Kenkien kiillottaminen viskillä ja vissyllä

Julkaisimme Tyyliniekassa viime vuonna artikkelin kenkien killottamisesta samppanjalla. Tällöin kenkiin haluttiin juhlallinen peilikiilto ja lankkausoperaatio kesti koko illan. Kenkiin saa kiireessä hyvän kiillon myös nopeammin, jolloin lankkia ei laiteta useita kerroksia. On kuitenkin muistettava, että ohuena kerroksena käytettynä lankki kuluu käytössä nopeammin pois. Hyvän arkilankkauksen saa tehtyä noin 15-20 minuutissa käyttäen apuna viskiä ja vissyä.

Miksi viskiä ja vissyä ?

Viskin suuri alkoholipitoisuus tekee siitä erinomaisen apuvälineen arkilankkauksessa. Alkoholi kuivattaa kengän pinnalle levitetyn ohuen lankkikerroksen erittäin nopeasti ja tämän vuoksi viskin avulla saadaan muodostettua kengän pinnalle muutama hyvä lankkikerros minuuteissa. Pohjakerroksen jälkeen kengän kärkeen ja kantaan luodaan vissyn avulla kiiltävä lankkikerros. Jääkylmä vesi kovettaa lankin nopeasti ja vissyssä olevat hiilihapot puolestaan vähentävät lankkauksessa kitkaa, mahdollistaen ohuen ja tasaisen lankkikerroksen. Tämän vuoksi viimeistely tehdään nimen omaan vissyllä. Nykyisten hiilihappovesilaitteiden avulla vissyvettä on kotona helposti saatavilla tarpeen mukaan.

Alkutilanne

-- MAINOS --

Valitsin lankkausoperaatiota varten kengiksi kevyttä pintahuoltoa vaativat Allen Edmondsin tuplamunkit. Viskiksi valitsin mennellä viikolla kaappiin saapuneen Finlagganin Islay viskin, jonka olin heti ensimmäisellä maistolla todennut täydelliseksi hutiostoksi. Koska kynnys kaataa viinaa lavuaariin on liian korkea, soveltuu viski nyt arkilankkaukseen. Siinä missä ennen kenkien kiillotukseen oli käytettävissä aikaa, ei pienten lasten perheenisä enää hektisinä arki-iltoina ehdi käyttämään kenkähuoltoon juuri varttia enempää aikaa. Tässä hieman tarkemmin lankkausvälineistä ja mihin niitä käytetään:

  • Kenkäharja pinnalla olevan pölyn ja lian pyyhkimiseen. Vastoin monen ennakkokäsitystä harjaa EI käytetä kiillottamisessa!
  • Vanulappuja käytetään lankin levittämisessä kengän pinnalle.
  • Kenkälankkina käytetään korkeapigmenttistä Saphirin lankkia.
  • Sukkahousuja käytetään kiillotuksessa. Parempaa välinettä kiillotukseen ei ole.

Alkutilanne näytti tutulta: kengissä oli irtolikaa, pölyä ja naarmuja. Likaisempiakin pareja on toki nähty, mutta silti tarkalle miehelle lähtötilanteen laatuiset kengät eivät kelpaa jalkaan. Ikä on alkanut Allen Edmondseissani jo näkyä ja kengissä on muutamia kohtia, joita ei pikameikkauksella saa enää peitettyä. Yhdet tällaiset kohdat löytyvät molemmissa kengissä päällisosasta (shoe vamp).

Alkutilanne. Kengissä on pintalikaa ja kevyitä naarmuja.

Pohjakerros: lankkia viskillä, kiitos

Harjaamisen ja pintalian poistamisen jälkeen kenkiin luodaan viskin avulla pohjakerros. Vanulappua kastetaan kevyesti viskiin ja ylimääräinen neste puristetaan pois. Vanulappu ei saa olla liian märkä, jotta kengän pinnalle ei jää läiskiä ja epätasaisuuksia jättävää kosteutta. Vanulapun tulee olla hieman kostea, mutta ei märkä! Viskidippauksen jälkeen vanulappua kosketetaan kevyesti lankissa. Lankkia ei tarvita vanuun paksua kerrosta ja se levitetään kenkään pyörivin liikkein. Koska levitettävä kerros on ohut, voi uuden kerroksen levittää kengälle heti perään. Tätä toistetaan koko kengän alalta noin kahden tai kolmen ohuen kerroksen verran.

