Neljä oikeaa valintaa – pukukellot katsauksessa

Kaupallinen yhteistyö: Suninen

Tyyli on kokonaisvaltainen asia. Ei olekaan yllätys, että tyylitajuinen mies pukee ranteeseen vaatetukseensa hyvin sointuvan kellon. Kello on koneistoineen sananmukaisesti liikkuva osa – tai paremminkin asuste – miehen pukeutumisessa. Voidaankin puhua tilanteen mukaisesta pukeutumisesta, jossa kello viimeistelee tyylikkään asun.

Suomalainen varsin vapaa pukeutumiskulttuuri antaa vapauksia myös rannekellon käytölle. Tämän takia erilaiset sukeltajankellot ovat suosittuja, sillä ne paitsi sopivat hyvin kasuaaliin ja jopa puoliviralliseen pukeutumiseen, sekä ovat monipuolisuutensa ja huolettomuutensa ansiosta käytännöllisiä valintoja yhden kellon taktiikkaan nojaaville.

Pukukello sopii ainoaksi kelloksi

Laadukas pukukello on sukelluskellon ohella varma valinta ainoaksikin kelloksi, etenkin jos pukeutumisessa suosii kauluspaitaa, irtotakkia tai pukua. Huolella valittu pukukello toimii yhtälailla vapaamuotoisessa pukeutumisessa, joten hieman harhaanjohtavasta nimityksestään huolimatta pukukello on monelle käyttäjälle täydellinen allrounder -kello. Se täyttää tehtävänsä kaikissa tilanteissa ilman tyylirikkoja.

Pukukello toimii mainiosti myös neuleen kanssa.
Pukukello toimii mainiosti myös neuleen kanssa.

Kuten missä tahansa pukeutumiseen liittyvässä asiassa, omat mieltymykset lopulta määrittelevät – ja hyvä niin – mitä ranteessaan kulloinkin haluaa pitää. Ainoan tiukan rajan vetäisin muodolliseen etikettipukeutumiseen, jolloin oma suosikkikello – oli se sitten kronografi tai sukeltajankello – kannattaa vaihtaa asiallisempaan, mikäli se ei tyylin osalta, esimerkiksi urheilullisuutensa vuoksi, sovi kokonaisuuteen.

Pukukellojen tarjonta on laaja ja monipuolinen

Pukukellojen osalta tarjonta on suomalaisissakin kivijalkaliikkeissä hyvin laaja. Se lienee yleisin kellotyyppi ja löytyy käytännössä kaikkien kellovalmistajien valikoimista. Laaja valmistajakirjo takaa sen, että pukukelloja löytyy kaikista hintaluokista ja useissa eri tyyleissä. Näin ollen pukukellon löytävät niin muodollisen tyylin nimeen vannovat kuin huolettomaan käyttöön arkikelloa etsivätkin.

Millaisia pukukelloja suosittelisin?

Suosittelemme

Kuten mainitsin, on pukukellojen tarjonta runsasta. Omia valintakriteereitäni ovat hinnan lisäksi mekaaninen koneisto ja pukukellon luonteeseen soveltuva rauhallinen kellotaulu. Kelloliike Suninen antoi minulle mahdollisuuden valita erilaisia pukukelloja juttua varten. Edellä mainitut kriteerit huomioiden halusin poimia tarkempaan testiin neljän sveitsiläisvalmistajan tyyleiltään hieman toisistaan eroavat kellomallit. Erilaisuudestaan huolimatta kelpuuttaisin minkä tahansa näistä kelloista ranteeseeni.

Kellot ovat Omega Seamaster Aqua Terra Master Co-Axial, Breitling TransOcean Day & Date, Longines Master Collection, sekä Rado Coupole Classic.

Neljä pukukelloa vasemmalta alkaen: Omega, Rado, Breitling ja Longines.
Neljä pukukelloa. Vasemmalta alkaen: Omega, Rado, Breitling ja Longines.

