Alle tuhannen euron sukeltajankellot

Kaupallinen yhteistyö: Suninen

Sukeltajankellot nauttivat suurta suosiota, eikä syyttä. Nimensä mukaisesti ne on tehty kestämään kosteutta, jonka myötä kellot on suunniteltu kestämään myös tavanomaista toimistosukellusta (eng. desk diving) kovempaa käyttöä. Kun tähän yhdistetään rento pukeutumiskulttuuri työssä ja vapaa-ajalla, sekä perinteinen yhden kellon taktiikka, sopivat ne suomalaiseen ranteeseen kuin nenä päähän.

Sukeltajankello on erinomainen arkikello.

Sukeltajankellojen tunnetuin klassikko on eittämättä Rolex Submariner, joka on kuitenkin hintansa puolesta useimpien kuluttajien ulottumattomissa. Onneksi sukeltajankelloissa riittää valinnanvaraa, sillä valmistajia löytyy pilvin pimein eri hintakategorioissa. Edullisimmillaan sukeltajankelloihin pääsee kiinni noin satasella ja alle tuhannella eurolla ranteeseen saa runsaasti laatua.Seuraavaksi esittelemme kolme eri valmistajan sukeltajankelloa, joissa kaikissa on hinta ja laatu kohdallaan. Kellot on valittu Kello- ja kultasepänliike Sunisen valikoimista.

Seiko

Japanilaisen Seikon vahvuuksia ovat monipuolinen mallisto, jossa tekninen laatu ja hinta kohtaavat erinomaisesti. Etenkin Seikon vitosmallisto tarjoaa oivallisen reitin mekaanisten rannekellojen maailmaan pikkurahalla.

Seiko 5 SRP557K1
Seiko 5 SRP557K1

Esittelyssä oleva Seiko 5 on ns. coke-kellonkehällä varustettu teräskuorinen sukeltajankello, jonka vesitiiviys on 100 metriä. Kellon kanssa voi siis huoletta käydä suihkussa, uida ja pintasukeltaa. Koneistona on luotettavaksi todettu Seikon omaa tuotantoa oleva 4R36-automaatti, jonka voi vetää myös käsin.

Seikon K-sarjan kellot valmistetaan Japanin ulkopuolella. Japanissa valmistetun kellon tunnistaa mallimerkinnän J-kirjaimesta.

Seikossa on kaksoispäivyri eli päivämäärä- ja viikonpäivämerkinnät, sekä ns. hacking-toiminto jolla kellon saa pysäytettyä ajan asettamista varten. Viimeisestä on iloa etenkin silloin, kun kello halutaan asettaa täsmälleen oikeaan aikaan tai samaan aikaan toisen kellon kanssa.

Seiko on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen sukeltajankello.
Seiko on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen sukeltajankello.

Seikon kellonkehä toimii napakasti. Kellonnuppi ei ole ruuvilukittava, mutta se on suojattu nupin molemminpuolin olevilla hampailla. Kellonnupin tuntuma on hyvä, joten oikean ajan, päivämäärän ja viikonpäivän asettaminen sujuu jouhevasti. Seikon taittolukollinen teräsranneke on kellon hintaan nähden erinomainen.

Noin 300 euron hintaisena Seiko painii omassa kategoriassaan. Mikäli haussa on pienellä rahalla laatua, on sporttinen Seiko 5 oivallinen valinta.

 • Malli: SRP557K1
 • Koneisto: 4R36 (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: n. 40 tuntia
 • Kuori: teräs
 • Rungon halkaisija: 44 mm
 • Kellon paksuus: 13 mm
 • Lasi: mineraali (Hardlex)
 • Vesitiiviys: 100 m (10 bar)
 • Rannekkeen leveys: 22 mm
 • Ranneke: ruostumaton teräs

Tissot

Sveitsiläinen Tissot on pitkän linjan laatuvalmistaja, jonka Seastar 1000 on tämän esittelyn puhdasverisin sukeltajankello. Helppolukuinen ja vahvan lumen omaava kellotaulu, 300 metrin vesitiiviys, kierrelukittava vetonuppi, laadukas kumiranneke sekä koneiston lupaama 80 tunnin käyntivara tekevät Tissotista houkuttelevan paketin.

