Kestotestissä sporttinen G-SHOCK GBD-H1000 -älykello

G-SHOCK GBD-H1000 on Casion vastaus sporttista älykelloa etsivälle, joka arvostaa huolettomuutta ja pitkää toiminta-aikaa.

Älykellot on helppo jakaa kolmeen pääkategoriaan, joista ensimmäiset ovat ns. aktiivisuusrannekkeita, toiset perinteistä rannekelloa imitoivia ja toiminnallisuuksia täyteen pakattuja rannetietokoneita, sekä kolmantena kovaan käyttöön suunnattuja hybridiälykelloja. Viimeiset yhdeksän kuukautta säännöllisesti käyttämäni G-SHOCK GMD-H1000 kuuluu viimeiseen kategoriaan ja nyt onkin sopiva hetki pullauttaa ulos oma arvioni tästä sporttisesta älykellomalliston edustajasta.

Taustaa

Urheilin käytännössä koko nuoruuteni aina armeijaan asti, jolloin etenkin Polarin sykemittareilla suoritusten mittaaminen tuli tutuksi. Urheilu-ura loppui käytännössä seinään armeijan jälkeen, jolloin liikkumisesta tuli enemmänkin elämäntapa (säbää, hiihtoa, satunnaista lenkkeilyä, uimista). Jossain kohtaa sitten liikunta jäi vähemmälle ja vähemmälle.

Pohjakosketus tapahtui vajaa kymmenen vuotta sitten, kun esikoiseni ilmoitteli tulostaan ja kävin vaa’alla. Puntarin lukema oli 99,9 kiloa, joka oli 170 senttiseen kroppaani nähden ihan liikaa. Joten tein päätöksen, että minun on tehtävä asialle jotain. Toiminnan miehenä ratkaisuni on pinkaista jo samana iltana lenkille ja vanhoilla pohjilla selvisin jotenkin hengissä. Tässä kohtaa oma liikuntamääräni oli käytännössä harrastesählyä 1-2 kertaa viikossa.

Elopainoni on niistä ajoista laskenut tämän päivän noin 68 kiloon, mutta kuntoni oli (ja on sitä jossain määrin edelleen) surkea. Vaikka olen luonteeltani kilpailuhenkinen, ei minulla ole ollut minkäänlaista paloa kovaan urheilusuorittamiseen. Etsin aikani itselleni sopivaa lajia, jota harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, joten jossain kohtaa omin jaloin liikkuminen nosti päätään – olen entinen kestävyysjuoksija, joten ostin juoksukengät ja lähdin (omasta mielestäni) varovaisesti liikkeelle.

Mutta niinhän siinä kävi, että v*tut. Vanhasta lihasmuistista aloitin liian lujaa ja kohta olivat jalkojen hermostot ihan sekaisin ja kinkkasin viisi viikkoa, kun jalat ja nivelet olivat arkoina. Rappusten kävely kotona oli tuskallista.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Matti Airaksinen (@mairaksinen) jakama julkaisu

Suosittelemme

Siitä sitten totesin, että kun omaan tuntemukseen ei ole enää luottamista, pitää löytää sopiva sporttikello, jolla saan pidettyä itseni kurissa. Eli perusvaatimuksena oli sykkeen mittaus. Koska olen tässä välissä kilahtanut rannekelloihin, eivät perinteiset urheilukellot napanneet (pelkkä ajatus sykevyöstä puistattaa vieläkin) yhtään ajatuksen, saati ulkonäön tasolla. Joten minun piti etsiä jotain muuta ja Casion maahantuojan kanssa yhteistyötä muutenkin tekevänä päädyin lopulta merkkiä edustavan Mikko Lindforsin Kello käy -ohjelmasarjassamme esittelemän G-SHOCK GBD-H1000 -älykellon hankintaan.

G-SHOCK GBD-H1000

Syitä G-SHOCK:in valintaan oli monia, joista yksi oli sykemittaus ranteesta ja treenitietojen tallennusmahdollisuus. Toisekseen tykkäsin kellon räyhäkkäästä ulkonäöstä ja ne jotka ovat minun viimeaikaisia postauksia seuranneet, ovat varmasti huomanneet virinneen G-SHOCK-innostukseni. Toki kolmas syy on avoimuuden nimissä ollut se, että olen saanut tehdä Perkon kanssa yhteistyötä, jonka takia päätös G-SHOCK:in hankkimiseen oli helpompi tehdä. Mutta tarve edellä tässä menin ja ostin 8ER-mallin.

