Maksaisitko miltei 6 000 euroa sähköauton vakuuttamisesta?

Brittiläiset sähköautojen omistajat ovat saaneet shokkiuutisia, sillä vakuutusmaksut ovat nousseet pahimmillaan miltei 300 prosenttia, ja jotkut yritykset kieltäytyvät vakuutusturvan tarjoamisesta kokonaan.

Sähköautot maksavat usein hankintahinnaltaan enemmän kuin polttomoottoriautot, mutta lupaus alhaisemmista käyttökustannuksista on houkutellut vaihtamaan sähkikseen, vaikka ei välittäisikään ilmastonmuutoksesta tahi ilmanlaadusta. Jotkut ovat kuitenkin jo karvaasti saaneet tuta, että käyttökustannukset eivät ole aina läheskään niin alhaiset kuin on annettu ymmärtää.

Kustannusten kasvu ei johdu pelkästään nousevista energiakustannuksista, jotka ovat jo tehneet sähköautoista kalliimpia ladata kuin vielä muutama vuosi sitten. Isoin yllätys on ollut vakuutuskustannusten järkyttävä nousu, jonka sähköautojen omistajat ovat kokeneet ainakin Isossa-Britanniassa. Jotkut ovat nimittäin havainneet, että heidän vakuutusmaksunsa ovat nousseet yli kolminkertaisiksi! Toiset ovat puolestaan jääneet etsimään vaihtoehtoista vakuutusta sen jälkeen, kun heidän nykyiset vakuutuksensa päättyvät, eikä vakuutusyhtiö tarjoa enää lainkaan uutta vakuutusta sähköautoille.

Vakuutusyhtiö irtisanoi Teslan vakuutuksen

Isossa-Britanniassa on esimerkiksi Facebookiin tullut epätoivoisia päivityksiä Teslan omistajilta, jotka kamppailevat löytääkseen kohtuuhintaista vakuutusta. Eräs Teslan omistaja maksoi 1 200 puntaa (1380 euroa) Avivalle Model Y -mallinsa vakuutuksen kattamiseksi, mutta sai vakuutusyhtiöltä kirjeen, jossa ilmoitettiin, ettei yhtiö pysty enää tarjoamaan hänen autolleen mitään vakuutusta ensi vuonna.

Omistaja alkoi pian tämän jälkeen hädissään kilpailuttaa uutta vakuutusta, mutta ainakin neljä nimekästä vakuutusyhtiötä kieltäytyi tarjoamasta hänelle edes tarjousta, ja lopulta hänen täytyi hyväksyä Direct Line -vakuutusyhtiön 4 500 punnan (5175 euroa) tarjous.

Koska kyseessä on valtava summa rahaa maksettavaksi kerralla, hänen täytyy maksaa summaa pois kuukausittain, ja hyväksyä siihen liittyvät korkokulut. Tämä tarkoitti, että vakuutuksen kokonaiskustannukset nousivat noin 5 000 puntaan, eli miltei 6000 euroon! Teslan omistaja harkitsi jo 600 punnan kuukausittaisen Model Y -vuokrasopimuksensa irtisanomista, mutta 8 000 punnan ulospääsymaksu oli vielä pahempi loukku kuin itse vakuutusmaksu.

Suosittelemme

Ei pelkästään Teslojen ongelma

Ongelmat eivät koske pelkästään Tesloja, sillä myös erään Smart EQ ForFour -omistajan vakuuttaja John Lewis otti häneen yhteyttä vain kertoakseen, ettei myös sekään pysty tarjoamaan enää seuraavan vuoden vakuutusturvaa. John Lewis on ilmoittanut, että se on väliaikaisesti lopettanut sähköautojen vakuutusturvan, koska se analysoi sähköautojen vakuuttamisen riskejä ja kustannuksia. Yksi tärkeä syy moiselle piilee siinä, että vaikka sähköautoissa on vähemmän liikkuvia osia kuin polttomoottoriautoissa, ne voivat olla huomattavasti kalliimpia korjata vakuutusyhtiön piikkiin.

Nousevat vakuutuskustannukset vaikuttavat myös polttomoottoriautojen kuljettajiin, mutta toistaiseksi näyttää siltä, että sähköautojen omistajat kärsivät erityisen paljon. Polttomoottoriauton vakuutusmaksu Briteissä on noussut keskimäärin 29 prosenttia, mutta sähköautojen vakuutusmaksut ovat nousseet peräti 72 prosenttia. On syytä toivoa, että vakuutusyhtiöt laskevat sähköautojen vakuutusmaksuja tulevina vuosina. Muutoin sumujen saarten tiet täyttyvät kuljettajista, jotka kolaroidessaan jäävät vaille minkäänlaista suojaa, koska heillä ei yksinkertaisesti ole varaa siihen.

LähdeCarscoops

Lue lisää