Peugeot

Peugeot on yksi maailman vanhimmista autovalmistajista, ja sen juuret ulottuvat aina vuoteen 1810 saakka. Ranskalainen yritys aloitti kuitenkin uransa kahvimyllyjen ja polkupyörien valmistuksella, eikä rakentanut ensimmäistä autoaan, höyrykäyttöistä kolmipyöräistä ajoneuvoa, kuin vasta vuonna 1899. Peugeot siirtyi käyttämään bensiinimoottoreita vuonna 1890, ja ryhtyi ensimmäiseksi valmistajaksi, joka käytti kumirenkaita tällaisessa ajoneuvossa.

Peugeot toimii Pariisista käsin, ja on osa Stellantis-emoyhtymää, jonka alla ovat Fiat Chrysler Automobilesin automerkit Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati ja Ram Trucks, sekä Groupe PSA:n Citroën, DS, Opel, Peugeot ja Vauxhall. Stellantis-yhtymällä on tehtaita Ranskan lisäksi mm. Algeriassa, Portugalissa, Slovakiassa ja Argentiinassa. Suomessa saatavia uusia Peugeot-malleja edustavat mm. 208, 308, 508, 2008 SUV, 3008 SUV, 5008 SUV, tila-autot Rifter ja Traveller, sekä pakettiautot Partner, Expert ja Boxer.

Peugeot on ollut yksi Euroopan suurimmista ja tärkeimmistä autonvalmistajista 1950-luvulta lähtien, ja se on myös tärkeä toimija kehittyvillä markkinoilla. Brändi on kuuluisa autojensa luotettavuudesta, ja autonvalmistajan useita vuosikymmeniä vanhoja ajoneuvoja käytetään edelleen Afrikan ja Aasian maissa.

Peugeot on urallaan pystynyt valmistamaan viisi arvostetun Euroopan vuoden auto -palkinnon voittajaa. Legendaarinen 504 voitti palkinnon vuonna 1969, sen jälkeen 405 vuonna 1998 ja 307 vuonna 2002. Myöhemmin Peugeot nappasi vielä palkinnon itselleen 308:lla vuonna 2014, ja 3008-mallilla vuonna 2017. Peugeotilla on myös menestyvä moottoriurheiluosastonsa. Tärkeitä saavutuksia ovat viisi MM-rallin voittoa, seitsemän Dakar-rallin voittoa, kolme 24 tunnin Le Mans -voittoa, sekä kaksi voittoa kestävyyden maailmanmestaruudessa.

Peugeot tuli myös Yhdysvaltoihin vuonna 1958, mutta joutui perääntymään markkinoilta vuonna 1991 33 vuoden jälkeen. Syynä oli hitaasti käynyt autokauppa, jonka perimmäisenä syynä olivat kilpailukyvyttömät mallit paikallisesti valmistettuihin ja maahantuotuihin autoihin nähden. Ranskalainen suuryhtymä ei ole tämän jälkeen toiminut Pohjois-Amerikan isoilla automarkkinoilla, mutta Peugeot haluaa ehdottomasti vielä palata Yhdysvaltoihin seuraavan vuosikymmenen aikana.

Lue lisää