Omega Aqua Terra Master Co-Axial 41.5 mm

Omega on yksi tunnetuimpia kellobrändejä maailmassa. Maine on ansaittu useilla kellomallistoilla, joista 1948 julkaistu Seamaster on tunnetuin ja samalla myös vanhin edelleen tuotannossa oleva. Laajaan mallikirjoon kuuluvat myös Aqua Terra -sarjan kellot.

Omega Seamaster Aqua Terra Master Co-Axial 41.5 mm
Omega Seamaster Aqua Terra Master Co-Axial 41.5 mm

Osin urheilukellopohjansa myötä Omega Seamaster Aqua Terra Master Co-Axial on pukukellojen sveitsiläinen linkkuveitsi. Aqua Terra -sarjan kellot ovat eräitä markkinoiden monikäyttöisimmistä rannekelloista, joita voi käyttää lähes kaikissa tilanteissa yksinkertaisesti ranneketta vaihtamalla. Tämän monikäyttöisyyden on huomannut myös Kelloharrastajat-blogiin aiheesta kirjoittanut Samuli Karjalainen.

Teknisesti Aqua Terra edustaa Omegan kärkiosaamista. Master Co-Axial tunnetaan luotettavuudestaan ja kronometristatuksensa mukaisesti myös tarkkuudestaan. Koneiston käyntivara on 60 tuntia. Aqua Terran voi jättää viikonlopuksi lepäämään luottaen sen edelleen olevan käynnissä, kun sen pujottaa ranteeseen maanantaiaamuna.

Aqua Terra on yhden kellon taktiikalla kulkevan varma valinta.

AT on kaikin puolin viimeisteltyä työtä. Kellon design on hillitty ja purjeveneen tiikkikannen kuviota mukaileva syvän sininen kellotaulu elää kauniisti valon mukaan. Kohollaan olevat indeksit tuovat kellotauluun kolmiulotteisen vaikutelman. Muotoilun sekä tehokkaan lumen ansiosta kellotaulu on luettava tilanteessa kuin tilanteessa.

Omega Seamaster Aqua Terra Master Co-Axial 41 mm
Omega Seamaster Aqua Terra Master Co-Axial 41 mm

Urheilukellotaustan paljastava ruuvilukittava vetonuppi on tunnokas, joskin hieman herkkä. Lukitus ja 150 metrin vesitiiviys tuovat mukanaan huolettomuutta – kellon kanssa voi käydä suihkussa ja uimassa ongelmitta. Näidenkin ominaisuuksiensa puolesta Aqua Terra sopii vaikka omistajansa ainoaksi kelloksi.

Omega Seamaster Aqua Terra on myyntihinnaltaan noin viiden tuhannen euron arvoinen, joten se on hintansakin osalta vähäeleistä ja monikäyttöistä laatukelloa arvostavan varma sijoitus. Aqua Terra täyttää puhtaasti allrounder-kellon määritelmän, jos hakusessa on vain yksi käyttökello, joka on ranteessa arjessa kuin juhlassakin.

  • Malli: 231.10.42.21.03.003
  • Koneisto: Omega Master Co-Axial 8500
  • Käyntitaajuus: 28 800
  • Käyntivara: 60 tuntia
  • Kuori: teräs
  • Rungon halkaisija: 41,5 mm
  • Kellon paksuus: 13 mm
  • Lasi: safiiri
  • Vesitiiviys: 150 m (15 bar)
  • Rannekkeen leveys: 20 mm
  • Ranneke: ruostumaton teräs

Breitling TransOcean Day & Date

Breitling on sveitsiläinen kellonvalmistaja, joka yleensä tunnetaan TransOceania selvästi dynaamisemmasta ja näyttävämmästä designista, jota erityisesti ilmailuhenkiset kellonkäyttäjät suosivat.

TransOcean on toista maata. Laittaessani Breitlingin ranteeseeni ensimmäinen tuntemukseni oli erikoinen – “Tältäkö tuntuu olla vuorineuvos?” Kello henkii hillittyä, klassista charmia, joka puhuttelee liike-elämässä pyörivää muodollisen pukeutumisen ystävää. TransOcean olisikin tämän artikkelin kelloista se, joka on kenties eniten kotonaan täydellisesti istuvan mittatilaus- tai vaatturinpuvun kanssa.

