Hyundai kehittää aurinkoenergian latausjärjestelmiä tulevaisuuden sähkö- ja hybridiautoihin

Hyundai ryhtyy kehittämään aurinkoenergian latausjärjestelmää käytettäväksi tietyissä Hyundain automalleissa. Sähköä tuottavat aurinkopaneelit asennetaan auton katolle tai konepellille, ja niiden antamaa energiaa hyödynnetään sekä polttomoottori-, hybridi- että täyssähköautoissa polttoainetalouden parantamiseen ja toimintamatkan kasvattamiseen.

Aurinkoenergian latausjärjestelmää kehitetään tukemaan ajoneuvon päävoimanlähdettä toimintamatkan lisäämiseksi ja CO2-päästöjen vähentämiseksi. Täyssähköautojen ja hybridien lisäksi aurinkopaneeleilla voidaan ladata perinteisten polttomoottoriautojen akkuja polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi.

Hyundai kehittää kolmentyyppisiä aurinkoenergian latausjärjestelmiä:

  • ensimmäisen sukupolven piikennokattoja
  • toisen sukupolven osittain läpinäkyviä aurinkokattoja
  • kolmannen sukupolven kevytrakenteisia ajoneuvon koripinnoille sijoitettavia aurinkopaneeleita.

 

Ensimmäisen sukupolven latausjärjestelmä voidaan asentaa hybridiautoihin, ja se sisältää katolle sijoitettuja sarjatuotettuja piikiekoista valmistettuja aurinkopaneeleita. Järjestelmän avulla 30–60 prosenttia akun kapasiteetista latautuu vuorokaudessa, sää- ja ympäristöolosuhteista riippuen.

Toisen sukupolven osittain läpinäkyvää aurinkokattoa käyttävä järjestelmä voidaan – ensimmäistä kertaa maailmassa – asentaa myös perinteisiin polttomoottoriautoihin. Tämä järjestelmä hyödyntää läpikuultavia aurinkopaneeleita, joiden ansiosta matkustamosta saadaan valoisampi. Panoraamakattoon kiinnitettyjen läpikuultavien paneelien ansiosta autossa olijat voivat nauttia runsaasta luonnonvalosta samalla kun sähköauton ajoakku tai polttomoottoriautoon asennettu lisäakku latautuu.

Suosittelemme

Aurinkoenergian latausjärjestelmien asentaminen polttomoottorin pariksi auttaa lisäämään Hyundain vientiä, sillä sen ansiosta autot täyttävät entistä paremmin tiukentuvat CO2-päästöjä säätelevät ympäristömääräykset.

Kolmannen sukupolven kevytrakenteinen aurinkokennojärjestelmä on parhaillaan pilotointivaiheessa käytettäväksi tulevaisuuden ympäristöystävällisissä autoissa. Järjestelmä sisältää energiantuoton maksimoimiseksi aurinkopaneelirakenteet sekä auton katolle että konepellille.

Latausjärjestelmä koostuu aurinkopaneeleista, säätimestä ja akusta. Sähköenergiaa syntyy auringon säteilyn osuessa paneelissa olevien kennojen pintaan. Säteilyn sisältämät fotonit irrottavat kennossa olevia elektroneja muodostaen elektroniaukkopareja, joita käytetään sähköenergian tuottamiseen.

Käytettäessä 100-wattista aurinkopaneelia saadaan enimmillään 100 wattituntia energiaa tunnissa. Järjestelmän elektroniikka säätää jännitettä ja virtaa paneelin keräämän energian hyödyntämiseksi mahdollisimman tehokkaasti. Jännitteen muuntamisen jälkeen sähkö varastoidaan auton akkuun tai käytetään saman tien vaihtovirtalaturin kuormituksen pienentämiseksi.

Hyundai Motor Group kiinnittää huomiota sekä tehokkuuteen että muotoiluun suunnitellessaan ja kehittäessään aurinkoenergian latausjärjestelmiä.

– Tulevaisuudessa autoissa hyödynnetään monenlaisia sähköä tuottavia järjestelmiä, yhtenä niistä aurinkoenergiajärjestelmät. Tämän ansiosta autot kehittyvät passiivisista energiaa kuluttavista laitteista energiaa tuottaviksi toimijoiksi. Auton omistaja ei siis jatkossa ole enää vain energian kuluttaja, vaan myös tuottaja, sanoo Hyundain uusien aurinkoenergiajärjestelmien kehityksestä vastannut varapääjohtaja Jeong-Gil Park.

Hyundai Motor Group esittelee ensimmäiset aurinkoenergiajärjestelmillä varustetut autot vuoden 2019 jälkeen. Hanke on osa Hyundain jatkuvaa ponnistelua kohti puhtaampaa liikennettä ja polttoainetalouden parantamista.

Aihepiirin uusimmat

Vippaa mulle Viitonen – Renaultin pikkuautoklassikko syntyy uudelleen sähköautona

Renault esitteli kolmisen vuotta sitten konseptin täyssähköisestä retrotyylisestä 5:stä. Tutkielma sai sen verran positiivisen vastaanoton, että tämänvuotisessa Geneven autonäyttelyssä ensi-iltansa saava tuotantomalli näyttää lähes identtiseltä konseptiauton kanssa.

Käytettyjen autojen hinnat lähestyvät Yhdysvalloissa jo pandemiaa edeltänyttä tasoa

Käytettyjen autojen markkinat ovat Yhdysvalloissa vahvassa syöksykierteessä, sillä hinnat ovat jatkaneet jyrkkää laskuaan vuoden 2024 alkupuolella. Yleinen hintataso ei ole kuitenkaan vielä saavuttanut pandemiaa edeltävää tasoa tavallista suuremman kysynnän vuoksi.

Tässä on VW-konsernin ensimmäinen täyssähköinen hot hatch – Cupra Born VZ tarjoilee yli 320 hevosvoimaa

Cupra Born on asemoitu Volkswagen ID.3:n sporttisemmaksi sisarmalliksi, mutta hot hatchin statukseen sähköauton voimavarat eivät ole vielä riittäneet. Asian pitäisi muuttua nyt esitellyn VZ:n myötä.

Talvitestissä Citroën C5 X

Citroën C5 X:n talvitesti piti sisällään 1500 kilometriä matka- ja nurkka-ajoa, talvisään eri olomuodoissa nollakelistä lähes 30 pakkasasteeseen.

Tyyliniekan uusimmat