Luksusta arkeen ja juhlaan – kannattaako lainaa ottaa?

Kaipaako tyylisi päivittämistä, mutta talous ei anna myöden? Sortterin lainavertailu auttaa löytämään sopivan lainan, jolla voi paikata hetkellistä rahan puutetta.

Joskus voi tulla vastaan tilanteita, jolloin omat säästöt tai sen hetkinen taloudellinen tilanne ei riitä suunniteltuihin hankintoihin. Näissä tilanteissa laina voi olla avuksi.

Velkarahan mielletään tyypillisesti olevan vain suuria hankintoja varten, mutta tosiasiassa luottoa voi kuluttaa myös tavanomaisemmin. Laina voi nimittäin tuoda pientä joustoa henkilökohtaiseen talouteen ja siten myös mahdollistaa pientä arjen luksusta.

Lainalla ei osteta vain asuntoja ja autoja

Millä rahoittaa yllättävä rahantarve, kun oma budjetti on jo sidottu muualle? Harkitusti nostettu laina voi ratkaista tilanteen.

Lainaa ei nosteta vain asunnon, mökin tai auton hankintaan, vaan monet pienet lainavaihtoehdot ovat nimenomaan suunniteltu pieniä ostoksia ja arkikäyttöä varten. Esimerkiksi joustoluottoa voi käyttää vapaasti kuukausittain, ja kulutusluotto puolestaan on pienehkö kertaluontoinen laina.

Lainaraha on kiinteä osa monen arkista rahankäyttöä, vaikka itse varsinaista erillistä lainaa ei rahoituslaitoksesta nostaisikaan – nimittäin myös luottokortit ja monien hankintojen yhteydessä solmittavat osamaksusopimuksetkin ovat lainaa, vaikka niitä ei monesti sellaiseksi mielletäkään.

Kaipaako asustekaappi päivitystä? Harkitse ulkopuolista rahoitusta

Mitä kaikkea lainalla sitten voi tehdä? Pieniä lainoja voi hyödyntää melko vapaasti moniin käyttötarkoituksiin. Tyypillisiä lainan käyttökohteita ovat esimerkiksi remontti, häät tai lomamatka.

Lainaa voi käyttää myös itsensä hemmotteluun. Jos kiikareissasi siintää esimerkiksi uusi rannekello tai muu houkutteleva asuste, voi laina voi olla ratkaisu. Arjen luksus on yleinen rahankäytön kohde ja monille myös syy lainan nostamiselle – varsinkin, jos harkinnassa on vaikkapa rannekellon osamaksusopimus, joka on lähes aina melko kallista lainaa.

Siksi joskus voikin olla kannattavampaa nostaa rahoituslaitoksesta erillistä luottoa kuin solmia kaupan kanssa tyyris osamaksusopimus.

Edes tyyliä ei kuitenkaan koskaan pidä hankkia toimeentulon kustannuksella, sillä laina täytyy aina pystyä maksamaan takaisin. Olipa kyseessä sitten kulutusluotto, osamaksusopimus tai luottokortti, niin niistä kaikista syntyy kuluja, jotka tulee suhteuttaa omaan talouteen.

Mikäli omien tulojen ja menojen suhde on kuitenkin kunnossa, niin lainan nostamiselle ei ole estettä. Lainaa voi siis käyttää melko vapaasti, kunhan vain oma taloudellinen tilanne sen sallii. Toisin sanoen lainaraha voi auttaa elämisessä, mutta velaksi ei tule elää.

Millaista lainaa ja kuinka paljon?

Erilaisilla lainoilla on erilaisia käyttötarkoituksia ja kunkin yksilön tarpeisiin voi sopia erityyppinen rahoitus. Lainaa voi nostaa joko vakuudettomana tai vakuudellisena. Nimensä mukaisesti vakuudeton laina ei vaadi erillisiä vakuuksia, kuten vakuudellinen laina.

Vakuudettomia lainoja

  • kulutusluotto
  • joustoluotto
  • luottokortti
  • osamaksusopimus

Vakuudellisia lainoja

  • asuntolainat
  • useimmat autolainat
  • vakuudellinen kulutusluotto

Vakuudellinen laina on siis tyypillisesti suuria hankintoja varten. Arjen luksuksen, kuten asusteiden ja lomamatkojen, rahoittaminen puolestaan tapahtuu usein vakuudettomilla lainoilla. Yleensä vakuudetonta lainaa voi hakea 1–15 vuoden laina-ajalle aina 60 000 euroon asti.

Vakuudettomat lainat ovat kuitenkin yleensä kalliimpia vakuuksien puutteen ja lyhyempien maksuaikojen takia. Siksi niiden maksuehtoihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota ennen lainasopimuksen allekirjoittamista.

Nosta lainaa vastuullisesti – kilpailuta ja säästä

Jos lainan korot, muut kulut ja maksuaikataulu ovat tiedossa on helppo nähdä, onko lainaan todella varaa. Siksi se tulisi aina kilpailuttaa, sillä laina itsessään ei ole riski, mutta harkitsematon laina on. Kaikkien lainojen todelliset kulut voi myös tarkistaa esimerkiksi Sortterin helppokäyttöisellä lainalaskurilla.

Jos siis aiot tyylillesi uskollisesti hemmotella joulupyhien alla muita tai itseäsi, varmista ensin Sortterin lainalaskurilla, millaista lainaa sinun on kannattavinta nostaa.

Oli kyseessä sitten luottokortti, kulutusluotto, joustoluotto tai osamaksusopimus, se kannattaa aina lisäksi kilpailuttaa palvelussamme ilmaiseksi, jotta et maksa turhasta. Kilpailuttaminen kannattaa, sillä vaikka lainan ottamiseen olisi hyvin varaa, on silti taloudellisesti järkevää etsiä edullinen tarjous.

Uusimmat

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Sjöö Sandström Royal Capital uudistui

Ruotsalainen kellonvalmistaja Sjöö Sandström esitteli uudistuneen Royal Capital -kellomallin kahdessa eri värissä.

Romukuntoisten Teslojen virta Pohjois-Amerikasta Ukrainaan voi olla vaarassa loppua

Yhdysvalloista ja Kanadasta päätyy vakuutusyhtiöiden kautta vaurioituneita sähköautoja Ukrainaan, jossa mekaanikot korjaavat ja myyvät niitä korkeista polttoainekustannuksista kärsiville.

Suosittelemme

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...