Strathisla ja Chivas Regal

Strathisla distillery

Strathisla – Chivasin sydänkartta-Strathisla

Keith, Morey – Speyside. Osoitteessa 57.54649°N 2.95427°W sijaitsee Skotlannin vanhin jatkuvassa käytössä oleva tislaamo: Strathisla distillery. Kontumaisen maiseman keskelle sijoittuva, aivan jotenkin Hobittitalon oloinen paikka ei ole juuri muuttunut 1700-luvulta tähän päivään. Chivas blendin sydämenä toimiva Strathisla syntyy kalkkirikkaasta Broomhill -lähteestä. Pientä höpö-höpöäkin lähteeseen liittyy ja huhut kertovat yliluonnollisten muodonmuuntajamerihevosten kummittelevan lähteessä. Tai sitten kyseessä on vain Star Trekin Odo.

Odo tai ei, vuonna 1786 perustettu ja tuolloin Milltown Distillerynä tunnettu tislaamo on vuosisatojen saatossa siirynyt omistajalta toiselle, tuhoutunut tulipalossa ja jopa lopettanut  kertaallen tislaustoimintansa. Vuonna 1950 Chivas Brothers osti Strathislan ja pyörittää tislaamoa vielä tänäkin päivänä Pernod Ricardin omistuksessa. Nimi Strathisla on ollut alunperin lempinimi Milltown Distilleryssä valmistetulle viinalle. Vuonna 1951 Chivas Brothers muutti tislaamon nimen Strathislaksi.

Yhtälö Chivas = Strathisla, Strathisla = Chivas, ei voisi pitää enempää paikkansa. Strathisla toimii Chivasin sydämenä ja pullotteesta riippumatta jokaisessa Chivasissa maistaa Strathislan. Jos tykkää yhdestä, tykkää varmasti myös toisesta. Samanmakuisuus on paljon vahvempi ja selkeämpi kuin yhdistelmässä Ballantine’s = Glenburgie + Miltonduff.

Strathisla 12 Year Old

strathisla12Strathisla on monelle varmasti hieman tuntemattomampi viski, sillä se ei ole Suomessa tai Pohjoismaissa helposti saatavilla. Maistelimme Hoffan kanssa kesällä Chivasin perusvalikoiman ja aloitimme tutkimusmatkamme Strathisla 12 yo:lla. Pelkkä ajatus single malt Chivasista antoi melkoiset vibat ja viskin kaatamista aromilasiin voisikin rinnastaa siihen kun pikkupoika pääsee ensimmäisen kerran täyttämään karkkikaupassa karkkipussia. Bourbon tynnyrissä kypsytetty Strathisla 12 yo pullotetaan 40-volttisena ja viski on melkoinen hedelmätoffeepommi.

Väri: Kulta.

Tuoksu (Viskiniekka): Toffee, hedelmä.
Tuoksu (Hoffa): Hedelmäinen ja ohrainen. Lievästi kemiallinen, bourbonin tuomaa lämmintä vaniljaa, hedelmää ja pähkinöitä.

Suosittelemme

Maku (Viskiniekka): Toffee, makeus, täyteläisyys.
Maku (Hoffa): Kevyt, hedelmäisyys joka muuttuu pähkinäiseksi. Toffeeta aika runsaasti, ehkä jopa joillekin liikaa.

Jälkimaku (Viskiniekka): Pitkä, makea toffee.
Jälkimaku (Hoffa): Hedelmiä, pehmeyttä ja pituutta. Etanolin potku tuntuu tässä.

Chivas Regal – Live With Chivalry

13 King St, Aberdeen, 1801. Täältä ja tällöin kaikki alkoi. James ja John Chivas perustivat Aberdeeneen luksusruokatuotteita myyvän kaupan. 1842 Chivasin veljekset saivat oikeuden toimittaa tuotteitaan kuningatar Victorialle, hänen vierailtuaan Skotlannista ensimmäistä kertaa vuotta aiemmin.

James Chivasin varakkaammat asiakkaat kaipasivat 1850 luvulla pehmeämpää viskiä, joten James päätti alkaa blendaamaan viskejä vastatakseen kysyntään. Tästä syntyi Chivas Brothersin ensimmäinen blendi Royal Glen Dee. Tätä seurasi 1960 luvulla veljesten toinen blendi Royal Strathythan. Chivas Regal syntyi vasta 1900 luvun alussa, kun Yhdysvaltojen kasvavan talouden vuoksi kysyntä luoksustuotteille kasvoi kiivaasti. Chivas Brothers päätti vastata kysyntään luomalla uuden, ikääntyneistä viskeistä koostuneen blendin USA:n markkinoille. Chivas Regal 25 yo lanseerattiin muutamia vuosia myöhemmin skotlantilaisena luksusviskinä ja siitä tuli Yhdysvaltojen myydyin viski aina kieltolakiin saakka.

