Dumbarton, Skotlanti. Yksi maailman myydyimmistä blendiviskeistä syntyy tässä skotlantilaisesssa 20 000 asukkaan pikkukaupungissa. Alkuperäinen Dumbarton Single Grain Distillery perustettiin Dumbartoniin Ballantine’sin siirryttyä Hiram Walker-Gooderham & Worts Ltd:n omistukseen vuonna 1938. Tislaamo rakennettiin vanhan Archibald McMillanin telakan paikalle, mutta nykyisin vanhentunut tislaamo on purettu ja Dumbartonissa sijaitsee vain pullotuslaitos sekä varastokompleksi. Punatiilisen ja jättiläismäisen tislaamon purun jälkeen Ballantine’s:ssa käytetyt neljä single grainia on tislattu Strathclyde Grain Distilleryssä Glasgowssa.
Nykyisin Chivas Brothersin alaisen ja Pernod Ricardin omistaman Ballantine’sin tarina alkoi vuonna 1827 kun George Ballantine perusti Edinburghissa ruokakaupan, tarjotakseen asiakkailleen viskiä osana kaupan valikoimaa. George avasi pian suuremman liikeen Glasgowssa ja keskittyi pääsääntöisesti viinien ja alkoholin myymiseen. Omien blendien kautta Ballantinen suosio kasvoi ja George perusti yhdessä poikansa George junorin kanssa George Ballantine and Son Ltd:n, minka kautta isä ja poika aloittivat viskin vientikaupan.
Liiketoiminnan kukoistaessa Ballantinen perhe myi yrityksen Barclay and McKinlaylle, mikä puolestaan myi Ballantine’sin vuonna 1937 Hiram Walker-Gooderham & Worts Ltd:lle. Samana vuonna Ballantine’sille myönnettiin pullossa tänäkin päivänä näkyvä vaakuna. Uusi omistaja hankki sekä Miltonduffin että Glenburgien tislaamot ja perusti Dumbartoniin uuden tislaamon. Erinäisten yrityskauppojen myötä Ballantine’s päätyi Allied Domecqin kautta Pernod Ricardin omistukseen.
Suosittelemme
Mikä Ballantine’s?
Ballantine’s sisältää yli 50 eri single maltia sekä neljä eri single grainia ja sen sydämenä on sekä Glenburgie että Miltonduff, jotka molemmat ovat Speysiden alueelta. Ydinvalikoimaan kuuluvat erikoispullotteet poislukien Ballantine’s Finest sekä 12, 17, 21, 30 ja 40-vuotiaat pullotteet. Näistä Finest ja 12 yo pullotetaan ikoniseen tiiliskiven muotoiseen pulloon, joka kehitettiin Amerikan kieltolain vuoksi: Neliskanttisia pulloja oli helpompi piilottaa miesten asiakirjasalkkuun ratsioiden varalta. Tänä päivänä Ballantine’s on maailman myydyimpien blendien joukossa ja varsinkin Finest on saatavilla käytännössä kaikkialla.
Pullotteiden vertailu
Maistelimme Hoffan kanssa ennen kesätaukoa Ballantine’sin ydinvalikoiman pullotteita, saadaksemme selkeän kuvan Ballantine’sin luonteesta. 30 yo ja 40 yo jäivät ymmärrettävästi maistelematta, sillä kyseisiä pullotteita ei Suomesta juuri löydä ja kyseessä olevat viskit ovat muutenkin ääripään tuotteita. Neljä viskiä osoittautui erittäin sopivaksi maistelumääräksi ja kaksi erilaista suuta sai jokaisen kohdalla aikaan sitä parasta – keskustelua.
Ballantine’s Finest
Finest on bourbon tynnyreissä kypsytetty ja 40 %:ksi laimennettu kylmäsuodatettu tarjooman perusblendi. Finestissä on käytetty 40 eri single maltia ja tuotteen sydän muodostuu muiden Ballantine’sien tavoin Glenburgiesta ja Miltonduffista.
Väri on E150 karamellivärillä toteutettu voimakas kuiva heinä.
Tuoksu (Viskiniekka): Hedelmiä, sitrusta.
Tuoksu (Hoffa): Savua, sitruksista hedelmäisyyttä, granny smith omenaa.
Maku (Viskiniekka): Raikkaita hedelmiä.
