Yhden Speedmasterin tarina

Muutama vuosi sitten etsin kuumeisesti Omega Speedmasteria. Niin sanottu kuukello oli ykkösvaihtoehto, mutta silmäilin myös Speedmaster Mark II -kelloja; se on se toinen Speedmaster, jossa on manuaalivetoinen 861-koneisto. Varhaisimmissa Speedmastreissa oli koneistona kaliiperi 321, uudemmissa tuo 861 ja nykyisissä kuukelloissa samasta koneistosta muokattu kaliiperi 1861 tai 1863. Myöhemmissä Mark-malleissa oli jo automaattikoneistot käytössä.

Aikani etsittyäni silmiini osui Kalevan kellon vintagehyllystä kultapinnoitettu Mark II. Kyseinen versio oli minulle entuudestaan tuntematon; Google siis käyttöön ja tietoja pöytään. Mark II julkaistiin vuonna 1969 ja sitä valmistettiin ainakin vuoteen 1974 asti. Siitä oli markkinoilla kahta eri referenssinumeroa: 145.014 ja 145.034. Ensin mainittua sai sekä teräskuorella (yleisin markkinoilla oleva versio) että täyskultaisena. Jälkimmäistä sai teräskuorella, 20 micronin kultapinnoitetulla kuorella sekä täyskultaisena. Erona näillä kahdella referenssillä on ainakin hieman eripaksuinen lasi, muita rakenteellisia eroja ei taida löytyä.

Oman Mark II:n bezel on ollut alunperin punertava, mutta ostaessani kellon oli siinä teräsversiosta tuttu mustabezelinen lasike. Lisäksi kellossa oli kronografipainikkeina teräksiset kullattujen sijaan. Oletan, että kelloon oltiin matkan varrella laitettu saatavilla olevia ja siihen sopivia varaosia teräksisestä mallista. Kellon kultaus on hyvin kulunut ja rungossa on naarmujen ja lovien lisäksi selviä syöpymiä. Kellon materiaali lienee jotain messinkiseosta ja sille on tyypillistä, että ihon epäpuhtaudet syövyttävät sitä ajan saatossa.

Huollatin kellon alkuvuodesta Tommi Alasella Tampereella. Yritimme tosissamme keksiä keinoja kuoren kunnostamiseen, mutta se osoittautui mahdottomaksi tehtäväksi. Kuoren syöpymien täyttäminen olisi ollut vähintäänkin erittäin vaikeaa ja lopputulos ei silti olisi välttämättä ollut kovinkaan hyvä. Näin ollen ainoaksi vaihtoehdoksi jää NOS-kuoren löytäminen. Ei tunnu sekään kovin todennäköiseltä…Huollon yhteydessä kello sai kuitenkin takaisin alkuperäisen punertavan bezelin ja kultaisen nupin ja painikkeet.

Kyseistä kelloa on vaikea löytää hyväkuntoisena, eikä näitä kuluneitakaan yksilöitä ole myynnissä kovin usein. Omalla kellollani on oma tarinansa, joka alkoi Omegan tehtaalta elokuussa 1973 ja jatkuu nyt omissa kokoelmissani. Kuorelle hienon kontrastin antaa erittäin kaunis ja erittäin hyvässä kunnossa säilynyt kellotaulu, ja Mark II edustaa ehkä puhtaimmillaan 70-luvun muotoilua.

Highly worn, highly outrageous. Omega Speedmaster Mark II Erma Edition with worn gold plating.Lauri Erma
Lauri Erma on tamperelainen kaveri, jota kiinnostaa kellot, kirjat, hyvä ruoka ja maailman meno. Hänet löytää erilaisista luottamustehtävistä ja Suomen parhaimman kaupungin eli Tampereen hallinnosta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.