Punavuoren Ranneke on kelloharrastajien piirissä tunnetuksi noussut kellotarvikkeiden, tarkemmin sanottuna nato-rannekkeiden ja kellorullien, toimittaja ja valmistaja. Tuttavallisemmin PVR:nä tunnettu yritys on luonut maineensa artesaanihenkisenä toimijana, jonka omaa tuotantoa olevat nahkaiset nato-rannekkeet ovat nousseet suureen suosioon.
Osasyynä suosioon on eittämättä yrittäjä Lee Kasemetsin intohimoinen suhtautuminen kelloihin, rannekkeisiin ja näiden kuvaamiseen – sekä luonnollisesti markkinointiin, joka niin ikään poikkeaa harmaasta massasta.
Omalla tavalla uniikiksi Punavuoren Rannekkeen tekee erilaisuus, joka näkyy paitsi markkinoinnissa, myös tuotteissa. Jos puhutaan yleisesti markkinoilla olevista nahkatuotteista, niin valtaosa on viimeisen päälle sliipattuja ja ne ovat sanan varsinaisessa merkityksessä hiottu tai ainakin vahattu virheettömiksi.
Punavuoren Rannekkeen useimmissa nahkarannekkeissa sen sijaan näkyy karun kauniilla tavalla nahan elämä, eikä sitä ole viimeiseen saakka siloiteltu. Rannekkeiden osalta tämä puolustaa paikkansa hyvin, sillä nahkarannekkeessa käytön jäljet näkyvät muutenkin nopeasti – joten parin käyttökerran jälkeen neuroottisemminkin nahkan käyttäytymiseen suhtautuva kellonkäyttäjä saa mielenrauhan, sillä krouvimmassa rannekkeessa muutos näyttää vain hyvältä. Tätä ei pidä kuitenkaan ymmärtää väärin, sillä rannekkeiden nahka ja työn jälki ovat priimaa.
Mallistot ja tuotteet
PVR:n valikoimista löytyy nahkaisten nato-rannekkeiden lisäksi kattavasti erilaisia nylonista tehtyjä nato-rannekkeita, joilla kellon ilmeen muuttaminen onnistuu helposti sivuilla annettujen ohjeiden mukaisesti. Suosituimpia ovat erilaiset raidalliset rannekkeet, mm. autenttisen Bond-raidoituksen omaava nato-ranneke.
Punavuoren Ranneke on alkutaipaleellaan panostanut erikoismallistoihin, joiden tuotantomäärät ovat rajattuja. Tästä hyvänä esimerkkinä toimivat Galateia-rannekkeet, joita valmistettiin Punavuoressa sijaitsevan kalanahkuri Liisa Saarnin toimesta parkitusta mateen nahasta sekä hirven nahasta. Vaikka Galateia-rannekkeen hinta kipusi normaalia nahkaista natoranneketta korkeammaksi, vietiin ne tästä huolimatta käsistä.
Suosittelemme
Toinen jatkuvaluonteisempi erikoismallisto on Jailbreak, jonka tarina on herättänyt huomiota myös Suomen rajojen ulkopuolella. Kuten nimestä voi päätellä, tehdään kyseiset rannekkeet vankilassa, naisvankien toimesta. Vanajan vankilassa rannekkeita tehdään piensarjoina käsityönä ja ne on numeroitu. Jailbreakin mallisto koostuu single-natoista ja tavallisista nato-rannekkeista.
Vankien toimesta valmistetaan myös nahkaisia kellorullia, joissa tuotekehitys on ollut nopeaa. Ensimmäisen sukupolven kellorullissa oli neljä lokeroa sekä paikka ranneketyökalulle. Sittemmin kellorullassa on ollut kolme isompaa taskua ja paikka ranneketyökalulle. Syy on ollut selkeä, sillä nykykellot tahtovat olla isommanpuoleisia ja näin nekin mahtuvat paremmin ilman voimankäyttöä nahkataskuun.
Toinen syy lienee ihan käytännöllinen, sillä kellorulla on usein ns. pienmatkatavara ja harva kuljettaa kahta vaihtokelloa enempää mukanaan. Näin ainakin yhteen kellotaskuun mahtuu läjä rannekkeita mukaan, joka on helppo ja yleistyvä tapa muuttaa kellon ilmettä eri käyttötilanteisiin.
Jakelukanavina verkkokauppa ja kelloliikkeet
Punavuoren Rannekkeen tuotteita saa ostettua paitsi verkkokaupasta, myös useista kelloliikkeistä. Tämä oman pienen jakeluverkoston rakentaminen on tämän kokoiselle toimijalle poikkeuksellista ja on vaatinut runsaasti jalkatyötä. Alku on ollut lupaava, sillä useampi kelloliike on sijoittanut rannekkeet näyteikkunaan hyville paikoille ja monen kuluttajan kannalta on eduksi, että tuotteita pääsee hypistelemään ennen ostopäätöksen tekemistä.
Punavuoren Ranneke on hieno esimerkki harrastuneisuuden kautta liiketoiminnaksi kummunneesta yrittäjyydestä, joka rikastuttaa osaltaan suomalaista kellokulttuuria.