TAG Heuer Aquaracer “Black Phantom” Limited Edition – tummanpuhuva sukeltajankello

Sveitsiläinen TAG Heuer tunnetaan parhaiten sporttikelloistaan, joista useampi on noussut alansa klassikoksi. Kukapa ei tunnistaisi Steve McQueenin kautta popularisoitua Monacoa, tai autourheiluun vahvasti assosioituneita Carreraa tai Autaviaa. Isommassa kuvassa TAG Heuerin vahvuus on siinä, että kyseessä on, osittain LVMH:n kellomerkkien keskinäisestä positioinnista johtuen, yksi parhaan hinta-laatusuhteen omaava sveitsiläinen kellomerkki.

TAG Heuerin monipuolisuus tulee esille Aquaracer-sukeltajankellomallistossa, joka sisältää lähes 150 mallia useammassa eri koossa, niin mekaanisina kuin kvartseina, sekä tietysti kronografiversioina. Niin miehille kuin naisille.

“Black Phantom”

Oma ensikosketukseni Aquaracer-maailmaan tapahtui Black Phantom -nimeä kantavan mallin kautta, jota voin kuvailla sanalla sleeper sen mustanpuhuvasta ja sitä kautta vähäeleisestä designista johtuen. Ulkoasu on viimeistä piirtoaan myöten musta, tai hyvin tummanharmaa, mutta siitä huolimatta kellon luettavuus on hyvä, kunhan kellotaulu saa hieman valoa jostain suunnasta.

TAG Heuer Aquaracer "Black Phantom"

Kellotaulun sleeper-henkisyys on toteutettu osoittimien ja indeksien osalta ns. black gold -pinnoitteella, joiden pinta kuultaa seitinohuen hillitysti pimeässä harmaan lume-massan hehkusta. Lumeen värisävyssä on omaan silmään ripaus mintunvihreää, joka sopii kellon fiilikseen erinomaisesti.

Black Phantomin kellonkuori on rannekellolle erittäin passeli 41 millimetriä ja ranneistuvuus on kohdallaan. Kellon mukana tuleva erittäin jämäkkä nylon-ranneke riittää paksullekin ranteelle ja sen pituutta on helppo säätää TAG Heuerille tyypillisellä linkkulukolla. Ranneke on selkeästi suunniteltu vähän isomman ranteen ympärille ja vaimoani varten kelloon vaihdettiin lyhyempi, kellon tyyliin sopiva mustanpuhuva ranneke – joka näkyy tämän artikkelin kuvissa.

TAG Heuer Aquaracer Black Phantom

TAG Heuer Aquaracer "Back Phantom" -sukeltajankello

Black Phantom Aquaracer on sukeltajankelloksi kevyt ja siro, sillä kellonkuori on tehty titaanista ja on titaanikarbidikäsitelty*, kellonkehän ollessa mustaa keraamia. Sirous rakentuu näin ollen paitsi kevyistä materiaaleista, myös mustan värimaailman luomasta illuusiosta. Luonnollisesti myös 12 millimetrin paksuus, tai tämän päivän sukeltajankelloissa voidaan puhua ohuudesta, vaikuttaa istuvuuteen positiivisesti.

* Titaanikarbidia käytetään mm. työkaluterien pinnoitteena suuren kovuuden ja kuumuudenkestävyyden takia.

Kellon designista tekee kiinnostavan myös kellonkehän monikulmaisuus. Aivan kuten Joona Vuorenpää kirjoitti Black Phantomin kronografimallin esittelyssään, tulee kellonkehän muotoilusta mieleen omistajakonsernin toinen kellomerkki Hublot. Tässä tapauksessa “lainaus” on toimiva ja tavan tallaajan tosipaikassa, eli kylmässä ilmassa, kellonkehää on hitusen mukavampi käsitellä.

TAG Heuer Aquaracer "Black Phantom" -sukeltajankello.

Teknisesti Aquaracer on rakennettu perusvarmalle pohjalle, eli Calibre 5 -kaliiperin automaattikoneisto pohjautuu ETA 2824-2 -koneistokaliiperiin, joka tarjoaa normaalin 38 tunnin käyntivaran. Koneiston osalta TAG Heuer on tehnyt omaa viimeistelyä, joka tuntuu vetonupin karheana vetotuntumana. Toisaalta, tämän takia kellonajan asettaminen aikaan on vaivatonta, sillä minuuttiviisari ei heilahda asetetusta kohdastaan, kun vetonupin painaa alas.

“Black Phantom” täyttää sukeltajankellon perusvaatimukset, sillä kellonkehä pyörii vain vastapäivään, vetonuppi on ruuvilukittava ja vesitiiviydeksi luvataan 300 metriä, joten kellon kanssa uskaltaa mennä myös uima-altaan syvään päähän. Mukana tuleva nylon-ranneke on niin ikään veteen hyvin soveltuva.

Black Phantom pukeutumisessa

TAG Heuer Aquaracer “Black Phantom” on jännittävä rannekello siinä mielessä, että kyseessä on sporttinen sukeltajankello, mutta samalla siinä on hillittyä näyttävyyttä, joka laajentaa kellon soveltuvuutta tyylin eri osa-alueille. Kokonsa puolesta Black Phantomia voi pitää unisex-kellona. Tämä skenaario on toteutunut täydellisesti taloudessamme, sillä vaimoni on evakuoinut kellon omaan päivittäiseen käyttöönsä. 🙂

"Black Phantom" on viihtynyt pääasiassa tässä ranteessa. :-)
“Black Phantom” on viihtynyt pääasiassa tässä ranteessa. 🙂

TAG Heuer Aquaracer "Black Phantom"

TAG Heuer Aquaracer "Black Phantom"
TAG Heuer Aquaracer ”Black Phantom” -sukeltajankellon nylonranneke sopii kellon tyyliin erinomaisesti.

