Ainutlaatuiset nähtävyydet Suomessa

Kotimaan matkailu on noussut valtavaan suosioon ja jatkuvasti etsinnässä on uusia mielenkiintoisia kohteita. Jos tunnetuimmat nähtävyydet on jo käyty läpi, niin on aika vilkaista mitä vähemmän tunnettuja matkakohteita Suomi pitää sisällään.

Syksyn pimetessä on toisinaan mukava vetäytyä katsomaan viltin alle urheilua ja jännittää kuinka hyvin omat arvaukset vedonlyönti-kohteessa on osunut kohdalleen. Välillä taas on paikallaan hypätä auton rattiin ja lähteä etsimään uusia kokemuksia.

Kohteet löytyvät monesti lähempänä kuin arvaatkaan. Seuraavaksi esittelyssä on seitsemän helmeä, joissa kannattaa ehdottomasti vierailla.

Vattaja, Kokkola

Hiekkarannoista puhuttaessa kaikille tulee ensimmäisenä mieleen Yyteri ja Kalajoen hiekkasärkät. Euroopan pisin yhtenäinen hiekkaranta löytyy kuitenkin Kokkolasta. Lähes koskematonta hiekka-aluetta dyyneineen on jopa 15 kilometriä.

Valitettavasti palveluiden puutteen takia tämä upea paikka on jäänyt liian vähälle huomiolle matkailijoiden keskuudessa. Ranta-alue on jaettu vyöhykkeisiin ja Vattajanniemen virkistysvyöhykkeella on useita luontopolkuja. Syrjävyöhyke taas on ajoittain puolustusvoimien harjoituskäytössä, jolloin siellä ei voi liikkua vapaasti.

Niliaitta, Kivijärvi

Aikanaan saamelaiset rakensivat ruoka-aittoja tolpan päähän, jotta ravinto saatiin eläinten ulottumattomiin. Näitä kutsuttiin niliaitaksi, josta tämä ainutlaatuinen hotellimajoitus on saanut ideansa. Tolpan päähän rakennettu moderni puurakennus on saanut huomiota kansainvälisesti ja kutsuu vierailijat irtautumaan arjesta ympäristöön, jossa keho ja mieli lepää.

Niliaitan suurista ikkunoista avautuu kaunis mäntykangasmaasto Kivijärven rannalla. Läheltä löytyvät muun muassa pururata, tenniskenttä ja frisbeegolfrata sekä hyvinvointipalveluista vastaa Peuran Tupa.

Hossa, Suomussalmi

Hossa on suosittu ulkoilukohde ja on tunnettu 1500-2500 eaa peräisin olevista kalliomaalauksistaan. Kylän nimi tulee saamenkielisestä sanasta, joka tarkoittaa kaukana olevaa paikkaa.

Pääset kulkemaan samoja reittejä, kuin alueen alkuasukkaat kulkivat 10 000 vuotta sitten. Retkipäivään mahtuu patikointia metsässä, jossa löytyy reittejä myös pyörätuolilla ja lastenrattailla kuljettavaksi tai voit talsia riippusiltaa ja pitkospuita pitkin upeissa maisemissa. Löydät täältä myös kalastuslaitureita, laavuja ja vuokramökkejä.

Parikkalan patsaspuisto

Yksi erikoisimmista nähtävyyksissä Suomessa löytyy itärajalta Parikkalasta. Patsaspuisto on Veijo Rönkkösen taiteellinen työ ja sen tekeminen on kestänyt yli 50 vuotta. Yli 560 betonipatsasta ja rehevä puutarha muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden.

Ylläpitokustannuksiin ei valitettavasti ole saatu julkista rahoitusta, joten sen huolehtiminen ja ylläpito on täysin pääsymaksujen ja tuotemyynnin varassa. Muutaman euron pääsymaksulla voit tukea patsaspuiston toimintaa.

Kummakivi, Ruokolahti

Siirtolohkare joka lepää kalliolla niin, että kosketuspintaa siihen on erittäin vähän. Kivi on seitsemän metriä pitkä ja viisi metriä korkea. Valtava lohkare näyttää siltä, kuin voisi keikahtaa hetkenä minä hyvänsä, mutta sitä ei ole kuitenkaan mahdollista liikuttaa ihmisvoimin.

Noin 11 000 vuotta sitten jään alkaessa sulaa Kummakivi liikkui tämän kallion kohdalle ja jäi siihen. Löydät opasteet kiven luokse Hauklapin kylästä, josta hiekkateitä pitkin pääset kulkemaan noin 500 metrin päähän paikasta.

Suurpetokeskus, Kuusamo

Sulo Karjalainen otti orvoksi jääneitä karhunpoikasia hoitoonsa omaan kotiin 1990-alkupuolella. Myöhemmin hänen johdolla 1996 perustettiin suurpetokeskus, jossa karhujen lisäksi hoidetaan myös ilveksiä, kettuja ja susikoiria, jotka ilman apua menehtyisivät luonnossa.

Alkuun ajatuksena oli seurata miten petoeläimien käyttäyminen muuttuu, kun koulutus ja hoitovastuu on ihmisillä. Nykyään keskuksessa asuu kuusi karhua ja muutamia muita petoeläimiä, joita pääset näkemään lähietäisyydeltä ja seuraamaan heidän jokapäiväistä elämää. Yksityisessä omistuksessa oleva Suurpetokeskus sijaitsee 32 kilometriä Kuusamosta ja on avoinna joka päivä.

Villa Mehu, Kirkkonummi

Kirkkonummelaisesta metsiköstä löytyy mystinen paikka, jossa on kierrätysromusta tehtyjä rakennelmia. Taiteilija Elis Sinistö (1912-2004) rakensi tänne fantasiamaailman useiden vuosikymmenien aikana. Erakkomaja, Aurinkosauna ja tähystystornilla varustettu Vuorimaja ovat rapistuneet vuosien saatossa, mutta vierailut tänne ovat sallittuja.

Sinun tulee kuitenkin kunnioittaa paikan henkeä ja liikkua alueella erityistä varovaisuutta noudattaen. Taiteilijan menehtymisen jälkeen Villa Mehun omistus siirtyi hänen pitkäaikaisille naapureille.

Luonnonihmeitä, petoeläimiä ja modernia arkkitehtuuria

Suomi on suhteellisen pieni maa, mutta se pitää sisällään paljon nähtävää ja koettavaa. Olit sitten kiinnostunut historiasta, luonnosta ja sen ihmeistä, kulttuurista, taiteesta tai arkkitehtuurista, niin voit kohdata kaikkiin näihin jokaisessa maakunnassa etelästä pohjoiseen.

Matkakohteita löytyy ihan jokaiselle riippumatta haluatko hemmotella itseäsi kylpylälomalla palveluiden läheisyydessä vai nauttia luonnon kauneudesta erilaisten harrastusten parissa golffauksesta maastopyöräilyyn. Pidä silmät auki tien päällä ollessa ja muista pysähtyä ihmettelemään reitin varrelta löytyviä matkailukohteita.

Uusimmat

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Sjöö Sandström Royal Capital uudistui

Ruotsalainen kellonvalmistaja Sjöö Sandström esitteli uudistuneen Royal Capital -kellomallin kahdessa eri värissä.

Romukuntoisten Teslojen virta Pohjois-Amerikasta Ukrainaan voi olla vaarassa loppua

Yhdysvalloista ja Kanadasta päätyy vakuutusyhtiöiden kautta vaurioituneita sähköautoja Ukrainaan, jossa mekaanikot korjaavat ja myyvät niitä korkeista polttoainekustannuksista kärsiville.

Suosittelemme

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...