Pintaa syvemmälle – Citizen Promaster Aqualand

Kaupallinen yhteistyö: Citizen Suomi

Citizen Promaster Aqualand -kellossa näkyy valmistajan vankka kokemus kovaan käyttöön suunnitelluista sukeltajankelloista. 

Yli 100-vuotias Citizen toi ensimmäiset sukeltajankellonsa markkinoille jo 1960-luvun alkupuolella. Japanilaisen kellonvalmistajan pitkäaikainen kokemus näkyy Promaster Aqualandissa erinomaisen ranneistuvuuden lisäksi lukuisina sukeltajan turvallisuutta parantavina ominaisuuksina.

Citizen Promaster Aqualand BN2036-14E

Sukeltajankellon tärkeimpiä perusominaisuuksia ovat hyvä vesitiiviys, vastapäivään kiertyvä aikakehä, ja selkeä ajan näyttäminen haastavissakin oloissa. Citizen Promaster Aqualand täyttää nämä ominaisuudet, sillä se on vesitiivis 200 metriin asti, kehä kiertyy vain vastapäivään ja siitä saa ulkoreunan hammastuksen ansiosta hyvän otteen myös käsineet kädessä.

Tuntimerkinnät ja osoittimet ovat isokokoisia ja selkeitä, ja niissä on käytetty runsaasti lumetta, jonka ansiosta kellonaika, syvyys, ja sukellukseen käytetty aika näkyy selvästi myös pimeässä.

Suosittelemme

Kierrelukittavat toimintopainikkeet ja -säätönuppi ovat myös hyvän sukeltajankellon merkkejä, ja näin on myös Promaster Aqualandin kohdalla. Pienehkö nuppi on sijoitettu kello neljän kohdalle, mutta sitä ei ole suojattu sivulta tulevilta iskuilta. Tässä kohtaa on ehkä menty design edellä, koska vasemmalla puolella sijaitseva syvyysanturi taas on kiedottu vankasti, mutta tyylikkäästi osaksi kellonkuorta.

Miehekkään kokoisen kellon paksuus on 16 millimetriä, ja ilmoitettu läpimitta on 46,1 millimetriä – syvyysanturin kohdalla läpimitta on peräti 51 millimetriä. Silti, kun kellon sujauttaa ranteeseen, se ei tunnu niin suurelta, kuin luvut antavat ymmärtää. Toki tähän vaikuttaa hieman myös ranteen koko, mutta täytyy todeta, että Citizen on onnistunut suuren kellon muotoilussa.

Automaattinen syvyysmittari ja nousuhälytys

Citizen Promaster Aqualand BN2036-14E:stä löytyy hyvien perusominaisuuksien lisäksi automaattisesti käynnistyvä syvyysmittari. Kellon oikealla puolella sijaitseva anturi reagoi veteen ja aktivoi syvyysmittauksen – mittaus myös päättyy automaattisesti, kun kello on ollut riittävän ajan kuivalla maalla.

Citizen Promaster Aqualand BN2036-14E

 

Citizen Promaster Aqualand BN2031-85E
Teräsrannekkeen ystäville valmistaja tarjoaa myös sisarmallin BN2031-85E, joka eroaa rannekkeen lisäksi kellotaulun sinisävyisen värityksen osalta. Kuvan kellossa jälkiasennettu Nato-ranneke.

Kellon vasemmalla sivulla sijaitseva syvyysanturi mittaa syvyyden 70 metriin asti, ja nuolimainen korostevärillä merkitty osoitin näyttää syvyyden kellon sisäkehän asteikolla. Syvyysosoittimen alla majailee vielä aavistuksen edellistä pienempi osoitin, mikä merkkaa sukelluksen aikana havaitun maksimisyvyyden.