Kello on pääosin täyttänyt odotukseni. Se mistä erityisesti pidän on koosta huolimatta sen keveys (vain 101 grammaa). Reilu fyysinen koko (halkaisija 55 millimetriä ja paksuus 20,4 millimetriä) on itse asiassa hyvä asia, sillä tarvittavat asiat näkee näytöltä vaivattomasti ja painikkeet ovat riittävän suuret. Poikamaista mielen maisemaa hivelee puolestaan Transformer-henkinen design, joka oli itse asiassa ensimmäisiä asioita, joihin G-SHOCK:issa kiinnitin pari vuotta sitten huomiota. 🙂

Casio G-SHOCK

GBD-H1000 paritetaan Bluetoothin välityksellä älypuhelimeen ja sitä kautta MOVE-sovellukseen.

GBD-H1000

Käyttöönotto oli varsin suoraviivaista, mutta vaatii iPhonen kohdalla pari uudelleenkäynnistystä, jonka jälkeen yhteys kellon ja puhelimen välillä on toiminut paria uudelleenparitusta lukuunottamatta moitteettomasti. Tätä Bluetooth-parituksen katoaminen on tapahtunut myös kuulokkeiden kanssa, joten epäilen sen olevan enemmänkin iOS-laitteiden ja Bluetoothin välinen ongelma. Mutta kun yhteyden katkeamiseen liittyvän ongelman olen havainnut, on se ollut nopeaa myöskin korjata.

Käytettävyys

GBD-H1000:n suurin miinus on kilpailijoihin nähden Nokian puhelimista aikanaan tuttu valikkomainen käyttöliittymä. Vaati ainakin minulta hivenen aikaa, ennen kuin pääsin sinuiksi valikoiden ja erilaisten näkymien kanssa.

Sama lievä ajotunnottomuus vaivaa kellon ja älypuhelimen yhdistävässä MOVE-applikaatiossa, jossa on pieni oppimiskynnys. Plussaa pitää antaa siitä, että applikaatio on päivittynyt tänä aikana muistini mukaan viisi vai kuusi kertaa, jolloin vakautta on tullut lisää ja aiemmin mainitsemani yhteysongelmat ovat väistyneet.

Olen käyttänyt kelloa liikkuessani ilman kännykkää ja sen kanssa. Käytössä huomaamani suurin puute on se, että mikäli haluat tallentaa harjoituksesta itsellesi karttareitin, se vaatii puhelimen ottamista mukaan. Tämä on mielestäni suurin miinus muuten omaan käyttööni oivallisesti soveltuvassa kellossa. Toisaalta omat juoksu- ja kävelylenkit ovat olleet tutuilla reiteillä, joiden karttaan tallentuvat reitit eivät ole olleet minulle olennaisinta informaatiota.

Itselleni tärkeimpiä tietoja – etenkin liikuntasuorituksen aikana – ovat kulunut aika ja matka, keskinopeus ja syke. Näillä tiedoilla pystyn säätelemään omaa liikkumistani siten, että jaksan suoritukseni loppuun asti. Nämä tiedot riittävät omaan seurantaani myös liikuntasuorituksen jälkeen, jotka tallentuvat kellon treenikalenteriin. Oman mainintansa ansaitsee sykerajan hälytysrajan asettaminen, koska ilman sen tuomaa “hold your horses” -signaalia olisin hyytynyt monta kertaa ennen aikojani.

GBD-H1000:n hieno puoli on siinä, että siihen saa MOVE-applikaation avulla asetettua itselle merkitykselliset treenitavoitteet ja -rajat, joista säännöllisesti käytän kellon laskemaa treenitasomittaria (eli miten paljon suorituksesta on erittäin kevyttä, kevyttä, normaalia, raskasta tai todella raskasta), kulunutta aikaa ja liikuttua matkaa. Näistä kello laskee liikuntasuorituksen tehokkuuden. Kun kelloon on asetettu omat tavoitteet, voin seurata olenko liikkunut tarpeeksi ja tavoitteiden mukaisesti.

Bluetooth-yhteyden myötä kelloon saa asetettua haluttuja notifikaatioita, esimerkiksi viestien ja some-päivitysten osalta, mutta itse kytkin kaikenlaiset lisä-ärsykkeet pois. Kaikista helpoin tapa saada ärsykevapaa liikuntasuoritus onkin jättää puhelin pois, jolloin ainoat piippaukset liittyvät kellon asetettujen raja-arvojen hälytyksiin.

Erinomainen akunkesto ja iskunkesto

G-SHOCK GBD-H1000:n kilpailijoihin nähden äärettömän iso vahvuus on akunkesto. Olen työni puolesta testannut monia älykelloja, joita yhdistävä tekijä on latausjohdon mukana olemisen välttämättömyys. Omassa käytössäni (liikuntaa 3-4 kertaa viikossa) olen ladannut GBD-H1000:n viisi kertaa. Tällöinkin suurimpana syynä on ollut sykemittauksen päälläolo esim. yön yli, kun olen halunnut mitata millaista dataa se nukkumisestani tuottaa.

