Rado DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition ja Alfredo Häberlin sielu

Tyyliniekka haastatteli Radon DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition -kellon suunnitellutta Alfredo Häberliä Oslossa. Uuden minimalistisen DiaStarin kauneus avautuu entistä syvemmin muotoilijan näkemysten valossa.  

DiaStar 60-vuotismallin suunnittelija Alfredo Häberli Designer Saturdayssa Oslossa.
DiaStar 60 -vuotismallin suunnittelija Alfredo Häberli Designers’ Saturdayssa Oslossa.

Sveitsiläisen Radon DiaStar on yksi brändin merkittäviä virstanpylväitä. Siinä yhdistyvät Radon materiaalitekninen osaaminen ja ennakkoluuloton design. Julkaisuvuonnaan 1962 se herätti paljon huomiota futuristisella muotoilullaan ja kuoressa käyttämässään titaanikarbidi-kovametallillaan. Se oli myös ensimmäinen Radon kello, missä oli safiirilasi, mikä tuohon aikaan oli harvinaista. DiaStar vietti viime vuonna 60-vuotisjuhlaa ja sen kunniaksi Rado halusi päivittää kellon nykyaikaan.

Rado halusi valjastaa ikonisen kellon 60-vuotisversion suunnitteluun ulkopuolista apua, jotta kellon merkityksellisyys säilyisi pelkän uusintaversion sijasta. Tyyliniekka tapasi Oslon Designer’s Saturday -tapahtumassa kellon suunnitteluun palkatun muotoilija Alfredo Häberlin, jonka kädenjälki on tuttu monille suomalaisille Iittalan jo ikoniseksi muodostuneesta Essence-sarjasta. Haastattelimme muotoilijaa juhlavuoden kellon suunnittelusta.

DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition
Rado DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition

Alfredo Häberli ja DiaStarin syvin olemus

Radon ja Alfredo Häberlin ensimmäisessä keskustelussa, kun DiaStar mainittiin, muotoilija vastasi “kyllä!” jo ennen varsinaisen kysymyksen esittämistä. Kello on miehelle hyvinkin tuttu. Häberli on ollut kelloharrastaja saatuaan isältään 18-vuotislahjaksi kellon, jonka hänen isänsä oli myös saanut 18-vuotislahjaksi. Siitä lähtien teollinen muotoilija on ollut kartalla kellotaivaan ikoneista.

“Kuinka siirtää ikoninen kello nykyaikaan?” oli muotoilijalle suuri kysymys. “Piti huolehtia jokaisesta yksityiskohdasta, että kellon DNA säilyy vaikka design muuttuukin. Halkaisija suureni, muoto pehmeni ja hoikistui, mutta piti silti huolehtia että olemassaoleva geometria säilyy. Hieman samalla tavalla kuin Porsche 911 modernisoitiin. Vaikka muoto muuttui, sen olemus säilyi” luonnehtii Häberli.

DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition rasiassa
Kellon DNA tulee säilyttää ennallaan, vaikka muotoiltaisiinkin ikonia.

Kelloja aiemmin suunnittelematon Häberli oli uudenlaisen haasteen edellä. Aiemmin mies oli työskennellyt ainoastaan senttimetrien ja millimetrien parissa ja ymmärrettyään kelloissa olevan kyse mikrometreistä, hänelle avautui täysin uudenlainen maailma. “Myyn (µ) löytäminen oli minulle avain oppimiseen”, Häberli selittää innostuneesti.

Suosittelemme

Ensimmäisessä suunnittelupalaverissa Radon insinöörien alustavat luonnokset saivat kyytiä ja Häberli päätti suunnitella koko kellon uudelleen. “Kun alkuperäiset piirrustukset nähtyäni ymmärsin, kuinka yksinkertainen muoto alkuperäisessä kellossa oli, sen siirtäminen nykyaikaan oli helppoa. Ensin paperiluonnoksiin ja heti seuraavaksi tietokoneelle.”

