Tyyliniekkojen Lontoo – tyylimatka Britannian pääkaupunkiin

Brittien tyylitaju saattaa herättää ristiriitaisia mielipiteitä, mutta saarivaltiolta ponnistavat monet miestenvaatteiden klassikot ja Lontoo on yksi maailman tärkeimmistä muotikaupungeista. Lontoo on kuuluisa kyvystään luoda trendejä ja sekoittaa erilaisia tyylejä keskenään mutta eri vuosikymmenien ja muotivillitysten läpi myös klassinen, vahvoista käsityöperinteistä ja laadukkaista materiaaleista ammentava brittityyli on aina pitänyt pintansa.

Erityisesti viime vuosina kunnioitus pitkän linjan putiikkeja, kotimaisia materiaaleja ja käsityönä valmistettuja vaatekappaleita kohtaan on lähtenyt Britanniassa uuteen nousuun ja myös monet uudet brittiläiset suunnittelijat ovat ottaneet lähtökohdakseen modernien klassikoiden luomisen.

Monet brittiläiset klassikot, kuten tweed- ja vahakangastakit, trenssit, villaiset puvut ja laadukkaat neuleet ovat ajattomia ja kestävät kovaakin käyttöä. Peribrittiläiseen tyyliin yksinkertaisiinkin vaatekappaleisiin on usein ujutettu hauskoja yksityiskohtia tai jotain hieman yllättävää. Lopputuloksena on klassinen mutta mielenkiiintoinen tyyli.

Paras tapa tutustua niin vanhan kuin uuden polven brittiläisiin vaatemerkkeihin on tietysti tyylimatka Lontooseen – tässä vinkit muutamaan katsastamisen arvoiseen paikkaan.

Kestäviä klassikoita ja näkemisen arvoisia paikkoja

Norton & Sons

Norton & Sons on varma valinta klassisesti leikattuja, yksinkertaisen tyylikkäitä vaatteita etsivälle. Liikkeen perusti vuonna 1821 englantilainen räätäli Walter Grant Norton, ja vaatteet valmistetaan yhä laadukkaista brittiläisistä materiaaleista. Viime vuosina Norton on nuorentanut ilmettään yhteistyömallistoilla muun muassa Kim Jonesin, House of Hollandin ja Gilesin kanssa mutta osaamisen ytimessä on yhä ajaton tyylikkyys. Norton hallitsee myös perinteisen country-tyylin kulmakivet, kuten tweed-asusteet ja ulkoilutakit.

Drake’s London

Erityisesti käsintehdyistä solmioistaan ja huiveistaan tunnettu Drake’s on Lontoossa instituutio. Solmiot valmistetaan yhä paikallisesti itä-Lontoossa, ja nyt mallisto on laajentunut  myös muihin asusteisiin ja neuleisiin. Drakes’n tuotteet ovat ajattomia mutta usein värikkäitä ja rohkeita. Oikein käytettynä ne tuovat klassiseen vaatekaappiin juuri oikean ripauksen väriä ja sähäkkyyttä – ja kestävät lähes ikuisuuden.

Suosittelemme

John Lobb

Jos et halua maksaa kengistäsi vähintään tuhatta puntaa, St. James Streetillä sijaitseva John Lobb on enemmänkin nähtävyys kuin potentiaalinen ostospaikka. Mutta millainen nähtävyys. Vuonna 1887 ramman maalaispojan perustama yritys tunnetaan käsityönä valmistetuista luksuskengistä, joita voi tilata muun muassa krokotiilinnahkaisina.

John-Lobb

Kaupan vaikuttava kenkävalikoima on kokemus sinänsä. Huhun mukaan Walesin prinssi Charles käyttää yhä 70-luvulla hankkimiaan Lobb-kenkiä.

Gieves & Hawkes

Jos haluaa kerran elämässään sijoittaa täydelliseen pukuun, Lontoon keskustassa toimiva Gieves & Hawkes on hyvä valinta. Arvovaltaisessa osoitteessa Savile Row’lla toimiva liike on luonut täydellisyyteen pyrkiviä mittatilauspukuja, -paitoja ja muuta puvustoa jo yli 200 vuoden ajan.

