Jurmo Stark on yhdistelmä pilotti- ja kenttäkelloa

Suomalainen kellonvalmistaja Jurmo on esitellyt uuden Stark-kellomallin, jossa yhdistyy pilotti- ja kenttäkellojen parhaat piirteet. 

Jos kellomallin nimen Stark suomentaisi, tarkoittaisi se karua. Tämä hauska pieni viittaus Jurmon jo olemassaolevaan ja Vuoden kello -palkinnon voittaneeseen Karu-malliin kuvastaa hienosti Jurmon tekemistä – ammattimaisesti, mutta pilke silmäkulmassa.

Jurmo Stark yhdistää käsityön ja teollisen tuotannon

Stark on Jurmon ensimmäinen uutuus kahteen vuoteen, joten sille on asetettu myös korkeita odotuksia. Siksi onkin mainiota huomata, että uutuusmallisto on myös omaan silmään se kaikista kaupallisin. Noin neljä vuotta piirustuspöydällä ollut Stark on “jurmolaisittain” jopa hieman konservatiivinen, mutta samaan tapaan hyvin tuotteistettu.

Siinä missä monet mikrokellobrändit kokoavat kellonsa pitkälti alihankkijoiden katalogeista tuoden omaa suunnittelua  vain niukasti, edustaa Jurmo kunnianhimoisempaa itsenäisen kellonvalmistuksen (englanniksi independent watchmaking) filosofiaa omalla suunnittelulla, osavalmistuksella ja viimeistelyllä, sekä kokoonpanolla ja testauksella. Kelloissa käytetään sveitsiläisiä koneistoja, joita niitäkin tuunataan ja viimeistellään tapauksesta riippuen hyvinkin paljon – hyvänä esimerkkinä skeletonisoitu Jurmo Sisu.

Jurmo Stark Blue Steel

Jurmo Stark

Suosittelemme

Stark on moneen käteen sopiva rannekello, sillä ruostumattomasta teräksestä valmistetun kuoren koko on 39 millimetriä. Istuvuuteen ja monikäyttöisyyteen vaikuttaa maltillinen 10 millimetrin paksuus ja hillityn pituiset korvakkeet. Koneistona on Jurmon viimeistelemä sveitsiläinen perusjuhta ETA 2892, joka tarjoaa kellolle 42 tunnin käyntivaran. Elabore-luokan koneisto on säädetty Jurmon mukaan kronometristandardien mukaisesti.

Vaikka tunnokkaasti toimivassa vetonupissa ei ole ruuvilukitusta, luvataan kellolle sadan metrin vesitiiviys. Koneiston toimintaa voi tarkkasilmäinen seurata safiirisen takakannen läpi, joka on mallista riippuen värjätty kellotaulun väriseksi. 

Jurmo Stark

Tästä pääsenkin Jurmon omimmalle alueelle, eli oman tuotannon hyviin puoliin. Jurmo on löytänyt itselleen markkinaraon siitä, että se yhdistää onnistuneella tavalla käsityövaltaisen pientuotannon kuitenkin suuremman mittakaavan kellonvalmistuksen mahdollistavaan tuotantoprosessiin. Puhutaan omavaraisuudesta, joka käsittää kuoret, kellotaulut, osoittimet, sekä yksittäiset (tai aika monet) kellonosat. Tämä on mahdollistanut mm. Sisu-kellomallin skeletonisoinnin ja viimeistelyn varsin vapaalla kädellä. 

Jurmo Stark

Teollisen mittakaava-ajattelun myötä Jurmon vahvuus on järkevähintaisen piensarjatuotannon lisäksi yksittäisten kellojen kustomointi asiakkaiden vaatimusten täyttämiseksi. Stark-kellomalli on saatavilla ns. hyllytavarana kahdella kellotaulun värillä, mustana ja sinisenä. Mikäli asiakas haluaa kellon vihreällä taululla, sen Jurmo voi toteuttaa maltillisella lisämaksulla (tässä tapauksessa puhutaan noin 600 eurosta, mikäli viimeistely on sama aurinkohionta). Sama yksityiskohtien kustomointi on mahdollista vaikkapa osoittimien ja tunti-indeksien osalta.

