The Watch Show Finland – suomalaisen kellomaailman moderni klassikko

Järjestyksessään toinen Kattilahallissa järjestetty The Watch Show Finland -kelloalan suurtapahtuma keräsi toukokuun 18. ja 19. päivä noin tuhat kellojen ystävää, sekä lähes 30 alan yritystä omilla osastoillaan. Suosituimpina vieraina olivat tänäkin vuonna suomalaiset kelloseppämestarit Kari Voutilainen ja Stepan Sarpaneva.

Lue myös The Timely Blogin raportti tapahtumasta.

Lämminhenkinen tapahtuma

The Watch Show Finland järjestettiin tänä vuonna kaksipäiväisenä tapahtumana. Perjantai oli pyhitetty aikuisten iltatapahtumaksi, joka osoittautuikin erittäin suosituksi. Ovella oli ruuhkaa ennen ovien avautumista ja Kattilahalli pullisteli kävijöistä. Näytteilleasettajien puheiden perusteella perjantaina kohtaamiset olivat hektisiä ja lyhyitä, sillä moni kävijä tuli paikan päälle varta vasten rannettamaan jotain tiettyä kelloa ja hieromaan kauppoja.

Ruotsissa asuva ranskalainen Sylvain Hubert esitteli saksalaisen MeisterSingerin yksiviisarisia rannekelloja.
Ruotsissa asuva ranskalainen Sylvain Hubert esitteli saksalaisen MeisterSingerin yksiviisarisia rannekelloja.

Laatukoru esitteli Corumin näyttäviä rannekelloja.

Laatukoru esitteli Watch Show'ssa Corumin näyttäviä rannekelloja.
Laatukoru esitteli Watch Show’ssa Corumin näyttäviä rannekelloja.

Lauantai oli tapahtuman ns. perhepäivä, johon ei ollut ikärajoituksia. Lämpimän aurinkoinen päivä helli paikalle saapuvaa yleisöä ja tunnelma oli leppoisa. Perjantaihin verrattuna kohtaamisen osastoilla olivat pidempiä ja syvällisempiä, sillä kiire loisti poissaolollaan. Nämä luonteeltaan erilaiset päivät täydensivät toisiaan ja toivoa sopii, että sama konsepti säilyy seuraavaan tapahtumaan.

Mikä Watch Show sitten pohjimmiltaan on? Lyhyesti sanottuna The Watch Show on kelloharrastajien ja ammattilaisten lämminhenkinen kohtaamispaikka. Paikan päällä aisti selvästi miten mukavaa jokaisella oli ja miten tärkeää oli tavata samanhenkisiä ihmisiä. Tapahtuman vetonaulojen lisäksi ohjelmassa oli haastatteluita, koulutuksia ja uutuuksien esittelyitä.

Suosittelemme

Ville Arzogloun Porsche kuvastaa hyvin tapahtuman luonnetta; järkevä klassikko.
Ville Arzogloun Porsche kuvastaa hyvin tapahtuman luonnetta; järkevä klassikko.

Haastatteluita ja koulutusta

Kun tapahtumaan saadaan meritoituneita henkilöitä, niin tottahan toki heidän ajatuksiaan on kuultava. Oman haastattelunsa saivat Sveitsissä asuva suomalainen kellontekijä ja kelloseppämestari Kari Voutilainen, kellontekijä ja kelloseppä Stepan Sarpaneva, sekä suomalaisen kellojournalismin “grand young man” Joona Vuorenpää. Yleisöllä oli mahdollisuus esittää kysymyksiä etukäteen, jota mahdollisuutta myös runsaasti hyödynnettiin.

The Watch Show Finlandin isäntä Ville Arzoglou haastatteli Kari Voutilaista.
The Watch Show Finlandin isäntä Ville Arzoglou haastatteli Kari Voutilaista.
Stepan Sarpaneva oli itseoikeutetusti yksi haastateltavista.
Stepan Sarpaneva oli itseoikeutetusti yksi haastateltavista.
Joona Vuorenpään haastattelu hoidettiin The Watch Show Finlandin yhteistyökumppanin autosta käsin.
Joona Vuorenpään haastattelu hoidettiin The Watch Show Finlandin yhteistyökumppanin autosta käsin.

