Maailmassa on kärjistetysti kahdenlaisia kelloharrastajia; kerääjiä ja käyttäjiä. Tämä soveltuu yllättävän moneen muuhunkin harrastukseen, sillä omassa tuttavapiirissäni on useampia kameroiden ja niiden oheislaitteiden kerääjiä, sekä pari entistä keräilijää jotka havahtuivat jossain vaiheessa siihen, että kameroilla voi myös kuvata. 🙂
Kellojen suhteen on petollisen helppoa ajautua keräämisen suohon ja tunnistan samaa piirrettä itsessäni. Mutta kuten missä tahansa harrastuksessa, niin kelloissakin oppirahat on maksettava, mutta oppirahojen määrään voi onneksi vaikuttaa.
Yksi tällainen tapa selvittää oma kellomakunsa – joka perhana vieköön vaihtelee koko ajan – on tutustua kellojen omistamiseen vintage-kellojen avulla. Noin lähtökohtaisesti käytetyt yli 30 vuotta vanhat rannekellot ovat hankintahinnaltaan järkevällä tasolla pienellä budjetilla pelaavalla ja niistä pääsee myös suhteellisen vaivattomasti eroon – tai jos ei pääse, niin edullisen hinnan johdosta kellon päätyminen laatikon perälle ei vie voita leivän päältä.
Mitä kannattaa huomioida vintage-kellon ostamisessa
Käytetyissä kelloissa tulee väistämättä eteen se, että tuleeko ostettua sikaa säkissä, toimiiko kello ensinkään ja onko siihen tulossa välittömästi kalliita huoltotoimenpiteitä? Periaatteessa ainoa tapa välttää kaikki em. ongelmat on ostaa vintage-kello luotettavalta taholta, joka on sen todistettavasti myös huoltanut määriteltynä ajankohtana. Näin kellolle voi odottaa huolettomia käyttövuosia ostohetkestä eteenpäin.
Hyviä ostopaikkoja ovat mm. kauppiasvetoiset liikkeet, joissa on joko kauppias itse tai hänellä on listoillaan asiantunteva kelloseppä.
Toinen hyvä tapa varmistaa oma persaus on sopia vintage-kellon osto em. liikkeeseen, jossa kelloseppä voi tsekata kellon koneiston kunnon ja antaa oman arvionsa huoltotarpeesta. Tämä palvelu yleensä maksaa, mutta jos kellosta löytyy huollon tarvetta ja se jätetään ko. sepän tehtäväksi, olen ainakin itse saanut kellon ennakkotarkistuksen veloituksetta.
Suosittelemme
Muista tarkistaa jousitapit. Vaikka kello olisi hyväkuntoinen ja se olisi huollettu, kannattaa aina tarkistaa jousitappien kunto. Mikään ei nimittäin harmita enemmän kuin kellon rikkoutuminen sen takia, että parin euron arvoinen rannekkeen jousitappi pettää.
Kolmas keino on vain uskoa myyjän sanaan ja tehdä kaupat, jonka jälkeen kello kannattaa kiikuttaa asiansa osaavan sepän tarkistettavaksi. Tässä tullaankin kenties suurimpaan vintage-kellojen ostamisen viisauteen, eli vanha ja käytetty laatukello on lähes ikuinen tuote – kunhan se on huollettu säännöllisesti. Tätä varten ostajan tulee aina varautua huoltokustannuksiin, jotka nousevat usein satoihin euroihin jos kellolle tehdään vähänkin kannen avaamista isompia toimenpiteitä.
Toisaalta, jos hankinta on ollut muutamien eurojen arvoinen, voi kelloa käyttää sen aikaa kun se kestää ja sitten voi hankkia tilalle toisen – ellei kelloon liity muistoja, jolloin se päätyy kuitenkin huollettavaksi.
Oletko kiinnostunut mitä kaikkea kellon huoltaminen voi sisältää? Tutustu aiheeseen mm. Kellohuolto Loppelan sivuilla.
Laatukellon tarkistuttaminen ja huoltaminen kannattaa tehdä aina, koska näin ostorahat eivät mene hukkaan ja kellon arvo säilyy ja harvinaisen tai arvostetun mallin kohdalla jopa nousee. Ja mikä tärkeintä, toimiva kello on paras käyttökello. 🙂
Luotettavaksi todettuja vintage-kellojen ostopaikkoja
Puuttuuko listasta jokin liike? Kerro siitä meille, täydennämme listaa ilomielin. 🙂