Kellomerkki esittelyssä: Sinn

Kaupallinen yhteistyö: Salkari

Saksalainen Sinn on kellonvalmistaja, joka nauttii ammattilaisten ja harrastajien keskuudessa laajaa ja suorastaan fanaattista arvostusta hinta-laatusuhteeltaan erinomaisten rannekellojensa johdosta.

Sinnin suurin vahvuusalue on ehdottomasti kovaan käyttöön tarkoitetut instrumentti- ja sukeltajankellot, joiden design on tunnistettava. Kellojen luotettavuus ja luettavuus ovat valmistajan keskeisimpiä tunnuspiirteitä, samoin kuin käyttötarkoitusta tukevien materiaalien, tekniikoiden ja valmistusmenetelmien ennakkoluuloton käyttäminen. Voidaan sanoa, että saksalaisen pedanttinen insinööriosaaminen on valjastettu hienosti kellojen valmistamiseen.

Sinn 910 SRS on ns. column wheel flyback-kronografi.
Sinn 910 SRS on ns. column wheel flyback-kronografi.

Tämä ei ole kuitenkaan koko totuus, sillä Sinn tarjoaa kelloja laajalla skaalalla erilaisiin tyyleihin ja tarkoituksiin, joiden ääripäät ovat näennäisesti varsin kaukana toisistaan. Hyvinä esimerkkeinä käyvät vaikkapa äärimmäisiin olosuhteisiin tarkoitettu 206 Arktis II -instrumenttikello ja 6036 The Frankfurt World Time Watch -kello, jotka on tehty täysin erilaisiin tarpeisiin. Silti kumpikin malli on tunnistettavasti Sinn.

Rannekelloja erilaisiin käyttötarkoituksiin

Sinnin mallisto on erittäin laaja, mutta se on jaettavissa karkeasti kahteen ryhmään. Ensimmäisen ja tärkeimmän ryhmän muodostavat erilaiset työkalu- ja sukeltajankellot, joissa käytetään viimeisintä insinööri- ja materiaaliosaamista. Joukkoon mahtuu niin arkikäyttöön tarkoitettuja kelloja, kuin myös erikoiskäyttöön tarkoitettuja malleja, joita Sinn on tehnyt yhteistyössä erilaisten viranomaisten kanssa. Normikuluttajalle ehkä tärkein innovaatio tästä ryhmästä on Sinnin käyttämä Tegiment-pinnoite, joka tekee teräksestä vaikeasti naarmuuntuvan. Tämän ryhmän kellot täyttävät myös mallista riippuen useita erilaisia teknisiä luokituksia mm. iskuja, magnetismia ja vedenpainetta vastaan.

Sinn EZM 7 S Mission Timer on palomiesten käyttöön suunniteltu työkalukello, jolla voidaan mitata hapen riittävyyttä savusukellusten aikana.
Sinn EZM 7 S Mission Timer on palomiesten käyttöön suunniteltu työkalukello, jolla voidaan mitata hapen riittävyyttä savusukellusten aikana.
Sinn 206 Arktis II edustaa valmistajan hardcore-osaamista parhaimmillaan, jonka tarkkuus on taattu -45-80 °C lämpötiloissa ja 300 metrin syvyyteen asti. Mittojaan (halkaisija 43 mm, paksuus 17 mm) hieman pienemmältä ranteessa tuntuva kello on Sinnin mittapuulla ylähyllyn tavaraa 3.490 € hintalapullaan.
Sinn 206 Arktis II edustaa valmistajan hardcore-osaamista parhaimmillaan, jonka tarkkuus on taattu -45-80 °C lämpötiloissa ja 300 metrin syvyyteen asti. Mittojaan (halkaisija 43 mm, paksuus 17 mm) hieman pienemmältä ranteessa tuntuva kello on Sinnin mittapuulla ylähyllyn tavaraa.
Sinn 6068 on Frankfurt Financial District -mallistoon kuuluva kaksoisaikakello, joka toimitetaan nahka- ja teräsrannekkeella. Hintalappu on hyvin kohtuullinen, 2.190 €.
Sinn 6068 on Frankfurt Financial District -mallistoon kuuluva kaksoisaikakello, joka toimitetaan nahka- ja teräsrannekkeella

Toisen ryhmän muodostavat selkeämmin bisnes- ja pukukäyttöön suunnitellut kellomallit, joista suurin osa löytyy Frankfurt Financial District -mallistosta. Frankfurt-malliston useimpia kellomalleja yhdistää aikavyöhykekomplikaatio, mikä sopii hyvin Euroopan yhden suurimman finanssikeskuksen nimeä kantavalle mallistolle. Lisäksi tämän malliston kellojen vetopainoihin on kaiverrettu Frankfurtin silhuetti. Astetta formaalimmat kellot löytyvät ns. klassikkomallistosta, josta löytyy sopivalla tavalla persoonallisia pukukelloja.