Suomalaisten kelloharrastajien sielunmaisemaan on pysyvästi piirtynyt Harri “HarryTheCool” Kivisen toinen toistaan upeammat kellokuvat, joten monille tapahtuman yksi kohokohta oli Harrin vetämä kellonkuvaustyöpaja, joissa opittiin miten luodaan kännykällä tyylikkäitä kellokuvia. Harri on näitä kursseja pitänyt aiemminkin, joka on näkynyt välittömästi laadukkaampien kellokuvien postaamisena sosiaalisessa mediassa, joten odotettavissa on entisestään lisää ja laajemmalla rintamalla kelloaiheisia kuvia.

Harri Kivinen veti suosittua kellokuvaustyöpajaa.
Harri Kivinen veti suosittua kellokuvaustyöpajaa.

Vuoden Kellonkantaja

The Watch Show Finland sai kunnian toimia tapahtumana, jossa julkistettiin muutaman välivuoden jälkeen Vuoden Kellonkantaja. Aiempien vuosien valinnat ovat herättäneet jossain määrin myös tarpeetonta keskustelua, joten tämän vuoden valinta oli samalla monien kaipaama kasvojenpesu.

Kello- ja Jalometallitukkukauppiaat ry:ltä Suomen Kelloseppäliitolle siirtyneen Vuoden Kellonkantaja -tittelin valintakriteerit selkeytettiin ja tästä eteenpäin valitun henkilön tai yhteisön on pitänyt pyytettömällä toiminnallaan edesauttaa kelloseppäalan näkyvyyttä ja levittää alan tietoutta.

Vuoden Kellonkantajaksi valittiin Kelloharrastajat-yhteisö.
Vuoden Kellonkantajaksi valittiin Kelloharrastajat-yhteisö.

Tänä vuonna valinta kohdistui Kelloharrastajat-yhteisöön, joka on merkittävällä panoksella vaikuttanut suomalaiseen kelloharrastukseen ja kellotietämykseen. 1000 euron voittosumman Kelloharrastajat-yhteisö lahjoitti Kellosepäntaidon Edistämissäätiölle ja sitä kautta Kelloseppäkoululle työkaluhankintoihin.

Katso video Vuoden Kellonkantajan julkistamisesta: 

https://www.facebook.com/Stylefellow/videos/1894361370582151/

Uutuuksia

The Watch Show Finlandissa esiteltiin paitsi maaliskuussa pidettyjen Baselworldin kellomessujen uutuuksia, myös kokonaan uusi suomalainen kellomerkki Jurmo, sekä uusia malleja Stepan Sarpanevalta (Aseman Kellon Myrsky AK67-pilottikellot), Rajamäen Kellotehtaalta ja De Motulta. Jurmon tarinaan palaamme myöhemmin, mutta hattua on nostettava siitä ennakkoluulottomuudesta, mitä Jurmo edustaa.

Ensipuraisu Jurmon kellosta.
Ensipuraisu Jurmon kellosta.

De Motu - The Watch Show Finland 2018

S.U.F Helsinki Myrsky AK67 Black

Kaupalliseksi menestykseksi nousi puolestaan Aseman Kellon S.U.F Helsinki Myrsky AK67 -mallisto, jota tultiin varta vasten rannettamaan tapahtumaan. Kauppojakin solmittiin useampia, joten hiilikuitutauluinen Myrsky on puhutellut suomalaisia kellonystäviä.

Vuonna 2007 perustettu ja ensimmäisen kellonsa 2010 julkistanut Rajamäen Kellotehdas esitteli The Watch Show’ssa uusinta 18M-kellomalliaan, joka herätti ilmeellään ja persoonallisilla kellotaulun ratkaisuilla yleisön kiinnostuksen. Pienet kolmiomaiset osoittimet ja monikerroksinen kellotaulu savat kellon erottumaan massasta edukseen.

Rajamäen Kellotehdas M18

Rajamäen Kellotehdas M18

Mistään tusinakellosta ei muutenkaan ole kyse, sillä Rajamäen Kellotehdas on valmistanut historian aikansa vain kolmisenkymmentä kelloa. Rajamäen Kellotehtaan perustaja, Kelloseppäkoulun mikromekaniikan opettaja Simo Ylitalo, kertoo tuotantovauhdin jatkuvan samanlaisena myös tulevaisuudessa.