Alfredo Häberli luonnostelee puhuessaan
Alfredo Häberli luonnostelee puhuessaan kellon geometrisiä lähtökohtia.

Alkuperäisen kellon futuristinen muotokieli uudistui muotoilijan käsissä entistäkin geometrisemmaksi. DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition -kellon muotoilu lähti liikkeelle kahdesta päällekäisestä ympyrästä, jotka yhdistyvät kaarilla. Aiemmin yksinkertainen muotoilu muuttui vielä selkeämmin minimalistiseksi. 

Muodon ja funktion päivitys uuudelle vuosituhannelle

Olennainen osa Radon DNA:ta on materiaalitekniikka ja DiaStarin tapauksessa se on entistäkin tärkeämpää. Alkuperäisen DiaStarin kovametalli korvattiin entistäkin kovemmalla ja naarmuja sietävämmällä materiaalilla. Alfredo Häberlin DiaStarissa kuoren uloimmainen osa valmistetaan Radon kehittelemästä Ceramos-materiaalista, mikä on huipputeknologinen yhdistelmä titaanikarbidi-keraamia ja metallia, mitä Rado on opetellut ruiskuvalamaaan muottiin.

Uusi DiaStar
Uusi DiaStar on samaan aikaan minimalistinen, mutta hämmästyttävän runsas yksityiskohdiltaan.

Ceramos on Vickersin kovuudeltaan jopa kymmenen kertaa 316L kelloterästä kovempaa. “Sen kiillottaminen kestää Radon kellosepiltä viikon ja aiemmin siihen on ollut mahdollista toteuttaa ainoastaan mattapinta”, kertoo Häberli ja jatkaa “kun kerroin haluavani säteittäisen hionnan, he varmaankin vihasivat minua!”. Kellon pintakäsittelyä varten kehitelty menetelmä jää materiaalien mestarin salaisuudeksi.

Kellossa on äärimmäisen vaikeasti kuvattava kuusikulmaiseksi viistetty safiirilasi. Muotoilijan mukaan se sopii hyvin kellon estetiikkaan, on myös osa Radon muotoiluhistoriaa ja kuusikulmaisuus viittaa hienovaraisesti myös kuluneisiin kuuteen vuosikymmeneen. Vaikka Rado ei ole ainut viistettujä linssejä käyttävä brändi, harva kellovalmistaja käyttää muotoiltuja safiirilinssejä, sillä niiden valmistaminen on monimutkaista. “Rado on onnekkaassa asemassa voidessaan käyttää Swatch Groupin Comodur-lasiketehtaan palveluita, mikä mahdollistaa timantin avulla viistehiotut lasikkeet”, Häberli toteaa.

Alfredo Häberli esittelee uutta DiaStaria
Alfredo Häberli ei peittele innostustaan uudesta DiaStarista.

Kellon minimalistinen muotokieli näkyy myös taulun muotoilussa ja toiminnallisuudessa. Radon tavaramerkkinäkin toimiva useimmiten punataustainen pyörivä ankkuri on taulussa hienovaraisesti harmaasävyinen ja indeksit ovat yksinkertaisia Super-LumiNovalla valaistuja reikiä mattapintaisessa taulussa. Kello kuuteen sijoitetun kalenteri-ikkunan yläpuolella on sijoitettu viikonpäiväosoitin poikkeuksellisen vähäeleisesti. Pystysuora palkki täyttyy vähitellen viikon edetessä eikä viikonpäivänäyttö häiritse taulun graafista ulkoasua.

Mekaaniset kellot ja nykyajan vaatimukset 

Kun kysyimme muotoilijamestarilta millaista kellon suunnittelu oli kännyköiden ja älykellojen aikana, Alfredo Häberli ryhtyy kertomaan filosofiastaan. “Me emme oikeastaan tarvitse kelloa. Älykellot ja kännykät riittävät siihen, mutta mekaaninen rannekello on ajaton ja tarjoaa tunnekokemuksen. Sen lisäksi älykello ei toimi enää 25 vuoden päästä, mutta DiaStar kestää seuraavat 60 vuotta, niinkuin alkuperäinenkin. Ennen kelloissa oli kyse pääasiassa innovaatiosta”.