Sinn 6200 WG Meisterbund I on valmistajan upein erikoismalli, jonka kellonkuori on tehty valkokullasta. Kyseistä kelloa on tehty 55 kappaletta ja sellaisen voi tilata suoraan valmistajalta 14.500 eurolla.
Sinn 6200 WG Meisterbund I on valmistajan upein erikoismalli, jonka kellonkuori on tehty valkokullasta. Kyseistä kelloa on tehty 55 kappaletta ja sellaisen voi tilata suoraan valmistajalta 14.500 eurolla.
Sinn 456 St Mother-of-pearl W on hintaluokassaan (kuvan nahkarannekkeella 1.210 €) yksi hienoimmista naisten kellomalleista.
Sinn 456 St Mother-of-pearl W on hintaluokassaan yksi hienoimmista naisten kellomalleista.

Kolmanneksi ryhmäksi nostan liian vähälle huomiolle jääneen naisten kellomalliston, joiden suunnittelusta ovat selkeästi vastanneet muut, kuin insinöörit. Kellot ovat elegantteja ja hienosti viimeisteltyjä ja ilahduttavasti kellot ovat pääosin mekaanisia. Tunnusomaista Sinniä on puolestaan hintataso, joka on laatuvaikutelmaan nähden houkutteleva.

Suosittelemme

» Lataa Sinnin tuorein katalogi (2019/2020)

Historia lyhyesti

Sinn on perustettu Frankfurt am Mainiin vuonna 1961 ja nimensä se sai perustajansa Helmut Sinniltä. Sinnin syy oman kellomerkin perustamiseen oli tyytymättömyys sen aikaisten lentäjänkelloihin. Kellojen valmistuttamisen Helmut Sinn aloitti kahdeksan vuotta aiemmin sveitsiläisen Guinnandin tehtailla, jonka hän myöhemmin osti osaksi Sinniä.

Sinn on toiminut alusta alkaen kustannustehokkaasti hankkien asiakkaansa suoraan ilman välikäsiä. Tässä työssä auttoi merkittävästi Helmut Sinnin lentäjätausta, joka antoi ymmärrystä ja uskottavuutta vaativien asiakkaiden silmissä. Tästä johtuen Sinn on ollut erityisen vahva toimija viranomaisten keskuudessa, joiden tarpeisiin Sinn tekee tänäkin päivänä erilaisia instrumenttikelloja. Tähän taustaan sopii mainiosti historian anekdootti ranskalaisesta Bell & Rossista, jonka alkuvuosien instrumenttikellot valmisti ja osittain myös suunnitteli Sinn.

Kytkös Breitlingin Navitimeriin

Toinen historiallinen ja samalla Sinnin periaatteita kuvaava anekdootti liittyy kvartsikriisin aikaisesta peliliikkeeseen, jonka Helmut Sinn teki. Kyse on 903 St “The Navigation Chronograph” -kellosta, joka näyttää pitkälti Breitlingin Navitimer 01:n kopiolta. Tämä pitääkin paikkansa, mutta siihen löytyy historian sivuilta selkeä vastaus.

1970-luku tunnetaan sveitsiläisessä kelloteollisuudessa kvartsikriisin vuosikymmenenä, jonka myötä toimiala lähes tuhoutui. Yksi ajan uhreista oli Breitling, jonka tuolloinen omistaja Willy Breitling sulki tehtaan ja myi Breitlingin uudelle omistajalle. Samassa rytinässä Breitling myi useille tahoille patenttejaan – ja komponenttivarastonsa, jonka suurelta osin osti Helmut Sinn.

Sinnin nykytulkinta (903 St) Breitling Navitimer 01 -kellomallista lentää omilla siivillään.
Sinnin nykytulkinta (903 St) Breitling Navitimer 01 -kellomallista lentää omilla siivillään.

Tämän lisäksi Helmut Sinn osti erikseen Navitimer 01 -mallin design-oikeudet, koska hän halusi tarjota asiakkailleen samanlaisen kellomallin. Tästä johtuen ensimmäisten 903 St -kellojen osissa oli pitkälti Breitlingin leimat, ainoastaan kellotaulussa luki Sinn. Tähän päivään peilaten kellojen design on säilynyt jotakuinkin samankaltaisena, mutta käytetyt koneistot, koko ja hintataso poikkeavat toisistaan. Kuluttajalle tämä merkitsee harvinaislaatuista, lähestulkoon ainutlaatuista, mahdollisuutta valita itselleen sopivin valmistaja jotakuinkin samasta kellomallista.

Tiesitkö, että…

  • Sinnin kellot ovat olleet avaruudessa (140 S ja 142 S)
  • Sinn teki ensimmäisen kultakellon vuonna 1995
  • Perustaja Helmut Sinn eli 101-vuotiaaksi

Sinn tänään

Sinn on luottanut koko historiansa ajan omaan designiin ja tekniseen osaamiseen. Kilpailukykyinen hintataso on saavutettu suoramyynnin lisäksi luottamalla valittuihin yhteistyökumppaneihin, kuten koneistojen osalta pääosin ETA:n ja sittemmin Sellitan ostokoneistoihin. Näiden lisäksi Sinn käyttää Soprodin, La Joux-Perretin ja pienen saksalaisen UWD:n (Uhren-Werke-Dresden) koneistoja. Sinnin kellonkuoret valmistaa SUG (Sächsische Uhrentechnologie GmbH Glashütte), jonka yrityksen omistaja Daniel Boldt perusti Sinnin nykyomistaja Lothar Schmidtin myötävaikutuksella.