Breitling TransOcean Day & Date
Breitling TransOcean Day & Date

Breitling TransOceanin 43 millin teräskuoren sisällä nakuttaa 28 800 iskun tuntivauhdilla ETA 2834-2 -koneistoon pohjautuva Breitling 45. Kellon käyntivara on 42 tuntia ja paineensieto 10 ilmakehää – vesitiiviys riittää siis sataan metriin. Vaikka kello teknisesti kestääkin suihkussa käymisen ja uimisen, se ei kuitenkaan ole täysiverinen urheilukello. Jättäisin kellon siis pois ranteesta näissä tilanteissa.

Breitling TransOcean on elegantti ja viimeistelty pukukello, joka istuu koostaan huolimatta hienosti vähän pienempäänkiin ranteeseen.

TransOceanin nahkaranne on erinomainen, jopa yksi parhaista koskaan kokeilemistani. Rannekkeessa on kellon profiiliin sopivaa paksuutta, mutta siitä huolimatta tuntuma on toffeemaisen notkea. Ranneke todennäköisesti pehmenee nopeasti erittäin miellyttäväksi ja ranteessa huomaamattomaksi. Kellon laatuvaikutelmaa lisää lukottoman vetonupin silkinpehmeä tuntuma.

Breitling TransOcean Day & Date
Breitling TransOcean Day & Date

Omegan tavoin viiden tuhannen euron hintainen Breitling TransOcean ei ole aivan jokaisen ulottuvilla. Hinnan vastapainoksi saa upeaa designia, erinomaista käytettävyyttä ja arvostetun merkin tuoman mielihyvän.

  • Malli: A4531012G751437XA20BA.1
  • Koneisto: Breitling 45 (automaatti)
  • Käyntitaajuus: 28 800
  • Käyntivara: 42 tuntia
  • Kuori: teräs
  • Rungon halkaisija: 43 mm
  • Kellon paksuus: 12,8 mm
  • Lasi: safiiri
  • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
  • Rannekkeen leveys: 22 mm
  • Ranneke: nahka

Longines Master Collection

Sveitsiläisen Longinesin The Master Collection -mallistoon kuuluva rannekello on hyvässä mielessä perinteinen pukukello. Kaunis vaalea ja helppolukuinen kellotaulu ns. big date -päivämääränäytöllä, perinteinen muotoilu ja laadukas nahkaranneke ovat klassinen ja varma yhdistelmä. Kun mukana tulevan ruskean nahkarannekkeen rinnalle hankkii mustan nahkarannekkeen, kattaa Longines kaikki pukukellolle kuviteltavissa olevat käyttötilanteet.

Longines Master Collection

Teknisesti kello on Longinesin taattua laatua. Kellon sisällä sykkii Longinesin L607-automaattikoneisto, joka pohjautuu luotettavaan ETA 2892-A2 -koneistoon. Kellon käyntivara on 42 tuntia ja siinä on ns. hacking-toiminto, eli viisareiden liikkeen saa pysäytettyä ajan asettamista varten.

Kellon hienoin piirre on kellotaulu, jonka kuviointi on yksinkertaisesti kaunis.

Teräskuorisen Longinesin koko on pukukellolle erittäin sopiva 40 millimetriä, joten se sopii useimpien ranteeseen. Vesitiiviys on 30 metriä, joten kello kestää satunnaisen kosteuden, kuten sateen, mutta suihkuun tai uimiseen sitä ei ole tarkoitettu. Vetonuppi ei ole ruuvilukittava, joten vesiurheilukäyttö ei ole ollut suunnittelijan tarkoituskaan.

