Sähköauton hankkimiseen ja vuokraamiseen valtion hankintatukea

Suomessa ajetaan keskimäärin yli 12 vuotta vanhoilla autoilla. Autokantamme on siis melko vanha verrattuna moniin muihin Euroopan maihin. Autokannan uusiutumista on pyritty vauhdittamaan erilaisilla toimilla, koska uudemmat autot ovat tavallisesti turvallisempia ja niissä on pienemmät päästöt.

Useat autovalmistajat ovat ilmoittaneet lopettavansa bensa- ja dieselautojen valmistamisen lähitulevaisuudessa. Markkinat ovat nyt siirtymässä sähköautoihin. Myös Suomessa sähköautojen ja hybridien myynti on noussut viime vuosina jonkin verran ja bensa- ja dieselautojen myynti on kääntynyt lievään laskuun.

Sähköauto on bensiini- ja dieselautoja ekologisempi vaihtoehto. Sen lisäksi sähköauto on käyttö- ja huoltokustannuksiltaan tavallisesti näitä edullisempi. Sähköautolla pääsee mainiosti matkustelemaan melkein jopa puolella Suomea, sillä maassamme on jo melko hyvä sähköautojen latausverkko ja latausasemia tulee koko ajan lisää.

Sähköauto on kuitenkin edelleen liian kallis monen kukkarolle. Valtion hankintatuen avulla täyssähköauton saa nyt hieman halvemmalla. Hankintatukea saa myös auton pitkäaikaista vuokraamista varten. Nämä tuet ovat voimassa 1.1.2022–31.3.2023 välisenä aikana. Auton ostamista tai vuokraamista varten haettava tuki on 2000 euroa.

Voit saada uuden sähköauton ostamiseen hankintatukea tietyin ehdoin

Hankintatukea voi saada yksityishenkilö, joka on ostamassa henkilöautoa omaan käyttöönsä. Auton täytyy olla täyssähköinen, uusi ja ensirekisteröimätön. Auto täytyy rekisteröidä Suomeen. Autoa täytyy pitää omistuksessaan vähintään 1 vuoden ajan ensirekisteröinnistä.

Tukea saa autoon, jonka kokonaishinta on enintään 50 000 euroa. Kaikkein kalleimpia sähköautoja varten hankintatukea ei siis voi saada. Alle 50 000 euron hintaluokasta löytyy onneksi paljon eri autovaihtoehtoja.

Valtion talousarviossa on varattu hankintatuen maksamista varten määrärahoja. Tukea voi saada, jos edellä mainitut ehdot täyttyvät ja näitä määrärahoja on vielä jäljellä. Tukea voi saada vain kerran samaa autoa varten ja kalenterivuoden aikana vain yhden auton hankintaa varten.

Tuki haetaan Traficomilta. Tarvitset tukihakemukseen liitteeksi kopion tilausvahvistuksesta tai kauppasopimuksesta. Hankintatuen myöntämisestä tehdään päätös sitten, kun ajoneuvo on ensirekisteröity.

Vaihtoehtona sähköauton pitkäaikainen vuokraaminen

Jos oman sähköauton ostaminen ei kiinnosta tai siihen ei tällä hetkellä ole mahdollisuutta, on auton pitkäaikainenvuokraaminen myös hyvä vaihtoehto. Yksityishenkilö voi hakea täyssähköauton vuokraamiseen 2000 euron hankintatukea Traficomilta.

Tukea hakiessaan hakija sitoutuu pitämään vuokra-autoa omistuksessaan vähintään 3 vuotta. Auton pitää tulla vuokraajan omaan käyttöön. Tukea voi saada saman auton vuokraamista varten vain kerran. Kun haet tukea, tarvitset kopion pitkäaikaisvuokrasopimuksesta.

Tarvitset myös sähköauton latauspisteen

Oletpa ostamassa tai vuokraamassa täyssähköautoa, tarvitset sitä varten latauspisteen kotiisi. Tavalliset sähköpistokkeet eivät nimittäin sovi sähköautojen lataamiseen, koska niitä ei ole suunniteltu korkeatehoiseen ja jatkuvaan latauskuormaan. Tavallisesta pistokkeesta lataaminen aiheuttaa turvallisuusriskin sekä autolle että käyttäjälle. Sen lisäksi se on myös hitaampaa.

Näistä syistä latauspisteen hankkiminen on välttämätöntä. Latauspisteiden hinnat vaihtelevat suuresti kohteesta riippuen. Kotilatauslaitteiden hinnat liikkuvat tyypillisesti 800–2500 euron välillä. Sen lisäksi tulevat asennustyön kustannukset. Asennustyöstä voi hakea kotitalousvähennystä.

Taloyhtiöissä latauspaikan kokonaiskustannukset ovat yleensä 3000–5000 euroa. Hinta voi olla reilusti tätä pienempi, jos taloyhtiössä on jo etukäteen valmistauduttu sähköautojen tuloon.

Taloyhtiö voi hakea ARA-avustusta sähköjärjestelmien muuttamiseen sähköautojen latauspisteille sopivaksi. Avustuksella voi maksaa esimerkiksi hankesuunnittelua, sähköpääkeskuksen muutostöitä, kaapelointia ja latauslaitteita. Tukea voi saada, jos rakennetaan vähintään viisi latauspistettä. Tukea voi saada enimmillään 90 000 euroa.

Sähköauton ja latauspisteen rahoitus

Tarjolla on monenlaisia tukia, jotka tekevät sähköauton hankkimisesta hieman edullisempaa. Lisäksi täyssähköautojen autovero on poistunut syksyllä 2021. Tällä toimella on haluttu edistää autokannan sähköistymistä. Todennäköisesti myös sähköautojen myyntihinnat laskevat vähitellen teknologian kehittymisen myötä.

Voit hankkia sekä sähköauton, että latauspisteen kätevästi vakuudettomalla autolainalla. Muista kilpailuttaa autolainat ensin. Kyse on sen verran isosta lainasummasta, että kannattaa ehdottomasti vertailla lainoja ensin, jotta löydät mahdollisimman matalakorkoisen lainan ja saat sillä tavalla säästettyä rahaa.

Lainavertailupalvelu Nordic Bankissa voit kilpailuttaa yhdellä ilmaisella hakemuksella 27 pankkia ja rahoitusyhtiötä. Nordic Bankin kautta vakuudetonta lainaa voi hakea jopa 70 000 euroa, joten sillä pystyy mainiosti hankkimaan uuden sähköauton ja latauspisteen.

Laina-aika on 1–15 vuotta. Nordic Bankin nettisivuilla on kätevä lainalaskuri, jolla voit ensin kokeilla, millä laina-ajalla kuukausierästä tulisi budjettiisi sopiva. Vaihtele laina-aikaa, niin näet, miten laina-ajan pituus vaikuttaa kuukausierään.

Muista sisällyttää lainahakemukseen kaikki auton hankinnasta ja latauspisteen asentamisesta aiheutuvat kulut. Täytä hakemus huolellisesti. Kun olet lähettänyt hakemuksen, saat jo parissa minuutissa tarjouksia sähköpostiisi. Sähköpostin lisäksi näet tarjoukset myös palvelustamme, jossa ne järjestyvät automaattisesti pienimmän koron mukaan.

Allekirjoita lainasopimus verkkopankkitunnuksillasi, toimita mahdollisesti vaaditut liitteet ja saat rahat tilillesi jo yhden työpäivän kuluessa.

Uusimmat

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Suosittelemme

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...