Seiko Prospex 1965 ja 1970 Divereiden uudelleentulkittua vintagea

Seikon uudelleenjulkaistujen 1965 ja 1970 vuosimallien divereiden uusien versioiden esikuvat ovat syvällä Japanin kulttuurihistoriassa. Seikon kellojen historiasta haviseva vintage on ajan hermolla, vaikka sydän kelloissa onkin  modernia Seikoa.

Seikolla on ollut tapana aika ajoin julkaista uudelleen vanhoja klassikkomallejaan moderniin muotoiluun ja tekniikkaan päivitettyinä. Tällä kertaa vuorossa ovat vuosien 1965 ja 1970 ikoniset sukeltajankellot 62MAS ja 6105-8110.

Seikon uusi ‘seichu’ punottu ranneke jota todennäköisesti tulee olemaan saatavilla muihinkin kelloihin.

Tällä kertaa kellot ovat saaneet referenssinumerot SPB239 ja SPB237. Molemmissa on Seikon suunnittelema, perinteistä japanilaista seichu punontatekniikkaa lainaava kangashihna. Tekniikalla on juuret syvällä japanilaisessa kulttuurissa, sillä samaa kudontatapaa käytettiin kimonon vyön paikallaan pitävässä obijime hihnassa.

Tällä menetelmällä valmistettu kellonranneke on Seikon kokeiden mukaan vetolujuudeltaan neljä kertaa perinteistä natoranneketta kestävämpi. Ranneke on suunniteltu sukellukseen, mutta se on poikkeuksellisen mukava ja pehmeä kädessä kuivallakin maalla.

Seiko ammentaa vahvasti vintagesta. Alkuperäisten ikonien kumiset rannekkeet ovat vaihtuneet tyyliltään myöskin vanhan ajan charmia henkiviin tekstiilirannekkeisiin, joiden murretut sävyt komppaavat molemmissa tapauksissa hienosti taulun designia.

Rosoisen tyylikäs SPB239

SPB239 kangashihnalla on tyylikäs työkalu.

Tyylillisesti SPB239:n tunnistaa olevan alkuperäisen diverin perillinen. SPB239, jonka esikuva 62MAS osoittautui 1960-luvulla äärimmäisiä olosuhteista kestäväksi Antarktikselle suuntautuneilla tutkimusretkillä, myydään tummanruskealla rannekkeella. Mukana tulee myös vaaleanruskea ranneke, jonka voi vaihtaa kelloon ilman työkaluja.

Suosittelemme

Vuoden 1965 Diverin uusi versio SPB239J1

Molemmat värit sopivat erinomaisesti kellon sävyihin, jossa musta sunburst-taulu taittaa hivenen ruskeaan ja jopa Lumibrite-lume on sävytetty hieman radium-pitoista lumeväriä muistuttavaan vintage-sävyyn. Kokonaisuus on työkalukelloksi hienostuneen ylelllinen.

Maanläheinen SPB237

SPB237J1 ja maanläheiset vintagesävyt säväyttävät.

SPB237, joka on saanut mallinsa vuoden 1970 6105-8110 Diverista, jollaista legendaarinen japanilainen löytöretkeilijä Naomi Uemura käytti retkillään. Samainen kello tuli antaneeksi suuntaa Seikon ‘turtle’-mallille, epäsymmetrisesti kello neljään rungon suojaan kätketyllä nupin sijoittelulla. Vaikka varsinaisen Turtlen muoto on tuosta hieman jalostunut, alkuperä on edelleen selvästi tunnistettavissa.

Uutta SPB237:n designissa on taulun Prospexeille jopa ominaisella tavalla erilainen taulun teksturointi. Harmaasävyinen tekstuuri istuu kellon haalistuneen retrohenkisiin sävyihin mainiosti, samoin kuin osoittimien ja indeksien vintagepatinoitu Lumibrite.

Kello myydään vihertävällä rannekkeella, mutta mukana tulee myös kellotaulun kanssa harmaata sävyä oleva ranneke, joka myös voidaan vaihtaa ilman työkaluja. Lopputuloksessa on jopa hienoista military-kellon fiilistä.

Vuoden 1970 Diverin uusi versio SPB237J1

Molemmissa kelloissa on koneistona Seikon työjuhta, kaliiperin 6R32 automaattikoneisto. Sama luotettava kone löytyy monista yläpään Seikoista Sumoista Alpinistiin. Koneistosta irtoaa 21600 A/h käyntitaajuudella 70 tuntia käyntivaraa.

Molemmat ovat nimensä mukaisesti sukeltajankelloja ja esikuviensa vaatimattomammat speksit on päivitetty nykyajan lukuihin. Kelloissa on 200 metrin vesitiiveysluokitus, ruuvilukittu nuppi ja kierrettävä takakansi. Kellokehä on yhteensuuntaan kiertyvä ja jaettu sekuntien mukaan 60 osaan.

Kyseessä on kaksi kelloa jotka vangitsevat Seikon ytimessä olevat teknisyyden ja tyylikkyyden. Perinteet ja modernit innovaatiot ovat hienosti harmoniassa näissä Seikon historiaa päivittävissä aikaraudoissa.

Kellojen suositushinta on SPB239:lle 1290 euroa ja SPB239:lle 1390 euroa. Niitä myyvät valtuutetut Seiko Elite -jälleenmyyjät kautta maan.

Pähkinänkuoressa

  • Valmistaja: Seiko
  • Mallisto: Prospex Diver’s Modern Re-interpretation
  • Malli: SPB239 ja SPB237
  • Koneisto: Seiko 6R35 automaatti
  • Käyntitaajuus: 21 600 A/h
  • Käyntivara: 70 tuntia
  • Kellonkuori: ruostumaton teräs
  • Kuoren halkaisija: 39,3 mm
  • Kellon paksuus: 40,5 mm (SPB239) ja 42,7 mm (SPB237)
  • Lasi: safiiri (heijastuksen esto sisäpuolella)
  • Takakansi: safiiri
  • Vesitiiviys: 200 m (20 ATM)
  • Ranneke: kangas
  • Hinta: 1290 € (SPB239), 1390 € (SPB237)

Lue lisää