Kun kaksi automaattikelloa riittää, Citizen tarjoaa rahalla vastinetta

Kaupallinen yhteistyö: Citizen Suomi

Citizen tunnetaan Eco-Drive -kelloistaan, mutta valmistajalta löytyy oivallinen valikoima tyylikkäitä automaattikelloja kuluttajaystävälliseen hintaan. 

Japanilainen kellonvalmistaja Citizen omaa pitkän historian, joka alkaa vuodesta 1918. Vaikka Citizen tunnetaan tänä päivänä eritoten Eco-Drive -teknologiaan nojaavista kelloistaan, on sillä vuodesta 1918 lähtien toimineena yrityksenä vahva tausta myös mekaanisten kellojen ja koneistojen valmistajana.

Kuluttajan näkökulmasta katsottuna japanilaisen Citizenin mekaaniset kellot ovat kiinnostavia kahdesta syystä; ensinnäkin kellomallit ovat ulkonäöltään tyylikkäitä, ajan hammasta hyvin kestäneitä. Toiseksi kellot ovat erittäin kilpailukykyisesti hinnoiteltuja, joten ne ovat kenen tahansa ulottuvilla. Citizen tarjoaa kuluttajalle sellaisen yhtälön, jossa voit hankkia itsellesi kaikkiin tilaisuuksiin sopivan kellokokoelman muutamilla sadoilla euroilla, määrästä toki riippuen. Tähän yhtälöön pystyy aniharva perinteinen kellomerkki.

Kahden kellon taktiikka viidellä huntilla

Heräsin Citizenin vahvuuteen hiljattain, kun sain kuvaus- ja juttulainaan jotakuinkin kolmekymmentä valmistajan rannekelloa. Mukana oli kattava kokoelma erilaisia kelloja pukukelloista sporttikelloihin, mekaanisina ja Eco-Driveina. Miesten ja naisten kelloja. Kelloja maahantuovan Saurumin ohjeistus oli, että käyttäkää kelloja vapaasti – älkää säästelkö tai sääli niitä, vaan etsikää ja löytäkää millaisia eri mallit oikeasti ovat. Teimme työtä käskettyä ja hyppäsimme joidenkin kellojen kanssa jopa kylmähköön Näsijärveen kameran kanssa. 🙂

Citizen Promaster Aqualand

Testijakson aikana otin harteilleni mekaanisiin kellomalleihin tutustumisen. Tämä siitä syystä, että Citizenin nykymallistossa oli useampi tyyliltään kiinnostava kello, joista toinen oli klassinen Promaster-sukeltajankello. Tämän lisäksi minua kiinnosti erityisesti vintage-henkinen vihreätauluinen Automatic-malli, joka soveltuisi omiin tyyleihini erinomaisesti.

Suosittelemme

Tämä kaksikko, Automatic NJ0100-38X ja Promaster NY0040-09EE, muodostavat kahdestaan oivallisen käyttökokoelman joka soveltuu niin bisnespukeutumiseen, kuin vapaa-ajan rientoihin.

Citizen Automatic ja Promaster

Citizen Automatic NJ0100-38X

Vihreätauluinen Citizen Automatic toimitetaan ruskealla nahkarannekkeella, mutta jos mikäli mieli halajaa teräsranneketta, löytyy sellainen sini- ja hopeatauluisista malleista. Neljäs värivaihtoehto on musta, joka toimitetaan ruskealla nahkarannekkeella. Uutena nahkaranneke ovat hieman jäykkä sen paksuudesta johtuen, mutta noin viikon käytön jälkeen nahka pehmeni mukavaksi.

Citizen Automatic NJ0100-38X

Vaikka kellon koko on 45 millimetriä, tuntuu se omaan 17 senttimetrin läpimittaiseen ranteeseen varsin sopivalta. Kokoaan hieman pienempään rannetuntumaan vaikuttaa osaltaan kellon maltillinen korkeus lyhyiden korvakkeiden takia.

Koneistona kellossa on Citizenin 8210, joka tarjoaa 43 tunnin käyntivaran. Vetonupin tuntuma on kevyt, joten sen käyttämiseen ei tarvitse käyttää voimaa. Käyttötuntuma on mukava myös vetonupin koosta johtuen. Kellolle luvataan 100 metrin vesitiiviys, joka on riittävä arkiseen käyttöön. Jos kellon pitää kestä vettä paremmin, on aika vaihtaa ranteeseen Promaster.

Citizen Promaster NY0040-09EE

Promaster NY0040-09EE on ollut oman Citizen-kokemukseni miellyttävin tuttavuus. Tähän vaikuttaa kellon erittäin klassinen sukeltajankellomainen muotoilu, sekä kokoaan (42 millimetriä) hieman pienempi rannetuntuma. Kellon mukana tuleva kumiranneke on herättänyt käyttäjissä ristiriitaisia tuntemuksia, mutta itse olen tykännyt siitä. Käytin kelloa myös natorannekkeella, joka sopii sukeltajankelloon oivallisesti.

Citizen Promaster NY0040-09EE ranteessa.

Citizen Promaster NY0040-09EE

Promaster on ISO 6425 -standardit täyttävä sukeltajankello, joten sen kanssa voi mennä syvempäänkin veteen ja se kestää muutenkin kovaa menoa, kuten iskuja ja magnetismia. Kellosta löytyy kierrelukittava vetonuppi ja vastapäivään kiertyvä kellonkehä, joten sitä voi käyttää turvallisesti laitesukelluksessa. Normaalille kellonkäyttäjälle tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kello kestää melkein mitä vain.

Promasterin vetonupin tuntuma on varsin tunnokas, jossa on kuitenkin pientä väljyyttä minuuttiosoittimen siirtämisen yhteydessä. Tähän auttaa kelloseppien ohjeistama tapa ajan säätämiseen, eli ensin siirretään tuntiosoitinta hieman yli, jonka jälkeen osoitin säädetään taaksepäin hienosäätämällä kohdalleen.

Yhteenveto

Edellä esitelty kaksikko on kompakti käyttökellokokoelma, joka soveltuu arkityyleihin täydellisesti. Suositushinnalla kelloista joutuu maksamaan reilut viisisataa euroa, jolla saa paljon vastinetta. Kelloharrastamisen näkökulmasta katsottuna kyseessä on mitä parhain tapa aloittaa kellomaailmaan syventyminen.

Citizen Automaticin suositushinta on 209 euroa.
Citizen Promasterin suositushinta on 329 euroa.

Citizen-jälleenmyyjät löydät täältä.

Lue lisää