Autoklassikkoja Ahvenistolla – Historic Grand Race kokosi yhteen Suomen tyylikkäimmät kilpurit

Tänä kesänä autotapahtumienkin kirjo on ollut poikkeuksellisen suppea, mutta onneksi Ahveniston Historic Grand Race päästiin sentään järjestämään lähes entiseen malliin. Lisäpontta tarjosi myös se, että kyseessä oli Historic Race Finlandin 30-vuotisjuhlakisa.

Lauantaiaamupäivän aikana Ahvenistolla kaasuteltiin vielä aika-ajojen merkeissä, ja varsinaisiin kisahommiin päästiin alkuiltapäivän mittaan. Aluksi radalla nähtiin prototyyppimäisiä Subaru Sporteja sekä Lotus Super Sevenistä inspiraationsa saaneita Locost-luokan ratapelejä. Niiden jälkeen vuorossa olivat historic-formulat, ja loppupäivän ajan Ahveniston syheröisen radan valloittivat eri luokkien koppiautot.

Niistä nopeimpia olivat Roadsport-luokkien varsin vapaasti modifioidut rata-autot, mutta ehdottomasti tyylikkäintä meno oli vakioautojen eri historic-luokissa. Äänimaailmakin ulottui kaksitahtisen Saabin säksätyksestä jenkkiveekasien jylinään, mutta soundit eivät aina kerro kaikkea. Niinpä pirteän värinen 96 jätti eräässäkin lähdössä ehkäpä päivän tyylikkäimmän kilpurin, eli vuoden 1965 Porsche 911:n taakseen.

Toki muutama auto jäi myös radan varteen. Roadsport-luokassa nähtiin pieni pyörähdyskin, kun tekniikaltaan terästetty Kupla spinnasi pääsuoran jälkeen perä edellä rengasvalliin. Vauriot jäivät onneksi vähäisiksi, mutta päivän päättäneessä Mini 1000 -kisassa ruttua tuli jo vähän enemmän.

Suosittelemme

Aikaisempien vuosien harrasteauto- ja moottoripyöräparaatit radalla jäivät tällä kertaa väliin koronatilanteen vuoksi, mutta harjun laella oli tuttuun tapaan harrasteautoparkki tarpeeksi iäkkäälle kalustolle. Sieltä kelpasi seurata kisaa vaikkapa suoraan oman klassikkonsa ohjaamosta. Toivottavasti ensi vuonna Historic Grand Race päästään jälleen järjestämään täysin normaaliin tapaan Suomi-Ruotsi-maaotteluineen, mutta tämänkin vuoden tapahtuma oli kuin balsamia tapahtumakadossa kärvistelleen autoharrastajan sielulle.

Lue lisää