VYS:n The Glenlivet tasting Panimoravintola Koulussa

TGL-pullot

Toukokuun 13. päivä Turussa oli tarjolla herkullinen kattaus Speysiden helmiä. VYS:n eli Viskin Ystävien Seuran organisoima The Glenlivet tasting Panimoravintola Koulussa keräsi sateiseen Turkuun noin 23:n viskiharrastajan joukon tutustumaan monipuoliseen ja lähes koko The Glenlivetin perusvalikoiman kattavaan tastingiin. Hieman yli kaksituntisen tastingin aikana käytiin lyhykäisyydessään läpi The Glenlivetin historia ja tuotteen ja tislaamon perustajan George Smithin vaikutus viskituotannon syntyyn Skotlannissa. Viskikattaus herätti positiivista ja rikasta keskustelua osallistujien joukossa, mikä on hyvien tuotteiden ohella onnistuneen tastingin tunnusmerkkejä.

Illan kattaus.

The Glenlivet 12 Year Old

12-vuotias TGL on mitä parhain entry level viski. Päärynältä, hedelmiltä, hunajalta ja vaniljalta maistuva kattauksen nuorin viski on ideaali silloin, kun viskiltä haluaa keveyttä ja hedelmäisyyttä. TGL 12-vuotiasta pidetään speysideviskien tyypillisenä referenssiviskinä ja se ikäännytetään sekä ex-bourbon -tynnyreissä (American Oak) sekä että vanhoissa sherrytynnyreissä (European Oak).

The single malt that started it all.
The single malt that started it all.

The Glenlivet 15 Year Old French Oak Reserve

15-vuotias TGL on harppaus melko erilaiseen suuntaan. Pieni osa viskistä ikäännytetään Limousine French Oak -tynnyreissä, valtaosan muhiessa sekä ex-bourbon -että sherrytynnyreissä. TGL 15 on persikkainen, piparkakkuinen ja hieman mausteinen. Esimerkiksi joulupöydän viskiksi soveltuva pehmeä hedelmäpommi on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Viski on kohtuullisen monipuolisen makuinen, mutta jakanee mielipiteitä 12-vuotiasta pikkuveljeään radikaalimmin.

TGL-15yo_FOR

The Glenlivet 18 Year Old

Ex-bourbon- ja sherrytynnyreissä ikäännytetty 18-vuotias TGL on ehdottomasti perusvalikoiman suurimpia helmiä. Hedelmäinen, toffeinen, rusinainen ja mausteinen täysi-ikäinen on suussa erittäin pehmeä ja mukavalla tavalla kevyen öljyinen. Pitkä jälkimaku säilyy suussa kauan. Siinä missä 12- ja 15-vuotiaat ovat hyviä perusviskejä, on TGL 18 ehtottomasti hyppy täysin eri suuntaan.

Suosittelemme

TGL-18yo

The Glenlivet Nàdurra Oloroso

Noin vuosi sitten julkaistu Nàdurra Oloroso on osa TGL:n uutta NAS-viskien perusvalikoimaa, johon kuuluu tähän päivään mennessä myös Founder’s Reserve, Nàdurra 16 Year Old sekä täysin uusi Nàdurra First Fill. Lisäksi Trave Retail puolella on omat NAS-tuotteensa ja Nàdurransa, mutta niihin ei paneuduta tässä artikkelissa sen tarkemmin. Oloroso sherrytynnyreissä kypsytetty ja tynnyrivahvuisena pullotettu viski on makea, mausteinen, suklainen, appelsiininen ja sherryinen. Kokonaisuutena pehmeä, mutta kompleksi, ja harrastusta aloittavan suuhun varmasti todella haasteellinen. Tynnyrivahvuisten ja non-chill filtered -viskien ystäville kokeilemisen arvoinen pommi.

TGL-Nadurra_Oloroso

The Glenlivet Guardians’ Chapter

Oloroso sherry -ja ex-bourbon -tynnyreissä ikäännytetty Guardians’ Chapter on Limited Edition -tuote, jonka The Glenlivetin Guardians -yhteisöön kuuluvat kuluttajat ympäri maailman äänestivät uusimmaksi Guardians’ pullotteeksi kolmesta eri vaihtoehdosta. Sarjassaan toinen pullote on tähän päivään mennessä myyty jo monesta paikasta loppuun ja Suomessa tuotetta on saatavilla vain hyvin varustetuista viskijuottoloista. Maultaan eksottinen, mausteinen ja hieman makea Guardian’s Chapter on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen viski, jos siihen ravintolassa törmää.

TGL-Guardians

The Glenlivet Xeres 1994 Single Cask

The Glenlivet Xeres on 19-vuotias ja ex-bourbon tynnyreissä kypsytetty taidonnäyte parhaasta mahdollisesta Speysiden annista. Vain ja ainoastaan Suomen markkinoille pullotettu Xeres on pehmeä, maukas ja kompleksi viski ja parhaita koskaan maistamiani The Glenlivetejä. Sekä ravintoloista että vielä toistaiseksi handelista löytyvä helmi kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos pullo kävelee silmien eteen.

TGL-Xeres

 

Lue lisää