Tissot Seastar 1000
Tissot Seastar 1000

Vetonupin tuntuma on höyhenenkevyt. Kellonkehä toimii täsmällisesti ja otetuntuma on kehän designista johtuen erinomainen. Voisi jopa sanoa, että kellonkehän siirtäminen kumihanskat kädessä veden alla on mahdollista. 🙂

Kumirannekkeen alaspäin kaartuvasta muotoilusta johtuen Tissotissa on erinomainen rannetuntuma.
Kumirannekkeen alaspäin kaartuvasta muotoilusta johtuen Tissotissa on erinomainen rannetuntuma.

Osittain kumirannekkeesta johtuen kello on myös kevyt, vain 96 grammaa, joten se kulkee ranteessa huomaamatta. Tyylillisesti Seastar on kuin tehty rentoon menoon, joten se on kotonaan mm. veneillessä, rannalla ja mökillä. Ranneketta vaihtamalla esimerkiksi nahkaan Seastar soveltuu hyvin myös arkipukeutumiseen. Reilun 700 euron hintaan Tissot on varma valinta.

 • Malli: T066.407.17.057.02
 • Koneisto: Powermatic 80 (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: 80 tuntia
 • Kuori: teräs
 • Rungon halkaisija: 42 mm
 • Kellon paksuus: 12,4 mm
 • Lasi: safiiri
 • Vesitiiviys: 300 m (30 bar)
 • Rannekkeen leveys: 19 mm
 • Ranneke: kumi/silikoni

Certina

Sveitsiläinen Certina DS Action Diver Automatic on vertailun perinteisin sukeltajankello, joka perustuu legendaariselle ja ennenkaikkea vuosikymmenten varrella luotettavaksi havaitulle ETA 2824-2 -koneistolle. Huomioitavaa on myös se, että Certina erikseen mainitsee kellon täyttävän sukeltajankelloille asetetun ISO 6425 -standardin vaatimukset.

Certina DS Action Diver Automatic
Certina DS Action Diver Automatic

Perinteisyys tarkoittaa Certinan kohdalla positiivisessa mielessä kaikkea sitä, mitä sukeltajankellolta odotetaan. Pomminvarma ETA-koneisto, jämerä kuori, helppolukuinen kellotaulu vahvalla lumella, riittävä vesitiiviys (200 m), jämäkkä kellonkehän tuntuma, helposti käsiteltävä kierrelukittava vetonuppi, sekä laadukas teräsranneke, jonka soljen avaaminen vaatii hieman sorminäppäryyttä ja voimaa.

Upeaa sinisävyistä kellotaulua ympäröi helppolukuinen kellonkehä, joka pyörii oikeaoppisesti vain vastapäivään.
Upeaa sinisävyistä kellotaulua ympäröi helppolukuinen kellonkehä, joka pyörii oikeaoppisesti vain vastapäivään.

Tyyliltään Certina on esiteltävästä kolmikosta monipuolisin, sillä sen design on pragmaattinen. Vaihtamalla nahkarannekkeen (kannattaa huomioida 21 millin rannekeleveys) kellosta saa varsin asiallisen pukukellon ja natorannekkeella Certina muuttuu puolestaan kepeämmäksi sporttikelloksi. Alle 800 euron hintaan DS Action Diver on nappiostos perinteisen sukeltajankellon ystävälle.

 • Malli: C013.407.11.041.00
 • Koneisto: ETA 2824-2 (automaatti), hacking-toiminnolla
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 80 tuntia
 • Kuori: teräs
 • Rungon halkaisija: 43 mm
 • Kellon paksuus: 12 mm
 • Lasi: safiiri
 • Vesitiiviys: 200 m (20 bar)
 • Rannekkeen leveys: 21 mm
 • Ranneke: teräs

Yhteenveto

Kolme eri kelloa, kolmelta eri valmistajalta. Jos budjetti on tiukka, kannattaa katseensa kohdistaa Seikoon. Mikäli haluat kellolta persoonallisuutta, tarjoaa Tissot omalla muotokielellään vastinetta rahoille. Jos etsit puolestaan perinteistä sukeltajankelloa, on Certina varma valinta.

Seiko, Tissot ja Certina tarjoavat rahalla vastinetta.

