The Glenlivetejä sivuttiin lyhyesti toukokuun VYS:n tasting -artikkelissa. Viskirintamalla on tämän jälkeen tapahtunut ja TGL ei ole jäänyt tässä suhteessa paitsioon. Ravintola- eli on-trade -puolella on tullut ja mennyt yhteispohjoismainen Clashnoir Single Cask -pullote ja viimeisimpien uutisten mukaan Glenlivet on nykyään maailman myydyin single malt. Sukeltakaamme siis hieman tarkemmin “The single malt that started it all” -sloganilla tituleeratun viskin saloihin.
57°20′35″N, 3°20′19.3″W. Moray, Skotlanti. Master Distiller Alan Winchesterin luotsaaman ja Josie’s Wellistä vetensä ottavan The Glenlivetin tarina alkoi vuonna 1824, kun George Smith perusti Glenlivetin tislaamon. Vuonna 1823 säädetty Excise Act teki viskin tislaamisesta laillista, ja Smith oli Speysiden alueella ensimmäinen henkilö, jolle myönnettiin virallinen lupa tislata viskiä. Tämä herätti laitonta huttua tislaavissa kilpailijoissa närää, sillä laillinen tislaamo lisäsi viranoimaisten liikehdintää alueella ja häiritsi laittomien tislaajien toimintaa. Naapurisopua ei juuri ollut ja Smithin henkeä ja tislaamoa uhattiin useaan otteeseen. The Laird of Aberlour oli antanut Smithille lahjaksi kaksi pistoolia, jotka vyöllä Smith käveli vuosien ajan – rauhallinen ja neuvokas Smith joutui elämänsä aikana käyttämään pistooleitaan kahdesti.
“The single malt that started it all”. The Glenlivet, Speysiden ensimmäisenä laillisena tislaamona, sai ransaasti huomiota. Monet tislaajat ja tislaamot kopioivat Glenlivetiä ja alueelle alkoi muodostua Glenlivet -nimisiä tuotteita yksi toisensa jälkeen. Smithin kuoltua hänen poikansa John Gordon Smith peri tislaamon ja sai oikeustoimien kautta oikeuden nimetä tuotteensa The Glenlivetiksi, jotta tuotetta ei sekoitettaisi nimeä plagioivien tislaamojen viskeihin.
Glenlivetin tislaamo on monen vanhan skottitislaamon tavoin siirtynyt aikojen saatossa omistajalta toiselle. Omistajana on vuosien saatossa ollut niin The Glenlivet and Glen Grant Distillers, Ltd, Hill Thomson & Co, Longmorn-Glenlivet Distilleries, Ltd ja Seagram. Pernod Ricardin ostettua Seagramin alkoholiliiketoiminnan yhdessä Diageon kanssa, siirtyi The Glenlivet Pernod Ricardin omistukseen. Tuotemerkki on Pernod:n muiden single maltien mukaisesti Chivas Brothersin alla.
The Glenlivet 12 Year Old
Sekä ex-bourbon -tynnyreissä (American Oak) sekä että vanhoissa sherrytynnyreissä (European Oak) ikääntynyt The Glenlivet 12 on uskomaton viski. 12 yo:n tiedetään olevan tuote, jota määrittää Speysiden viskien laadun. Uskomattoman tuotteesta tekee se, että maisteltuani monia, monia erilaisia viskejä, on TGL silti ainut viski, johon voi hyvällä mielin palata tastingin viimeisen “parhaan” viskin jälkeen. 12 yo:n makubalanssi tekee siitä täydellisen kalibrointiviskin – kaikkea on juuri oikeassa suhteessa ja oikea määrä. Tämän jälkeen voi juoda muita ja muiden jälkeen tätä.
Suosittelemme
Leikittelen päässäni omalla top 5 -viskien listalla aina kun kokeilen jotain uutta. TGL 12 yo:ssa olen huomannut, että viski paranee paranemistaan mitä syvemmin ja pitkäjänteisemmin siihen tutustuu. Kesän aikana olen myöntänyt itselleni, että TGL 12 on “se mun juttu” ja listani numero 1.
Väri:
Kirkas, vaalea kulta.
Tuoksu:
Omenaa, raikkaita hedelmiä, päärynää, hunajaa, vaniljaa. Todella raikas, hedelmäinen ja kutsuva tuoksu.
Maku:
Pehmeä hedelmäpommi, jossa makea omena pääosassa. Miellyttävää makeutta ja omassa suussani vaniljan ja hunajan yhdistelmää. Todella uskomaton ja pehmeä balanssi nuoreksi viskiksi. Mausta ei halua luopua.
Jälkimaku:
Keskipitkä, sitruisuus alkaa maistua, mutta makeus jääpyörimään poskiin. Maun kadotessa käsi hamuaa alitajuntaisesti lasia, koska mausta ei halua päästää irti.
Soveltuvuus viskiharrastusta aloitteleville:
Ehdottomasti soveltuu. Tämä jos joku on löydyttävä hyllystä. Viskiharrastuksen kulmakiviviskejä.
Soveltuvuus useampia erilaisia drameja kokeneille:
Väitän radikaalisti että jos ei sovellu, ei ole kokeneempi harrastaja tai harrastaa väärin.
Pullokoko:
70 cl. Travel Retail 1 l.
ABV (Alcohol by volume eli suomeksi voltit):
40%
Mistä ostaa:
Handeli, lentokentät, laivat, ravintolat. Tätä saa kaikkialta.
EXTRA:
Kokeile sekä tipalla vettä että ilman! Vähän vettä ja viski avautuu hienosti!