Geneven messuilla oli perinteiseen tapaan järjestetty oma tilansa, “Carré des Horlogers”, Richemont-konsernin ulkopuolisille, pienille valmistajille. Monet kiintoisimmat uutuudet löytyvät usein täältä, eikä tämäkään vuosi tuottanut pettymystä. Ajanpuutteen vuoksi ei ollut mahdollisuutta tutustua kaikkiin näytteilleasettajiin, mutta seuraavassa muutamia poimintoja “kellokadun” antimista.
HYT
Nesteen avulla ajan näyttävistä kelloistaan tunnettu HYT sanoi aloittaneensa hiljattain puhtaalta pöydältä ja antaneensa kenkää koko johtotiimilleen. Yhtiön on tarkoitus palata juurilleen sloganinsa ”Time Flows” johdattamana. Uusista luomuksista esiteltiin HO Gold, kultakuorinen variaatio tutusta designista. Litrahinnaltaan nestemäistä kultaa kalliimpi ajannäyttöneste on valaistu hienosti taustalta superluminovalla. Kultaa kellossa on 57 grammaa.
H2O taas on muotoiltu hieman veden hioman rantakiven muotoiseksi, jonka kruunaa valtava, yli puolet kellosta peittävä kuomumainen safiirilasi. Nähtävää lasin läpi riittääkin, sillä kellon halkaisija on järkälemäiset 51 milliä. H2O -mallia valmistetaan kahtena eri värisenä versiona, kutakin 25 kappaletta.
Ressence
Öljyllä täytetyistä kellotauluistaan tunnettu Ressence yllätti tänä vuonna aina jo muutenkin yllättävällä mallistollaan. Type 2 -kello ja siinä lanseerattu eCrown-tekniikka naittaa keskenään mekaanisen ja älykellon ominaisuudet. Kakkostyypissä ei ole patteria, mutta kuten esimerkiksi Seikon Kinetic- ja Solar-mallit, se kykenee varaamaan latausta jota synnytetään ranteen liikkeellä tai valolla.
Sähköä kello tarvitsee mikäli sitä halutaan ohjailla mobiililaitteen applikaatiolla bluetoothin kautta. Type 2 voidaan siis asettaa oikeaan aikaan sähköisesti jos siltä tuntuu ja virtaa riittää. Toki kello toimii myös täysin manuaalisesti. Hauskana detaljina mainittakoon taulun pienet ritilät, jotka avautuvat automaattisesti paljastamaan aurinkokennoston mikäli lataus laskee liian alhaiseksi.
Suosittelemme
Laurent Ferrier
Entinen kilpa-autoilija ja nykyinen charmantinharmaa herrasmies Laurent Ferrier tulee kättelemään vierasta esittelyn aluksi. Laurent Ferrierin kellot ovat kuin luojansa Monsieur Ferrierkin: Todellisia old schoolin ilmentymiä. Jo tuttu Galet Micro Rotor oli saanut uuden huiman upean vaaleansinisen taulun jolle Ferrier on antanut nimen ”Ice blue”.
Teräsversion saa omakseen 37 000 Sveitsin frangilla, kultaisen, kun tiskiin latoo kympin enemmän. Uutuutena esiteltiin Galet Annual Calendar Montre Ecole kalenterikomplikaatio, jota saa kuutena eri seksikkäänä ja ihanan kalliina versiona. Hinnat lähtevät 40 000 eurosta. Voittaja!
H. Moser & Cie
Messujen suurimmasta, kaikkien sisäpiirin vitsien äidistä vastasi H. Moser & Cie. Viime vuona hihiteltiin juustosta valmistetulle kellolle, joten odotukset olivat tänä vuonna alppien tasolla. Pari viikkoa ennen messuja julkistettu Swiss Legends Watch yhdisteli nimensä mukaisesti holtittomasti eri valmistajien klassikkomallien tunnusomaisia piirteitä frankenstanimaisella tyylitajulla.
Tarkoituksena oli kiinnittää huomio kelloteollisuudessa rehottavaan pintapuoliseen hypetykseen innovoinnin sijasta. Sitten juuri ennen messuja Moser tiedotti, ettei kelloa tullakaan esittelemään. Tiedotteen mukaan viestiä ei ollut ”ymmärretty oikein”. Epäilemättä tietyt suuret merkit olivat ottaneet nokkiinsa Moserin nenäkkyydestä. Oli miten oli, Swiss Legends Watchista tuli messujen kuuluisin kello jota ei ollut olemassa.