Sinnin toimintatapa on osoittautunut toimivaksi, sillä suoraan kuluttajille myynti on nostanut kelloteollisuuden sisällä päätään 2000-luvulle tultaessa. Viimeisten vuosien aikana Sinn on kuitenkin ottanut harkittuja askelia perinteisemmän kuluttajamyynnin suuntaan, sillä merkin kelloja myydään kasvavan jälleenmyyjäverkoston kautta. Tämä muuttunut strategia on ollut suomalaisten kellonystävien etu, joka on mahdollistanut kellomerkin rantautumisen meillekin. Suomessa Sinnin jälleenmyyjänä toimii mm. vaasalainen Salkari.

Kenelle Sinn on tarkoitettu?

Yhtä oikeaa vastausta tuskin on, mutta lähtökohtaisesti Sinn on kellomerkki, jonka ostaja entuudestaan tuntee ja tietää. Teknisessä mielessä Sinn tarjoaa sitä paljon puhuttua vastinetta rahalle, sillä brändiä on rakennettu läpi historian tuote edellä, eikä niinkään mainostoimistojen arvoketjuanalyyseihin nojaten.

Tuotekeskeisyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö Sinn ymmärtäisi designin päälle. Sinnille design on tarkoittanut ennen kaikkea tarkoituksenmukaista käytettävyyttä, johon valmistaja on luvalla sanoen uskaltanut tuoda viimeisen viiden vuoden aikana kuluttajaa puhuttelevaa näyttävyyttä ja jopa silmäkarkkia. “Työkaluvalmistajasta” on kuoriutunut ajan hengessä elävä kellobrändi, joka ei ole lipsunut periaatteistaan mitä kellojen tekniseen toimivuuteen ja laatuun tulee.

Sinn 103 Sa B E Pilot Chronograph oli vuoden 2018 uutuuksista se, joka räjäytti potin maailmanlaajuisesti. Erinomainen koko ja poikkeuksellisen näyttävä ulkonäkö tekivät siitä yhden vuoden halutuimman kellomallin.

Sinn 103 Sa B E Pilot Chronograph oli vuoden 2018 uutuuksista se, joka räjäytti potin maailmanlaajuisesti. Erinomainen koko ja poikkeuksellisen näyttävä ulkonäkö tekivät siitä yhden vuoden halutuimman kellomallin.
Sinn 103 Sa B E Pilot Chronograph oli vuoden 2018 uutuuksista se, joka räjäytti potin maailmanlaajuisesti. Erinomainen koko ja poikkeuksellisen näyttävä ulkonäkö tekivät siitä yhden vuoden halutuimman kellomallin.

Tyylin puolesta Sinn tarjoaa tänä päivänä kellon tilanteeseen kuin tilanteeseen. Pääosassa on huoleton ja jopa kova käyttö, mutta myös bisnes- ja juhlapukeutuja löytää Sinnin valikoimista sopivan ajannäyttäjän ranteeseen. Hintataso on samalla yksi vahvuus, sillä yksittäisen kellon hinta pyörii lähtökohtaisesti 1-4 tuhannen euron välillä.

****

Lue Sinn-artikkelimme täältä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tulossa: Kelloharrastajien juhlakello 10-vuotisen taipaleen kunniaksi

Kelloharrastajat-yhteisö perustettiin kymmenen vuotta sitten vuonna 2013 ja saavutusta juhlistetaan S.U.F Helsinki x KH 10v -juhlakellolla.Kymmenen vuotta on pitkä aika, joka on Kelloharrastajien kohdalla...

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurkottavat Ruotsin markkinoille

Voutilainen x Leijona ja De Motu kurottavat Ruotsin markkinoille joulukuussa avautuvan Watches of Scandinavia -konseptimyymälän mukana. Watches of Scandinavia kokoaa yhteen 12 skandinaavista kellomerkkiä Tukholman...

ProPilot X Calibre 400 Laser – väriloistoa ilman väriä

Oris esitteli uuden ProPilot X Laser -kellomallin, jonka värikäs ja eläväinen kellotaulu on tehty kellopiireissä ennennäkemättömällä lasertekniikalla käyttämättä tippaakaan väriaineita. 

Jukka Haapalainen ja Baume & Mercier yhteistyöhön

Richemont-luksuskonserniin kuuluva ja yksi vanhimpiin sveitsiläisiin kellomerkkeihin lukeutuva Baume & Mercier on aloittanut yhteistyön tanssija Jukka Haapalaisen kanssa. Lähes kaikki luksusmerkit luottavat yhteistyön voimaan, mitä...

Tyyliniekan uusimmat