Selkeä design pienellä twistillä

Jurmo Stark on kellona konstailematon ja sen ilmeessä on jotain samaa vaikkapa IWC Pilot XX:n kanssa. Lähemmässä tarkastelussa kellossa on myös omia tunnuspiirteitä, joista merkittävin ja samalla kuitenkin hienovarainen on 14 tahoinen (tai kulmainen) kiinteä kellonkehä, jonka viisteet ovat mattahiottuja ja reunat peilikiillotettuja. Kuviointi on varsin huomaamaton, etenkin kun kelloa katsoo suoraan edestä.

Jurmo Stark

Toinen näyttävä yksityiskohta on hienosti toteutussa ja aurinkohiotussa kellotaulussa, joka on itseasiassa kaksiosainen. Kellotaulun tuntimerkinnät ja -indeksit sisältävä ulkokehä on noin millimetrin korkeammalla, jonka reunat on viimeistelty elliptisen kauniisti. Kellotaulun luettavuus on muutenkin kohdallaan, josta huolen pitää runsas lumemassaus sekä suurikokoiset tunti-indeksit. Teräksiset tunti- ja minuuttiosoittimet ovat Jurmon tyylille uskollisesti puoliksi skeletonisoidut. 

Jurmo Stark

Kellon voi hankkia useilla eri rannekkeilla, joista omassa testikappaleessa oleva teräsranneke on jämäkkää tekoa. Rannekkeen lukko on kuitenkin asia, joka vaatii Jurmolta vielä jatkossa huomiota, jotta siitä saadaan mahdollisimman sulavasti toimiva. Tämän yksityiskohdan korjaamisen myötä hyvästä kokonaisuudesta tulisi piirun verran parempi.

Jurmo Stark -teräsrannekkeen solki

Asian voi väistää sillä, että ostaa kellon teräsrannekkeen sijaan kolmella natorannekkeella. Hinta on täsmälleen sama 2390 euroa ja esimerkiksi vihreä ranneke mustatauluisessa mallissa on kerrassaan maukas yhtälö. Tarjolla on useita erilaisia nahka-, kangas- ja joustorannekkeita, ja mikäli sopivaa ei valikoimista löydy, voi Jurmo kustomoida kelloon juuri sellaisen rannekkeen kuin asiakas haluaa. Tämän lisäksi 20 millimetrin standardi korvakeväli tarjoaa laajan valikoiman tarvikerannekkeita. 

Yhteenveto

Stark on Jurmon toistaiseksi kaupallisin malli, jossa on palikat kohdallaan. Näennäisesti simppelissä kellossa on yksityiskohtia, jotka kertovat hienovaraisesti omasta osaamisesta, mitä tulee kellonvalmistukseen. Tyylinsä puolesta Stark sopii hienosti suomalaiseen makuun, jossa kellon pitää sopia arkeen ja juhlaan. Tähän tarpeeseen Jurmo Stark taipuu hienosti ranneketta vaihtamalla. 

Jurmo Stark kasuaalisti.

Jurmo Stark -rannekelloja valmistetaan 25 kappaleen rajoitettu erä per väri, eli yhteensä 50 kappaletta. Kellon hinta on 2390 euroa teräsrannekkeella tai kolmella natorannekkeella. Kellot ovat saatavilla Jurmon verkkokaupasta

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Jurmo
 • Malli: Stark
 • Koneisto: ETA 2892 -automaatti
 • Käyntitaajuus: 4 Hz (28 800 A/h)
 • Käyntivara: 42 tuntia
 • Kuoren materiaali: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 39 mm
 • Lasi: safiiri
 • Vesitiiviys: 100 m 
 • Ranneke: ruostumaton teräsranneke, tai kolme natoranneketta
 • Hinta: 2390 € (sis. alv)

Lue lisää