Onneksi Moserilla oli muutakin esiteltävää. Minimalistisessa Venturer Concept-sarjassa nähtiin nyt upottavan sininen Blue Lagoon, ja Swiss Alp Watch Concept verhoutui ”kosmiseen vihreään”. Mielenkiintoisin Mosereista oli kuitenkin Endeavour Flying Hours, joka näyttää ajan kiekkojen avulla numeroina. Hieman hankalasti mutta raikkaasti toteutettua kelloa valmistetaan 60 kappaletta 32 000 Sveitsin frangin hintaan.
MB&F
Pienempien valmistajien kansoittamalta Carré des Horlogers -aukiolta löytyi myös mekaanisista ihmeistään tunnettu MB&F. Yhtiön takahuoneessa istui tutun näköinen mies joka tarkemmin katsottuna paljastui Stepan Sarpanevaksi. Sarpanevan ja MB&F:n yhteistyö ei ole mikään uusi asia.
Yksi yhtiön tuotantolinjoista ovat ns. ”Performance Art” -teokset, joissa MB&F antaa ulkopuolisen taiteilijan sormeilla jo olemassa olevia tuotteita, lopputuloksen ollessa melkein mitä tahansa. Vuonna 2012 tuloksena yhteistyöstä Sarpanevan kanssa oli ensimmäinen Kuukone, MoonMachine.
Nyt julkistettua kakkosversiota on työstetty kaksi vuotta. Pohjaa MoonMachine 2:lle toimittaa MB&F:n Horological Machine No.8 (HM8) johon Sarpaneva on lisännyt kuunvaihemekanismin. Komplikaatio lisäsi HM8:n paksuutta puolella millillä, ja valmiin kellon mitat ovat järkälemäiset 49×51,5×19,5 milliä. Titaanisena kello on kuitenkin yllättävän kevyt ranteessa. Aika ja kuunvaihe näytetään poikkeuksellisesti kellon sivulla prismojen avulla.
Sarpanevan tavaramerkki, kuukasvo, esiintyy luonnollisesti kellossa ja on valmistettu punakullasta. Kuukiekot valmistetaan Kuopiossa ja pareittain, sillä niiden kuuluu olla identtisiä. Hylkäysprosentti on valmistuksen vaikeudesta johtuen suuri, (kiekko on ohuimmillaan vain 0,07 milliä paksu) ja vain kahdelle kymmenestä sanoo MB&F -mies ”kyllä”. Kuopion lisäksi kellosta löytyy myös muuta Suomea, sillä Helsingin puistojen puiden metallisten rungonsuojusten muotokieli näkyy koneiston yksityiskohdissa.
MoonMachine kakkosta valmistetaan kolmena eri versiona: Titaanisena, mustana titaanina ja punakultaisena. Kutakin variaatiota tehdään 12 kappaletta eli yhteensä kelloja syntyy 36. Titaaniversiona MoonMachine 2 maksaa 88 000 Sveitsin frangia ja punakultaisena 95 000 frangia ilman veroja.
Voutilainen
Kari Voutilainen ei markkinointia tarvitse. Miehen pieneen, eteisenkokoiseen tilaan on koko ajan tunkua, ja Voutilaisen itsensä lisäksi kaksi avustajaa ovat täystyöllistettyjä. Hyvä että ehtivät lounaalla käydä.
Voutilaisen uutuus, 217QRS tuo tuttuun Vingt 8-malliin 80 uutta komponenttia ja niiden myötä retrograde-päivyrin. Voutilainen painottaa, ettei kyse ole mistään päälleliimauksesta, vaan koneisto on pitkälti uudelleen suunniteltu. Päivän vaihto toimii yksinkertaisesti vain nuppia painamalla, ja siirtymä viimeisestä päivästä (31) ensimmäiseen tapahtuu taululla jouhevan portaattomasti.
Kellolla on halkaisijaa voutilasmaisen konservatiiviset 39 milliä ja käyntireserviä 65 tuntia. Mallia valmistetaan ruusukultaisena 10 kappaletta, valkokultaisena samat kymmenen (kumpikin 118 000 frangia) sekä vielä kymmenen platinaisena (128 000 frangia).
Paikalla oli myös nähtävänä uniikki, tilauksesta tehty Vingt ISO. Platinaisella kappaleella oli yllättäen kokoa jopa 44 milliä, mistä voi päätellä tilaajan ranteen koon. Onko nimi ”ISO” Voutilaisen huumoria joka viittaa kellon poikkeukselliseen kokoon? Jos näin on, ei Voutilainen ollut kertonut tätä esittelijälle, jolle englanninnos tuli täytenä ylätyksenä.
Kuten tavallista, kaikki esillä olleet Voutilaiset oli myyty ja uutta saa odottaa vuoden verran.