Tissot, Seiko ja Certina - kolme laadukasta sukeltajankelloa.
Tissot, Seiko ja Certina – kolme laadukasta sukeltajankelloa.

Kolme sukeltajankelloa on pieni pintaraapaisu, mutta osoittaa silti miten paljon hyviä vaihtoehtoja Suomen markkinoilta löytyy. Edellä esiteltyjen valmistajien valikoimista löytyy runsaasti hyviä vaihtoehtoja, myös eri hintaluokista, joten perehtymällä paremmin tarjontaan ja kokeilemalla kelloja omaan ranteeseen jokainen löytää varmasti sopivan sukeltajankellon itselleen. Jos pelimerkkejä on enemmän, suosittelen tutustumaan Oriksen tarjontaan.

Kattavan valikoiman sukeltajankelloja myy Suninen.

Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

6 KOMMENTIT

 1. Tämä on totta Kana, että Creation Watches tarjoaa kelloja suomalaisia kivijalkoja ja verkkokauppoja edullisemmin. Kivijalkojen suosimiselle on syynsä, sillä näin kelloja voi vertailla omassa ranteessa ja mahdolliset takuu- ja huoltoasiat voi hoitaa suoraan ostoliikkeen kanssa.

  Jos kyseessä on vielä valtuutettu jälleenmyyjä ja huolto, kuten kellot tätä juttua lainannut Suninen on, saa kellonsa tarvittaessa nopeastikin kuntoon ilman, että sitä tarvitsee lähettää Creation Watchesille. Creation Watches ei ole myymiensä kellojen virallinen jälleenmyyjä, joten huoltotapauksissa on kellovalmistajakohtaisia eroja sen suhteen, miten esim. takuuasiat hoidetaan – ja ennen kaikkea missä ajassa.

 2. Hyvä, tällaisia lisää! Sen verran tarvii kyllä miettiä ääneen, että voiko tuota Seikoa laskea sukeltajankelloksi. Kierrenuppi ja vähintään 200M vesitiiviys ovat kuitenkin mielestäni niitä olennaisimpia ominaisuuksia sukeltajankellossa lumen, helppolukuisuuden, hyvän bezelin ja jämäkän rakenteen ohella. Laitesukellukseen tuo Seiko ei kuitenkaan sovellu. Ei sillä, että monikaan sukeltaisi nykyään suklari kädessä, mutta kuitenkin. Oh well.

 3. Kiitos Juha hyvistä kommenteista.

  Se on totta, että 200 metriä tuntuisi luontevalta sukeltajankellon rajalta, mutta onhan toi 100 metriäkin pintasukellukseen ihan riittävä. Seikolta löytyy kyllä suurinpiirtein samasta hintaluokasta 200 metrin kellojakin, joten sikäli kannattaa toki tutustua Seikon tarjontaan paremmin kun suklaria itselleen etsii. Esimerkiksi Monster on tällainen ja se on kaikin puolin jämäkkä kello.

  Itselleni kelloissa painaa ranneke kerta kerralta enemmän. Laadukas teräsranneke, tai sitten kumi jotenkin sopivat luonteeltaan parhaiten siihen. Tai sitten natoranneke, joita suklareissa harvoin vakiona on. Niitä kun saa edukkaasti tarvikkeina, niin preferoin sen takia uutta kelloa ostaessa orggisrannekkeen laadukkuutta aika paljon.

 4. Miten määrittelet Cerinan rannekkeen olevan laadukas? Itselläni on kyseinen kello ja mielestäni ranneke tuntuu halvalta ja ei laadukkaalta. Ranneke helisee ja on muutenkin löysän oloinen. Omistan myös jutussa olevan Seikon ja siinä oleva ranneke tuntuu laadukkaammalta, vaikka kyseessä on peltisillä päätypaloilla oleva rannneke.

  • Laadun tuntu on osittain subjektiivinen näkemys. Itse olen aika paljon teräsrannekkeita hipelöinyt ja Certinalla on tämä asia paremmasta päästä. Toki Oriksen tai Omegan tasolle se ei yllä, mutta onhan noissa merkeissä jo sitten hintaeroakin. Seikolla tuntuu olevan lähes poikkeuksetta hintaansa nähden laadukkaat metallirannekkeet, siitä olen samaa mieltä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.