Viskin avulla kenkiin saadaan lankattua pohjakerros erittäin nopeasti ja pienellä vaivalla.

-- MAINOS --

Vanujennäpertelyn jälkeen lankin annetaan kuivua muutama minuutti. Alkoholi kuivattaa lankin erittäin nopeasti, joten pidempää odottelua ei tarvita. Kengät kiillotetaan sukkahousuilla. Nylonin kitka lämmittää pinnalle levitetyn lankin ja tasoittaa mahdolliset paakut. Pohjakerroksen kiillotuksessa voi käyttää hieman enemmän painetta ja rivakampia liikkeitä, jotta pohjalankin saa varmasti tasaiseksi ja paakuttomaksi. Lopputuloksena on kuvan mukainen kevyesti kiiltävä, mutta loppusilausta vailla oleva kenkä.

Pohjakerros- ja työ on tehty. Tämän päälle tehdään vielä kiiltävä lankkikerros.

Viimeistely vissyllä

Viimeistelyn toteutus on hyvin samankaltainen pohjakerroksen kanssa, mutta viskin sijaan vanulappu kostutetaan jääkylmässä vissyvedessä. Pohjakerroksessa lankkia voidaan levittää hieman suuremmalla paineella, mutta pintakerros tulee levittää kevyemmin ja pienellä määrällä lankkia. Tässä kerroksessa less is more. Ohuen ohuita viimeistelykerroksia voi levittää kengän kärkeen ja kantaan muutaman, kunhan lankkia ei laita liikaa ja vanulaput eivät jätä nahkaa kosteaksi.

Pintakerroksen ja kiillon saamiseksi viski vaihdetaan vissyyn.

Vissylankkauksen jälkeen lankin annetaan kovettua muutaman minuutin ajan. Jääkylmä vesi nopeuttaa lankin kovettumista ja ohuiden kerrosten vuoksi kengät ovat valmiit loppukiillotusta varten kohtuullisen nopeasti. Loppukiillotuksessa sukkahousuja tulee käyttää hellästi. Hyvin kevyt paine riittää pintakerroksen kiillotuksessa. Hirveästi hipaisua enempää ei sukkahousuja tarvitse pintakerrokselle näyttää. Lopputulos on kohtuullisen kiiltävä arkilankki, joka kerää takuuvarmasti katseita. Tumman ruskeisiin kenkiin saa helposti hieman sävyä käyttämällä viimeistelyssä tumman ruskean lankin sijaan mustaa lankkia.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Tyylikäs paluu – Kämmen esitteli uusia käsineitä

Kämmen on Tyyliniekan pitkäaikainen ihastus, joka on viettänyt pari vuotta hiljaiseloa. Nyt Kämmen on tehnyt paluun uusilla käsineillään. Ne joille...

Crockett & Jones x Tärnsjö -kenkämallisto juhlistaa 10-vuotiasta Care of Carlia

Crockett & Jones x Tärnsjö -kenkämallisto juhlistaa miesten tyyliin erikoistuneen Care of Carl -verkkokaupan 10-vuotista taivalta. Juhlavuotensa kunniaksi Care of...

Sanders Tampere on tyylikäs nahkasaapas arkipukeutumiseen

Sanders Tampere on miesten vaateliike Herrainpukimon suunnittelema kenkämalli, joka sopii monipuolisesti miesten arkipukeutumiseen. Turkulainen Herrainpukimo tunnetaan laadukkaista mittavaatteistaan ja erilaisista...

Luottoneule

Jokaisella pitäisi olla luottoneule, joka menee päälle aina kuin mahdollista. Minulle se on suomalaisen Alpan alpakanvillainen Crew Neck Lite,...

Joensuun vaateliikkeet

Joensuu on yliopistokaupunki Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalassa. Koska Leevi and the Leavings laulaa tunnetussa kappaleessaan "vaihdan farkut verkkarihousuun", oli minulla aasinsiltamainen...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...
Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.