Kieltolain ja toisen maailmansodan jälkeen Chivas lanseerattiin USA:ssa uudelleen Chivas Regal 12 yo:na ja brändistä muodostui Frank Sinatran ja Sinatran possen suosikkiskotti. Seagrams osti Chivasin vuonna 1949 ja vain vuotta myöhemmin yritys osti Strathislan tislaamon. Pernod Ricard osti Chivas Brothersin vuonna 2000, kun Seagramsin juomapuoli jaettiin Pernod Ricardin ja Diageon kesken.

Chivas Regal 12 Year Old

Chivas 12 yo on valikoiman all round ja joka tilanteen viski. Perusblendiksi 12 yo on yllättävän tasapainoinen, mutta silti kompleksi viski. Ehdottomasti maistamisen arvoinen tuote. Maista ja päätä itse.

chivas12-pulloVäri: Kulta.

Tuoksu (Hoffa): Yrttisekoitus, armotaattinen, hunajaa, hedelmäisyyttä ja katajaa.
Tuoksu (Viskiniekka): Hunaja, hedelmät ja yrtit.

Maku (Hoffa): Tasapainoinen, pyöreä, mieto savuisuus, hunajaa, kypsää omenaa, hasselpähkinää ja toffeeta.
Maku (Viskiniekka): Hedelmä, hunaja, kompleksi.

Jälkimaku (Hoffa): Mausteisuutta joka pehmenee tasapainoisen hedelmäiseksi.
Jälkimaku (Viskiniekka): Hedelmäisen makea ja pitkä.

Huomioita (Hoffa): Se vanha pölyinen pullo kaapin päällä.

 

Chivas Regal 18 Year Oldchivas18-pullo

Chivas 18 on pehmeä toffeepommi ja ehdottomasti maistajalleen tiedostettu valinta. 18-vuotias Chivas Regal tarjoaa perus blendiviskien parhaimmistoa uusille ja vanhemmille viskiharrastajille. Rohkeasti kokeiluun!

Väri: Lämmin kulta.

Tuoksu (Viskiniekka): Hedelmä, toffee.
Tuoksu (Hoffa): Lämpimiä hedelmiä, viljaa, toffeeta. Hyvin pehmeä.

Maku (Viskiniekka): Mauste, toffee, hedelmä, samettisuus.
Maku (Hoffa): Samettisen pehmeää, tummaa suklaata.

Jälkimaku (Viskiniekka): Pitkä, hedelmätoffee, maku säilyy.
Jälkimaku (Hoffa): Hyvin tasapainoinen.

Huomioita (Hoffa): Colin Scotin tekemää, jo reilut 140 vuotta!

Chivas Regal 25 Year Old

25-vuotias Chivas Regal on ehdottomasti herrasmiesten herkkua. Pehmeämpää, silkkisempää ja harkullisempaa blendikokemusta on varmasti vaikea löytää. 25-vuotias on enemmän harrastajalle, joka tietää tarkalleen mitä haluaa.

chivas25-pulloVäri: Syvä kulta.

Tuoksu (Hoffa): VALTAVA, syvä, appelsiinia, sitten persikkaa, muuttuu marsipaanimaiseksi.

Tuoksu (Viskiniekka): Kaikki huutaa yhtä aikaa, appelsiini erottuu.

Maku (Hoffa): Jälleen valtava, suklaata ja kermaa, pehmeä.

Maku (Viskiniekka): Appelsiinia mutta pehmeää appelsiiniä, samettia ja määrätietoisuutta.

Jälkimaku (Hoffa): Erinomainen tasapaino, mutta hyvin lyhyt.
Jälkimaku (Viskiniekka): Harmoninen, pitkähkö.

Huomioita (Hoffa): Rahamiehen viski. Varmasti myy hyvin Aasian markkinoilla.
Huomioita (Viskiniekka): Älä maista tämän jälkeen enää mitään muuta koska tästä on todella vaikea laittaa paremmaksi.

 

Lue lisää