Kohokohtia

Tapahtumasta oli poimittavissa lukuisia kohokohtia, joista omaan makuun eniten kolisivat Social Burgerjointin mahtavat burgerit, Kelloseppäkoulun läsnäolo ja opiskelijoiden aktiivinen “feissaaminen”, Sjöö Sandströmin ja Sinnin edustajien läsnäolo (Suomi koetaan selkeästi kiinnostavaksi markkinaksi), Kari Voutilaisen osallistuminen sekä lukuisten kelloalan pienyritysten edustus (Punavuoren Ranneke, FinWatchStraps, Orbit Winder), joka omalta osaltaan viestii suomalaisen kelloalan monimuotoistumisesta.

https://www.facebook.com/Stylefellow/videos/1894326420585646/

S.U.F Helsinki - The Watch Show 2018

Sjöö Sandströmin Royal Capital Gold istui ranteeseen mainiosti.
Sjöö Sandströmin Royal Capital Gold istui ranteeseen mainiosti.

Unohtaa ei sovi myöskään Kelloharrastajat-yhteisön suosituksi noussutta Flipping Corneria, jossa yksityiset harrastajat pääsivät tekemään vaihtokauppaa omilla kelloillaan. Tietojen mukaan useampi kello vaihtoi “kulman” ansiosta omistajaa joko tapahtuman aikana, tai sen vaikutuksesta.

Kelloharrastajat Flipping Corner - The Watch Show Finland 2018

Tärkeintä tapahtumassa oli, kuten olen jo aiemmin maininnut, ihmiset ja lukemattomat kohtaamiset. Tästä hyvä esimerkki “sattui omaan nilkkaan”, sillä alkuperäisen suunnitelman mukaan minun piti “somettaa” aamusta alkaen, mutta tuttujen nykiessä hihasta pääsin töihin vasta iltapäivän puolella. 🙂

Kehityskohteitakin löytyy

Kuten tapahtuman primus motor Ville Arzoglou on useaan otteeseen todennut, on tapahtuman järjestäminen pitkäjänteistä työtä, jossa joka vuosi opitaan asioita, jotka pitää tehdä paremmin seuraavalla kerralla. Jos viime vuonna toivottiin parempaa äänentoistoa ja ruokaa, oli jälkimmäinen toive onnistuttu hyvin täyttämään.

https://www.instagram.com/p/Bi9KMSYnP5m/

Äänentoisto sen sijaan jätti vielä parantamisen varaa, sillä Kattilahalli on tilana haastava ja tasapainoilu ohjelmanumeroiden kuuluvuuden osalta oli vielä liian puuroutuva ja ääni lähti välillä kiertämään. Asian huomasivat etenkin some-liveä seuranneet, ja toisaalta myös osastoilla piti ohjelmanumeroiden aikana käyttää korotettua ääntä saadakseen äänensä kuuluville.

Muita pieniä kehityskohteita seuraavalle vuodelle ovat wc-tilojen siisteyteen panostaminen, sekä tapahtumaohjelman runsaampi viljely alueella. Mutta kokonaisuudessaan tapahtuman kehityskohteet ovat sellaisia, että niitä parantamalla saadaan luotua parempi kävijäkokemus, joka on jo nyt erittäin hyvällä tasolla.

Loppusanat

Jos vuosi sitten oli epäileviä tuomaita ennen ensimmäistä Watch Show’ta, on tämä kohina tyystin hiljennyt. Ja hyvästä syystä, sillä Kattilahallissa oli kahden päivän ajan käsinkosketeltavan lämminhenkinen tunnelma. Kävijät olivat liikenteessä positiivisin aikein ja tämä näkyi myös tapahtuman kaupallisena menestyksenä. Kellot vaihtoivat omistajaa, harrastajat tapasivat iloisina toisiaan ja sää suosi viimeisen päälle.

Kattilahalli on osoittautunut hyväksi paikaksi The Watch Show Finlandin kaltaiselle tapahtumalle.
Kattilahalli on osoittautunut hyväksi paikaksi The Watch Show Finlandin kaltaiselle tapahtumalle.

Onkin täysin aiheellista todeta, että The Watch Show Finland on lunastanut paikkansa suomalaisen kelloyhteisön ykköstapahtumana, ja siihen voidaan liittää vähintään seuraavat kellotermit; moderni klassikko, keeper, graali. Ensi vuoden tapahtumaa odotan jo innolla. 🙂

Voit tutustua The Watch Show’n sometarjontaan Instagramissa hashtagilla #thewatchshowfinland

Lue lisää