Maku (Hoffa): Pehmeää pippurisuutta, tasapainoinen hedelmäisyys ja nouseva pippurisuus loppua kohden.
Jälkimaku (Viskiniekka): Nopea, hento hedelmäisyys.
Jälkimaku (Hoffa): Pehmeä, hento ja hedelmäinen. Pitkä, ottaen huomioon hinnan ja odotukset.
Ballantine’s – Aged 12 Years
Vähintään 12 vuotta kypsyneistä viskeistä sekoitettu Ballan 12 on Finestiin verrattuna aika eri eläin. Blendien idea on ollut alusta lähtien luoda tasapainoisempia, tasalaatuisempia viskejä, joista voi aina olla varma mitä korkin alla piilee, ja Ballantine’s on tämän sarjan mestareita. Tasapainoisuus on 12 vuotiaassa se juttu.
Väriltään lämmin heinä.
Tuoksu (Hoffa): Marjoja, hunaja, tammea, vaniljaa.
Tuoksu (Viskiniekka): Tammi, vanilja.
Maku (Hoffa): Kermainen, hunajaa ja kukkaisuutta. Aivan erinomainen tasapaino.
Maku (Viskiniekka): Tammi, vanilja, kuiva, vähän maustetta.
Jälkimaku (Hoffa): Kevyttä mausteisuutta, keskipitkä kesto.
Jälkimaku (Viskiniekka): Kuivaa vaniljatammea, keskipitkä, hyvä balanssi.
Ballantine’s – Aged 17 Years
Hoffan uusi ja yllättävä viskirakkaus, Ballantine’s 17 year old, on viski, jota kannattaa tarjota kenelle tahansa, etenkin heille, joiden mielestä blendit eivät ole mitään. 43% abv tarjoaa hieman parempaa vapautta maun täyteläisyyden saavuttamiseksi. Saatavilla myös 40% variaatiossa, suosittelemme kuitenkin tuota alkuperäistä.
Väri on kirkas kulta.
Tuoksu (Viskiniekka): Hento savu, hedelmäisyyttä, hunajaa, vaniljaa.
Tuoksu (Hoffa): Kaunis, kukkainen, vaniljainen, hieman turvesavuinen, hunajaa, katajaa ja minttua.
Maku (Viskiniekka): Hunaja, hedelmä, hieman savua ja tammisuutta, vaniljalakritsia, tasapainoinen ja täyteläinen
Maku (Hoffa): Kevyttä savuisuutta ja hunajaa, tammea ja täyteläisyyttä. Vesi paksuntaa ylettömästi.
Jälkimaku (Viskiniekka): Tammea, vaniljaa, hunajaa, savua ja suolaa, Talisker 10 vibat, pitkä jälkimaku.
Jälkimaku (Hoffa): Savu tuntuu pitkään ja hunajainen makeus muuttuu suolaiseksi samoin kuin saaristoviskit, ihanan pitkä.
Muut huomiot (Hoffa): Tuoksu on Lowland, maku Speyside ja loppu Islay. Tämä on koko Skotlanti yhdessä pullossa. Yksinkertaisesti sanottuna erinomainen monikerroksinen viski.
Ballantine’s – Aged 21 Years
Tämänkertaisen maistelumme viimeinen pullo oli Ballantine’s 21-vuotias. Tämäkin pullote on 43% abv ja koostuu tosiaan vähintään 21-vuotta kypsyneistä viskeistä.
Väri on oranssihtava, juoma on lasissa öljyisen paksu.
Tuoksu (Hoffa): Kukkiva, sateen kastelema niitty kevätpäivänä (ei, en ollut yhtään humalassa kun muistiinpanoja kirjoitin…).
Tuoksu (Viskiniekka): Omenaa, hedelmää, hunajaa, mausteita.
Maku (Hoffa): Täyteläinen, ei kuitenkaan paksu. Katajaa, savua, silkkisen pehmeää vaniljaa ja lakritsaa.
Maku (Viskiniekka): Tasapainoinen ja täyteläinen, hunaja, silkkinen, maustetta, lakritsia.
Jälkimaku (Hoffa): Kuten tämän ikäisellä pitääkin olla, jälkimaku on ISO ja täyteläinen, joka kestää pitkään ja hiipuu hiljalleen ajan kanssa.
Jälkimaku (Viskiniekka): Todella pitkä, jää suuhun, todellisen herrasmiehen viski.