Suunto Ambit2 Sapphire – tyylikäs urheilukello myös arkikäyttöön

Urheilukellojen haasteena on niiden tyylikkyys ja käyttökelpoisuus ulkonäkönsä suhteen osana arkipukeutumista. Usein mallit on suunniteltu käytännöllisyyden kannalta mm. materiaalien ja muotoilun osalta. Tämän takia tarjonta markkinoilla ei ole ollut kovin kaksisen näköistä. Onneksi läheltä löytyy tyylikäs ratkaisu tähän ongelmaan.

Yksi urheilukellojen pioneereista on nostanut profiiliaan erityisesti jokapäiväiseen käyttöön soveltuvien rannekellojen osalta. Tämä valmistaja on suomalainen Suunto, jonka suunnittelemia ja osaksi myös Suomessa valmistamien kellojen käyttäjäkuntaan kuuluu mm. pääministeri Jyrki Katainen sekä eurooppa- ja ulkomaanministeri Alexander Stubb.

Lieneekö jommankumman ansiota, mutta Suunto on nähty myös itänaapurimme pääministeri Dmitri Medvedevinkin ranteessa edustustehtävissä. Mistä näissä urheilukellojen suosiossa on kyse?

Suunto Ambit2 Sapphire

Suunto Ambit2 Sapphire

Tyyliniekka sai testattavaksi Suunnon Ambit2 Sapphire –mallin. Ambit2 Sapphire on arvokkaimpia malleja Suunnolta ja hillityn muotoilunsa ja runsaiden ominaisuuksien puolesta sopii niin lenkkipolulle kuin business-tapaamisiin. Maininta ”Made in Finland” on harvinaista herkkua nykypäivänä, kun tuotanto on ulkoistettu monella valmistajalla Aasiaan. Suunnon urheilukellojen tuotannosta suurinosa on edelleen Suomessa.

Ambit2 Sapphire osoittautui ominaisuuksiensa puolesta innostavaksi kumppaniksi myös kevyemmän urheiluharrastajan käyttöön. Allekirjoittanut ei kuulu himoliikkujiin mutta teknologisten härveleiden ansioista on innostunut niin geokätköilystäkin kuin uinnistakin. Rannekello tuli testattua testirupeaman aikana niin saliharjoittelussa, uinnissa, ulkoliikunnassa sekä tietenkin edustustehtävissä.

Suosittelemme

Ensimmäiset käyttökokemukset paljastivat kellon käyttöliittymäsuunnittelun olevan kovin intuitiivinen. Ohjekirjaa ei vaadittu lainkaan, sillä kellon käytön oppi hyvin nopeasti kokeilemalla ja tutkimalla. Painikkeita on yhteensä viisi – kaksi vasemmalla, kolme oikealla puolella.

Varsinaisia oivalluksia ja ihmetyksiä tarjosi Suunnon monipuolinen Movescount-palvelu. Movescount on verkkosivusto ja palvelu, joka toimii urheilupäiväkirjana, johon suoritukset ladataan. Käyttö on helppoa: ohjelmisto asennetaan tietokoneelle ja suoritukset latautuvat automaattisesti Movescount-palveluun kun kello kytketään USB-kaapelilla tietokoneeseen. Movescountin avulla voidaan ottaa kaikki irti kellosta ja sen ominaisuuksista.

Suunto Ambit2 Sapphire USB-kaapeli
Kellon akun sekä suoritusten lataaminen tietokoneelle onnistuu USB-liitäntään kytkettävällä liitännällä.

Movescount.com

Monelle perinteinen reaaliaikainen sykemittari riittää avuksi suoritukseen, mutta hämmästyin kuinka paljon erilaista tietoa Suunnon Movescount-palvelusta saa irti. Paitsi että palvelu kertoo paljon yksittäisistä harjoitteluista, myös sosiaalinen puoli on huomioitu siten, että palvelusta löytyy erilaisia valmiita harjoitusohjelmia eri tasoille, sekä yhteisön tuki, joka tsemppaa eteenpäin. Alla esimerkkinä yhden saliharjoittelun tarjoamaa dataa sykevyön kera.

Suunto Movescount
Movescount-palvelusta saa mm. saliharjoittelusta sykevyön kera paljon mielenkiintoista tietoa.

Erityisen käteväksi rannekello osoittautui omassa lempilajissani – eli uinnissa. Radan pituuden asettamalla voin unohtaa kierrosten laskemisen, sillä kello itsessään tunnistaa yllättävän hyvin käännökset. Lisäksi Movescountista pystyy tutkimaan suoritusta mm. vetojen määrän, kierrosnopeuksien ja vauhdin ym. suhteen.

Esimerkiksi triathlonisteille kelloon on saatavilla multisport-ohjelmia, joiden avulla kelloa ei tarvitse näppäillä suoritusten välissä, vaan etukäteen ohjelmoidussa ohjelmassa vain hypätään suorituksesta toiseen. Erilaisia appseja on ladattavissa lähes mihin tahansa urheilutilanteeseen ja appseja voi tehdä jopa itse.

Ambit2 osoittautui erittäin luotettavaksi myös ulkolajeissa, joissa käytetään GPS-paikannusta. GPS-signaali löytyy todella nopeasti ja jälkeenpäin Movescountin kartalta tarkasteltuna myös tarkkuus vaikutti erinomaiselta. Kellon akkukesto oli myös mainio, sitä ei tarvitse jatkuvasti ladata.

Suunto Ambit2 Sapphire sopii myös edustamiseen mainiosti.
Suunto Ambit2 Sapphire sopii myös edustamiseen mainiosti.

Tyyliniekan valinta?

Kello on siroihin pukukelloihin nähden hieman eri planeetalta. Sillä on leveyttä ja paksuutta, eli kovin sirosta kellosta ei voida puhua. Pukupaidan kalvosimen alle se ei helposti mahdukaan, joka vaatii totuttelua tai räätäli-visiittejä kalvosimen nappien siirron suhteen. Kello huokuu suomalaista insinööriosaamista ja silti tyylikästä eleettömyyttä. Kookas kello ranteessa huomataan – ja moni kenties haluaakin, että kello kertoo jotain myös kantajastaan. Jos miehellä on urheilullinen auto, miksei myös urheilullinen kellokin?

Suunto Ambit2 Sapphire on hyvin hillityn neutraali ja näyttää enemmänkin submariner-kellojen ja urheilukellojen hybridiltä. Pahitteeksi ei ole myöskään Suunnon kasvanut maine myös pukukellona jutun alkumetreillä mainittujen poliitikkojen myötä. Olipa lajisi sitten juoksu, hiihto tai viskin maistelu herrainklubilla, jokaiseen näistä harrastuksesta voi lähteä edustavana Suunto ranteessa.

(c) Suunto
Copyright © Suunto

Suunto Ambit2 Sapphire –urheilukellossa kiitämme:

+ Monipuoliset urheilukello-ominaisuudet
+ Neutraalin tyylikäs ulkonäkö
+ Robusti rakenne, laadukas viimeistely
+ Made in Finland

Lue lisää