Longines Master Collection
Longines Master Collection

Noin kahden tuhannen euron hintaisena pukukellona Longines on suhteellisen edullinen investointi tyyliin. Mikäli kello tulee säännölliseen käyttöön, kello on erinomaisesti hintansa arvoinen. ETA-perusteisen koneiston ansiosta huoltohinnat ovat maltillisia, osien ja koneiston tuntevien kelloseppien ollessa helposti löydettäviä.

  • Malli: L2.648.4.78.3
  • Koneisto: L607 (automaatti), perustuu ETA 2892-A2
  • Käyntitaajuus: 28 800
  • Käyntivara: 42 tuntia
  • Kuori: teräs
  • Rungon halkaisija: 40 mm
  • Kellon paksuus: 10,5 mm
  • Lasi: safiiri
  • Vesitiiviys: 30 m (3 bar)
  • Rannekkeen leveys: 21 mm
  • Ranneke: nahka

Rado Coupole Classic

Rado on sveitsiläinen kellonvalmistaja, joka tunnetaan keraamisista, designiltaan omaperäisistä kelloistaan. Rado valmistaa kuitenkin myös tyyliltään perinteikästä Coupole Classic -mallistoa, jonka 41 millin valkotauluinen, myös Coupole Classic XL -nimellä tunnettu, malli on upea ilmestys. Yksinkertaisessa eleganssissaan Rado täyttää pukukellon kriteerit täydellisesti.

Rado Coupole Classic XL
Rado Coupole Classic XL

Coupole Classic näyttää ja tuntuu 41 millin kokoaan pienemmältä. Tähän vaikuttaa merkittävästi vain 10 millin paksuus, sirot korvakkeet sekä kellon tyyliin hyvin sopiva ohut nahkaranneke. Kellon kepeys aiheutti ensireaktiona jopa lelumaisen tunteen, vaikka kyseessä onkin täysiverinen automaattikello.

Radon sydämenä tikittää ETA C07.611 -koneisto, johon on saatu mahtava 80 tunnin käyntivara pudottamalla taajuus 21 600 kierrokseen tunnissa. Vastaava koneisto löytyy Radon omistavan Swatch Groupin brändeistä mm. Certinalta ja Tissotilta, jälkimmäiseltä Powematic 80 -nimisenä. Vetonupin käyttötuntuma on tunnokas.

Rado Classic Coupole XL
Rado Classic Coupole XL

Rado Coupole Classic on kaunis pukukello. Siniset viisarit yhdistettynä upeasti teksturoituun valkoiseen kellotauluun on kokonaisuus, joka on perinteisesti kuulunut hintaluokkaa kalliimpiin kelloihin. Rado on reilun tuhannen euron hintaluokassaan pukukellojen musta hevonen, jota kannattaa harkita.

  • Malli: R22876015
  • Koneisto: ETA C07.611 (automaatti)
  • Käyntitaajuus: 21 600
  • Käyntivara: 80 tuntia
  • Kuori: teräs
  • Rungon halkaisija: 41 mm
  • Kellon paksuus: 10 mm
  • Lasi: safiiri
  • Vesitiiviys: 50 m (5 bar)
  • Rannekkeen leveys: 20 mm
  • Ranneke: nahka

Yhteenveto

Jokainen edellä esitellyistä pukukelloista olisi erinomainen valinta omaan ranteeseeni. Mikäli monille kelloharrastajille tärkeä jälleenmyyntiarvo on painava tekijä kelloa valittaessa, on Omega hivenen muita edellä. Muutkin esitellyt kellot ovat toki suhteellisen vaivattomia myytäviä joko valmistajansa tai hintansa puolesta.

Oma valintani tästä joukosta kohdistuisi lopulta monikäyttöiseen Omegaan. Breitling, jonka elegantin anteeksipyyttelemätön tyyli puhuttelee minua yllättävän voimakkaasti, olisi Omegan vahvin haastaja. Longines ja Rado antavat kumpikin hintaluokissaan paljon vastinetta rahalle ja ovat ehdottomasti suositeltavia valintoja, mikäli tyylikieli miellyttää omaa silmää.

Lue lisää