Toki Black Phantom on kuin mikä tahansa sukeltajankello, tehty ensisijaisesti vapaampaan pukeutumiseen, mutta edellä mainitsemani eleettömyyden ja sukeltajankelloksi hillityt ulkomitat omaavana se soveltuu vallan mainiosti myös rentoon bisnespukeutumiseen.

TAG Heuer Aquaracer "Black Phantom" -sukeltajankello

Ja kuten todettua, kello soveltuu mainiosti myös naisen ranteeseen – sillä onhan sen monta kertaa tyylikkäämpi ja kestävämpi ratkaisu, kuin halvalta näyttävä ja usein hintaansa nähden ylihintainen muotikello.

Pähkinänkuoressa

 • Koneisto: Calibre 5 -automaatti (ETA 2824-2)
 • Käyntitaajuus: 28 800
 • Käyntivara: 38 tuntia
 • Kellon kuori: titaani (titaanikarbidipinnoitettu)
 • Kellon halkaisija ilman nuppia: 41 mm
 • Kuoren paksuus: 12 mm
 • Lasi: safiiri (heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 300 m (30 bar)
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Ranneke: nylon
 • Rajoitettu erä: 2.500 kpl
 • Hinta: noin 3.000 €
Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

5 KOMMENTIT

 1. Olisi mielenkiintoista nähdä näissä kelloarvosteluissa myös kuvia koneistosta, vaikka se vaatisi takakannen avaamista. Sen mitä olen muissa arvosteluissa nähnyt kuvia Aquaracerin koneistosta, se ei näytä kovinkaan viimeistellyltä.

  • Tästä on ollut tosiaan keskusteluita foorumeilla. Sinänsä en koe tämän hintaluokan kelloissa koneiston visuaalista viimeistelyä kovin oleellisena, varsinkin jos koneisto on piilossa metallikannen alla. Viittaukseni viimeistelyyn kohdistui enemmänkin vetonupin tuntumaan, joka on monia muita vastaavia ETA-pohjaisia kelloja karheampi, joka ilmenee kiusallisena minuuttiosoittimen heilahtamisena, kun nupin painaa alas ajansäädön jälkeen.

   Sinänsä ei olisi hullumpi ajatus syventää ainakin osassa kelloarvosteluissa kurkistusta konepellin alle. Tämä tosiaan vaatii sitten kellosepän käyttämistä, jotta vesitiiviyden voi varmistaa avaamisen jälkeen.

   • Jokaisella on tottakai erilaiset odotukset eikä oikeaa tai väärää ole tässä asiassa. Mun odotuksissa lähes 2000 euron ( jotkut mallit kalliimpiakin) kellossa on tehty koneistollekin jotain silmiin pistävää. Osa merkeistä pystyy siihen paljon halvemmallakin.

    Toki jokainen kello on kokonaisuus, ja ehkä muut ovat tinkineet jostain muusta. Tai sitten eivät ole. Koneistokuvien avulla jokainen voisi kuitenkin tehdä omat arviot.

    Joka tapauksessa designiltaan upea kello, joka melkein päätyi omaakin ranteeseen. Kiitoksia tästäkin arvostelusta.

 2. Mielestäni Saku on oikeassa, sisälle pitäisi kurkata.
  Varsinkin niin ristiriitaisen tuotteen kanssa kuin kyiseinen Aquaracer olisi syytä kurkistaa kannen alle. Ulkokuori miellyttää myös itseäni mutta ostonappulaa ei pysty painamaan sisuskalujen laiskan ja ruman suunnittelun takia. Koneisto näyttää (vaikka varmasti toimiva onkin) siltä kuin se olisi jostain muutaman euron feikki kellosta.

  Mielestäni anteeksi antamatonta laiskuutta tuon hintaiselta kellolta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Tyyliniekka tutustuu – Uudenkaupungin automuseo tarjoaa Saab-nostalgiaa ja eksoottisia yksittäiskappaleita

Kotimaan matkailu on tänä kesänä suositumpaa kuin koskaan, joten mekin kävimme tutustumassa Suomen ainoan autotehtaan yhteydessä sijaitsevaan museoon. Ulkoapäin varsin...

Luottoneule

Jokaisella pitäisi olla luottoneule, joka menee päälle aina kuin mahdollista. Minulle se on suomalaisen Alpan alpakanvillainen Crew Neck Lite,...

Ei ravistettu, eikä sekoitettu: Aston Martin -viski toimitetaan pullossa, jota koristaa aito DB5:n mäntä

Autonvalmistaja Aston Martin on päättänyt tehdä yhteistyötä brittiläisen Bowmore-tislaamon kanssa. Tuloksena on varsin erikoinen ja harvinainen skottilainen mallasviski. Black Bowmore...

Kiinan vastaus luksuslimolle on pidennetty Hongqi H9+

Ainakin näin länsimaalaisittain erikoisesta nimestään huolimatta tällä normikorisesta autosta pidennetyllä mallilla on tarjota parasta mahdollista luxusta Kiinan suunnalta. Jutun kuvat...

Tyylikäs vanha kuplavolkkari on sijoitus, joka saattaa kiinnostaa myös naisia

Vanhojen autojen maailmassa hinnat heittelevät kuin pörssimarkkinoilla. Iäkäs kuplavolkkari voi sen sijaan olla tasaisesti arvoaan nostava, jonka ostajakunta on...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...