Kello tarkkailee myös sukeltajan nousuvauhtia, ja varoittaa mikäli pintaan nousu tapahtuu liian nopeasti. Asiaan perehtymättömille tiedoksi, että liian nopea nousu aiheuttaa hengityskaasun typen ja heliumin liiallisen liukenemisen elimistöön, jolloin vereen ja kudoksiin muodostuu kuplia. Tätä kutsutaan sukeltajantaudiksi, joka on hoitamattomana hengenvaarallinen. Tämä koskee kuitenkin vain laitesukellusta, sillä vapaasukelluksessa syvyydet ovat maltillisia ja hengityskaasua ei käytetä.

Molemmat syvyysosoittimet ovat lepotilassa päällekäin kello kolmen kohdalla. Päällimmäinen osoitin on muodoltaan hyvin lähellä tuntiosoitinta, mikä saattaa aiheuttaa sekaannusta ajan lukemissa, kun kelloa vilkaisee nopeasti. Noin parin viikon käyttökokemus kuitenkin osoitti sen, että “ylimääräisen” osoittimen läsnäoloon tottuu.

Käyttövoima valosta

Promaster Aqualand BN2036-14E hyödyntää Citizenin jo 70-luvulla kehittämän Eco-Drive -tekniikan avulla valoenergiaa käyttövoimakseen. Kellon aurinkopaneeli muuntaa kellotaulun läpi tulevan valon sähkövirraksi, joka varastoidaan elohopeavapaaseen litiumioniakkuun. Paristottomuuden ansiosta Eco-Drive -koneistolla varustetut Citizenit eivät jätä jälkeensä käytettyjä paristoja. Säästö on Citizenin laskujen mukaan jopa pilvenpiirtäjän korkuinen kasa paristoja.

Kellon käyntivara on täyteen ladattuna 330 päivää, joten kesäaikana tankattu auringonvalo riittää mainiosti talven ylitse. Kelloa voidaan toki ladata vaikka pöytälampun valossa, mutta vanha kunnon aurinko on se tehokkain ja nopein tapa saada lisää virtaa akkuun. Kellotaulusta löytyy varaustilan ilmaisin, ja kellossa on myös vähäisen varauksen hälytystoiminto.

Istuvuus

Kuten jutun alkupuolella todettiin, Promaster Aqualand BN2036-14E istuu isoksi kelloksi erinomaisesti normaalikokoiseen ranteeseen. Sekä takakannan reuna että kuoren alaosa on viistetty yhteensä noin kahdeksan millimetrin matkalta, mikä saa kellon asettumaan ranteeseen miellyttävästi, eikä kuoren reunat paina ihoa, vaikka kello kolahtaisikin esteisiin.

Citizen Promaster Aqualand

Istuvuutta tukee miellyttävän tuntuinen ja hyvillä säätövaroilla varustettu kumiranneke, jonka miehekkään kokoisen soljen käyttäminen onnistuu myös käsineet kädessä. Rannekeeseen on myös saatavana jatkopala, jonka avulla kelloa voidaan pitää märkäpuvun hihan päällä.

Teräsrannekkeen ystäville valmistaja tarjoaa myös sisarmallin BN2031-85E, joka eroaa rannekkeen lisäksi kellotaulun sinisävyisen värityksen osalta.

Citizenin rannekellojen viralliset jälleenmyyjät löydät täältä.

Citizen Promaster Aqualand tositoimissa.

Pähkinänkuoressa

  • Malli: Citizen Promaster Aqualand
  • Mallinumero: BN2036-14E
  • Koneisto: Eco-Drive / Solar
  • Käyntivara: 330 päivää
  • Kuoren materiaali: ruostumaton teräs
  • Kuoren halkaisija: 46,5 mm
  • Kuoren paksuus: 16,2 mm
  • Lasi: mineraalilasi
  • Vesitiiviys: 200m / 20 atm
  • Ranneke: musta kumiranneke, leveys 22 mm, pituus 160-225 mm
  • Hinta: 599 €

 

Lue lisää