Raha on tuntuva osa jokaisen arkea ja moni asia riippuu rahasta. Rahasta kannattaa puhua avoimesti, koska silloin siihen suhtautuu neutraalimmin. Rahan ei pidä täyttää kaikki ajatuksia, mutta kunnollinen taloudenpito tuo hallinnan ja rentouden tunnetta.
Taloudenhallinta vaatii suunnittelua ja varautumista. Kaiken lähtökohta on tulojen ja menojen tasapaino ja ihanteellisessa tilanteessa tuloista koituu hieman säästöjä. Jos tulot pienenevät, pitää menoja karsia tasapainon ylläpitämiseksi.
Jos suunnittelet lainan hakemista, tulisi sinun harkita sitä huolellisesti. Lainaa saa hakea vain perusteltuun tarkoitukseen ja sen kustannukset pitää ottaa huomioon jokaista yksityiskohtaa myöten. Lisätietoa lainoista voi lukea osoitteessa https://www.lainat.fi/.
Raha-asioista kannattaa puhua
Raha on ollut pitkään tabu suomalaisessa yhteiskunnassa ja se on edelleenkin monelle hieman vaikea puheenaihe. Sitä on kuitenkin ilahduttavasti alettu käsitellä enemmän mediassa ja kuluttajille tarjotaan helposti ymmärrettävää sisältöä. Rahasta kirjoitetaan kirjoja ja äänitetään podcasteja. Kymppitonnin vuodessa säästänyt voi saada julkisuutta ja jopa uuden uran vastuullisen rahankäytön sanansaattajana. Sijoittaminenkin on alkanut kiinnostaa enemmän ja sitä harrastavat entistä enemmän nuoremmat aikuiset.
Raha voi aiheuttaa paljon tunteita, mutta tunteet eivät hälvene niistä vaikenemalla. Esimerkiksi parisuhteessa on hyvä puhua rahasta jo melko alkuvaiheessa, jotta sävelet ovat molemmilla mahdollisimman selvät. Rahasta puhuminen ei tapa romantiikkaa – päivävastoin. Jos siitä ei puhuta, voi romantiikka olla kaukana ongelmien ilmaantuessa.
Myös ystäväpiirissä kannattaa puhua rohkeasti rahasta. Tiliotettaan ei tarvitse näyttää, mutta ystävistä voi tulla läheisimpiä, jos taustoittaa rahankäyttönsä syitä ja tulevaisuuden suunnitelmiaan. Toisaalta asiassa ei pidä mennä äärimmäisyyksiin. Esimerkiksi kaverille lainaaminen tai takaaminen ovat yleensä huonoja ideoita.
Tulot ja menot tulee olla tiedossa
Kestävä talouden pito alkaa menojen ja tulojen kartoittamisella. Silloin listataan rahavirtaan vaikuttavia tekijöitä ja katsotaan viivan alle jäävää lopputulosta. Tulojen selvittäminen on yleensä helpompaa, varsinkin jos on vakituisessa työsuhteessa. Jos palkkatulot ovat epäsäännölliset, voi yrittää arvioida keskimääräistä tulovirtaa kuukaudessa.
Kun kuukausittainen tulo on selvillä, voi alkaa tarkastella omia menojaan. Ne voi jakaa karkeasti kiinteisiin ja muuttuviin kustannuksiin. Kiinteitä kuluja ovat esimerkiksi vuokra, lainanlyhennykset, osamaksut ja muut laskut. Muuttuvia kustannuksia ovat yleensä vapaa-aikaan liittyvät menot ja spontaanit ostokset.
Muuttuvia kustannuksia on usein helpompaa karsia lyhyellä tähtäimellä. Niihin voi asettaa tavoitteen, jossa niitä pyritään karsimaan esimerkiksi puoleen. Kiinteitä kustannuksiakin voi yrittää pienentää, mutta ne kestävät yleensä kauemmin. Voit harkita esimerkiksi edullisempaa asumismuotoa tai kilpailuttaa osan palveluistasi. Tapauksesta riippuen molemmat ovat hyviä säästökohteita ja saavat yleensä tuloksia aikaan.
Budjetointi on kestävän talouden kivijalka
Kun tulot ja menot on selvitetty, niitä voi alkaa jaottelemaan budjetointia varten. Ensisijainen tavoite on päästä tyydyttävään tasapainoon, jossa tulot ylittävät menot. Ihanteellisessa tapauksessa sinulla jää budjetoinnin ansiosta pieni siivu säästöön.
Budjetti on taloudellinen suunnitelma, jossa ennakoit tulosi ja menosi seuraavalle ajanjaksolle. Siinä asetetaan yleensä tavoitteita, joissa pyritään esimerkiksi pienentämään muuttuvia kustannuksia. Tämä tehdään yleensä silloin, jos budjetti on alijäämäinen tai siitä halutaan saada enemmän rahaa jäljelle.
Budjetointi on viisas teko, sillä se muodostaa hyvän rungon kestävälle taloudenpidolle. Sitä kannattaa seurata ainakin alussa aktiivisesti. Näin varmistetaan, että sitä noudatetaan suunnitelman mukaisesti. Budjetointi antaa mukavaa hallinnan tunnetta arkeen, kun tiedät rahojesi liikkeistä paremmin.
Säästäminen tuo turvaa ja iloa
Tasapainoinen budjetti on hyvä ponnahduslauta säästämiseen. Säästäminen voidaan aloittaa pienilläkin summilla, joista voi kasvaa mukava potti pidemmällä aikavälillä. Säästämiseen kannattaa asettaa tavoite ja motivaatio, jotka vaihtelevat tietysti säästäjästä riippuen.
Voit esimerkiksi kehittää itsellesi taloudellisen puskurin, joka on valmiina auttamaan yllättävissä tilanteissa. Voit myös suunnitella suurempia hankintoja säästämisellä, kuten matkustamista, remonttia tai autoa.
Säästäminen voi aluksi tuntua tylsältä ajatukselta, mutta se vie usein mukaan. Kun säästämiseen makuun on päästy, kasvaa motivaatio säästää lisää. Motivaatio kumpuaa todennäköisesti tuloksien näkemisellä ja hallinnan tunteella. Lisäksi säästöt tuovat taloudellista turvaa, joka lienee tärkeä arvo monelle kuluttajalle.
Kuvat: Pixabay