Akkukeston salaisuus on kellotaulussa sijaitsevassa Solar-teknologiassa, jonka kautta kello lataa akkua heikossakin valossa. Jos akku on päässyt melkein tyhjäksi, kerää se itsensä täyteen näin keväällä yhden auringonvalossa vietetyn päivän aikana. Ja jos sykemittausta käyttää vain treenien aikana, riittää normaali päivänvalo pitämään akun toimintakunnossa.

GBD-H1000:n käytössä esille noussut vahvuus on sen vahvuus. Olen tiputtanut kellon muutamia kertoja lattialle ja kerran kuralätäkköön, eikä se ole ollut moksiskaan. Tässä suhteessa kyseessä on aito G-SHOCK, joka kestää ihmistäkin kovempaa käyttöä. Joku voisi kutsua tätä jopa erinomaiseksi inttikelloksi. Kuin pisteeksi i:n päälle, kellossa on erinomainen ranneke.

Mitä parannettavaa?

Testijakson aikana olen oppinut, että GBD-H1000 ei ole optimaalinen sporttikello ns. pienen pläntin urheilusuorituksiin – kuten vaikkapa sulkapalloon. Näissä pyrähdyksissä sykemittaus ei pysy mukana, jolloin vaikka olisit pelannut henkihieverissä (kaveri juoksuttaa heikkokuntoista), niin treeniseurannan mukaan olet ollut kevyellä kävelyllä. Kuljettu matka (askelmäärä) kuitenkin tallentuu. Tämä “ongelma” vaivaa kuitenkin kaikkia ranteesta sykettä mittaavia sporttikelloja. Kun tämän rajoitteen tiedostaa, haukkuu kello hintansa nopeasti. Eli jos liikkuessa maisema vaihtuu, on GBD-H1000 hyvä vaihtoehto täyttämään urheilukellon kokoinen aukko.

Loppuun on vielä kerrottava yksi kokemus.

Pidin testimielessä kelloa ranteessani reilun viikon päivät yötä päivää ja seurailin sivusilmällä omaa syketasoani. Tänä aikana huomasin, että leposykkeeni oli etenkin aamuisin hieman kohollaan.

Kävin tämän kannustamana lääkärintarkastuksessa, jossa todettiin lievästi kohonnut verenpaine. Sitten kun kävimme läpi tekemisiäni, niin myöhään valvominen töiden parissa (tästä aikanaan luovuin, mutta joka pukkuhiljaa oli palannut huonoksi elintavakseni) iski keski-ikäisen miehen kroppaan tavalla, jonka myötä päätin opetella säännöllisistä iltatöistä taas eroon. Pari viikkoa kun maltoin höllätä joka ilta kuuteen mennessä, syke- ja verenpainetasot alkoivat laskea.

Osa liikunnallisempaa arkea

GBD-H1000:n käyttäminen on ollut kohdallani säännöllistä ja olen tämän myötä innostunut jalkoja säästävämmästä pyöräilystä. Seuraavaksi alleni tuleekin maastopyörä, jonka myötä voin liikkua entistä enemmän ja pidempään. Samalla pystyn olemaan parempi perheenisä, joka kannustaa lapsiaan liikunnallisempaan elämäntapaan. Eli vaikka en haekaan enää verenmaku suussa tavoitteellista urheilua, on säännöllinen liikunta noussut osaksi arkeani.

Casio G-Shock GBD-H1000
G-Shock GBD-H1000 on Casion paras älykello.

G-SHOCK GBD-H1000 on Casion sporttikellomallisto, joka käsittää tällä hetkellä kuusi eriväristä mallia. Kaikkien mallien hinta on sama, 429 euroa, jolla saa tietyin varauksin monikäyttöisen sporttikellon ja täysin varauksetta persoonallisen ja katu-uskottavan kellon.

GBD-H1000 -mallistoa myyvät Casio-jälleenmyyjät kautta maan.

GBD-H1000 -mallisto pähkinänkuoressa

  • Vesitiiviys: 200 metriä
  • Kellonkuoren koko: 55mm
  • Kellonkuoren materiaali: teräs ja polyuretaani
  • Rannekkeen materiaali: polyuretaani
  • Käytettävä moduuli: 3475
    • Bluetooth Smart
    • GPS-aika
    • Smartphone-aika
    • Full-Auto LED
    • iskunkestävä
    • Solar-lataus auringonvalosta
    • kalorilaskin, sydämen syke, ilmanpaine, lämpömittari, kompassi, korkeusmittari, askelmittari, treeniohjelma, treenianalyysi, treeni-logi, GPS-etäisyys, maailmanaika
    • ajanotto 100h, ajastin 5x-60min
    • kierrosmuisti 100
    • 4 hälytystä
    • äänen hiljennin, värinä
    • puhelimen etsintä-toiminto
    • mineraalilasi
    • automaattinen kalenteri
    • 12/24 tunnin näyttö
    • akun varaustason näyttö, USB lataus
  • Takuu: kaksi vuotta
  • Hinta: 429 €

Lue lisää