Gieves & Hawkes tarjoaa yhä henkilökohtaisia räätälöintipalveluita mutta myös valmispukuja. Vaikka paikan vaatteet olisivatkin reilusti yli budjetin, täällä kannattaa vierailla jo upean, historiallisen miljöön ja asiantuntijuutta huokuvan tunnelman vuoksi.

Edullisempia löytöjä ja nuorempia merkkejä

The Cambridge Satchel Company

Viisi vuotta sitten Julie Deanen keittiössään perustama, nahkaisia olkalaukkuja valmistava yritys on todellinen brittimuodin menstystarina. Klassiset, hyvintehdyt ja kauniit laukut muodostuivat nopeasti kansainväliseksi hitiksi, jota niin mallit, professorit, opiskelijat kuin leffatähdetkin kantavat olallaan.

satchel-company

Nykyään sekä miehille että naisille sopivia laukkuja saa valtavassa värien kirjossa, mutta alkuperäinen, punertavanruskea Oxblood on aina toimiva valinta. Cambridge Satchel Company toimittaa laukkuja maailmanlaajuisesti, mutta nettishoppailu ei voita laukkujen sovittelua Lontoon Covent Gardenin tai Spitafield Marketin liikkeissä.

Marks & Spencer

Lähes kaikkea alusvaatteista elintarvikkeisiin myyvällä Marks & Spencerillä on ollut pitkään vaatemerkkinä luotettava mutta hieman tylsä maine. Viime aikoina yhtiö on kuitenkin onnistunut nostamaan profiiliaan laadukkaiden, brittiläisistä materiaaleista valmistettujen vaatekappaleiden valmistajana.

Marks-&-Spence-for-MEn

Tänä vuonna M&S lanseerasi ”Best of British” -vaatemalliston, jonka tuotteet valmistetaan Britanniassa, saarivaltion käsityöperinnettä kunnioittaen. Erityisesti malliston miesten puvut ovat herättäneet lähes haltioituneita reaktioita ja houkutelleet myös hyvin merkkitietoisia ostajia.

Albam

Nuori brittimerkki Albam on valloitttanut Lontoota nopeasti – sillä on nykyään kaupungissa neljä liikettä. Alkuperäinen ja monen mielestä paras putiikki sijaitsee perinteikkäällä ostoskatu Beak Streetillä ja myy eleettömiä ja käytännöllisiä vaatteita, jotka miellyttävät niin klassisen kuin nuorekkaammankin tyylin ystäviä. Täältä kannattaa etsiä erityisesti hyvin istuvia perus- ja kauluspaitoja toimivissa kuoseissa.

Topman

Topshop ja sen miehille suunnattu sisarusbrändi Topman ovat brittiläinen ilmiö: ketjun liikkeitä löytyy lähes joka kaupungista. Parhaimmat ja suurimmat valikoimat löytyvät kuitenkin Lontoosta. Liikkeen menestys ei ole tuulesta temmattua: Kaupassa on tarjolla paljon nuorten suunnittelijoiden kekseliäitä kokoelmia mutta sen suurin hitti ovat kuitenkin hyvät perusvaatteet, kuten istuvat farkut ja yllättään laadukkaat villapaidat. Topman onnistuu tarjoamaan kauniita vaatteita ketjuliikkeitä varten halvoilla hinnoilla.

Vinkkejä Lontooseen matkustavalle

Lennot

Lontooseen voi löytää hyvinkin halpoja lentoja mutta niitä varatessa kannattaa muistaa, että Standstedtin ja Gatwickin lentokentiltä keskustaan siirtyminen on kalliimpaa (ja hitaampaa) kuin Heathrowsta, joka sijaitsee metrolinjan varrella.

Kaupungissa liikkuminen

Jos vietät Lontoossa pidempään kuin muutaman päivän ja haluat liikkua eri alueilla, kannattaa hankkia oystercard, jolle voi ladata rahaa julkisilla matkustamiseen – tulee nopeasti edullisemmaksi kuin yksittäiset liput. Lisätietoa löytyy Lontoon julkisen liikenteen sivuilta.

Majoitus

Hyvistä hotelleista saa yleensä Lontoossa maksaa. Hotellit itse tarjoavat harvoin alennuksia mutta matkanvaraussivustoilta, kuten Expedialta, voi löytää hyviä tarjouksia huippuhotelleihinkin.

Teksti: Heini Huhtinen

Lue lisää