Uusi DiaStar alustalla
Radon DiaStar 60-vuotismalli on terästäkin kovempaa Ceramos-yhdistettä, joka on lähes naarmuuntumaton.

Keskustelimme myös siitä kuinka hyvin uusi DiaStar on tasapainossa sen ikonisen historian ja nykypäivän design-estetiikan näkökulmasta. “Nykyisin kello on lifestyle-esine, joka seuraa trendejä. Minulle se oli hankalaa, sillä en seuraa trendejä. Minulle kyse on fiiliksen luomisesta, siitä hetkestä kun kellon saa ensimmäisen kerran käteensä. Siihen vaikuttaa materiaalit, pintakäsittelyt, rannekkeet”, Häberli maalailee. “Kuinka suunnitella kello, jolla on kaikki perinteiset ajan lukemisen funktiot, mutta joka herättää myös emotionaalisen reaktion? DiaStarin tapauksessa funktionaalisuus oli jo kellossa. En seurannut trendejä, ainostaan siirsin alkuperäisen designin nykyaikaan ja jopa tulevaisuuteen.

Alfredo Häberli näkee, että kellon taiteellinen ja funktionaalinen puoli tulee olla tasapainossa: “Olen teollinen muotoilija, jolloin tulen enemmän funktion puolelta, mutat koetan antaa esineelle sielun. Vaikka esineellä pitää olla funktio, sillä tulee olla myös sielu. Sanatonta kommunikaatiota!”

Uusia DiaStareja
Myös uudet perusmalliston DiaStarit kantavat juhlakellon DNA:ta.

Tyyliniekan näkemys

DiaStarin 60-vuotisjuhlaversio on Alfredo Häberlin käsissä tavoittanut muotoilullaan jotakin käsinkoskematonta. Sillä voi hyvinkin sanoa olevan sielu. Kellossa kaikki yksityiskohdat yhdistyvät pysäyttäväksi kokonaisuudeksi. Kun arvioi pelkkää ulkonäköä, se on harmoninen ja tyylikäs ja vaikka sen muotoilu on edelleen persoonallista, siinä ei tunnu olevan mitään ylimääräistä tai tarpeetonta. Kun tiedostaa kellon valmistukseen käytettyjen materiaalien huipputeknologisen merkityksen, on lopputuloksena voimakas tunnekokemus.

Tuon sielun ovat löytäneet myös Radon oman suunnittelutiimin jäsenet, sillä uusissa DiaStar Original -kelloissa on selvästi  samaa henkeä, kellot tavoittavat jotain olennaista Häberlin visiosta. Tällä uudelleenmuotoilulla Radon DiaStar voi hyvillä mielin jatkaa seuraavat 60 vuotta viitoittaen materiaaliteknologiallaan ja muotoilullaan muille merkeille tietä.

Kello on saatavilla Radon jälleenmyyjien kautta, mm. *Kulta-Centeriltä

*Affiliate-linkki

Pähkinänkuoressa:

  • Valmistaja: Rado
  • Malli: Rado DiaStar Original 60-Year Anniversary Edition
  • Mallinumero: R12163118
  • Koneisto: Rado R764 (automaatti)
  • Käyntivara: 80 tuntia
  • Kuoren materiaali: Säteittäisesti kiillotettu Ceramos ja ruostumaton teräs 
  • Kuoren halkaisija: 38 mm
  • Lasi: kuusikulmaiseksi viistehiottu safiiri, heijastesuojattu
  • Vesitiiviys: 100 m / 10 bar
  • Rannekkeen materiaali:
    • Satiinipintainen Milanese-ranneke kiillotetuilla kyljillä – ruostumatonta terästä
    • Harmaa kangasranneke
    • Rannekkeen vaihto EasyClip-pikalukituksella 
  • Hinta: 2300 euroa

Lue lisää