Luksusta arkeen ja juhlaan – kannattaako lainaa ottaa?

Toimitus

Kaipaako tyylisi päivittämistä, mutta talous ei anna myöden? Sortterin lainavertailu auttaa löytämään sopivan lainan, jolla voi paikata hetkellistä rahan puutetta.

Joskus voi tulla vastaan tilanteita, jolloin omat säästöt tai sen hetkinen taloudellinen tilanne ei riitä suunniteltuihin hankintoihin. Näissä tilanteissa laina voi olla avuksi.

Velkarahan mielletään tyypillisesti olevan vain suuria hankintoja varten, mutta tosiasiassa luottoa voi kuluttaa myös tavanomaisemmin. Laina voi nimittäin tuoda pientä joustoa henkilökohtaiseen talouteen ja siten myös mahdollistaa pientä arjen luksusta.

Lainalla ei osteta vain asuntoja ja autoja

Millä rahoittaa yllättävä rahantarve, kun oma budjetti on jo sidottu muualle? Harkitusti nostettu laina voi ratkaista tilanteen.

Lainaa ei nosteta vain asunnon, mökin tai auton hankintaan, vaan monet pienet lainavaihtoehdot ovat nimenomaan suunniteltu pieniä ostoksia ja arkikäyttöä varten. Esimerkiksi joustoluottoa voi käyttää vapaasti kuukausittain, ja kulutusluotto puolestaan on pienehkö kertaluontoinen laina.

Lainaraha on kiinteä osa monen arkista rahankäyttöä, vaikka itse varsinaista erillistä lainaa ei rahoituslaitoksesta nostaisikaan – nimittäin myös luottokortit ja monien hankintojen yhteydessä solmittavat osamaksusopimuksetkin ovat lainaa, vaikka niitä ei monesti sellaiseksi mielletäkään.

Kaipaako asustekaappi päivitystä? Harkitse ulkopuolista rahoitusta

Mitä kaikkea lainalla sitten voi tehdä? Pieniä lainoja voi hyödyntää melko vapaasti moniin käyttötarkoituksiin. Tyypillisiä lainan käyttökohteita ovat esimerkiksi remontti, häät tai lomamatka.

Lainaa voi käyttää myös itsensä hemmotteluun. Jos kiikareissasi siintää esimerkiksi uusi rannekello tai muu houkutteleva asuste, voi laina voi olla ratkaisu. Arjen luksus on yleinen rahankäytön kohde ja monille myös syy lainan nostamiselle – varsinkin, jos harkinnassa on vaikkapa rannekellon osamaksusopimus, joka on lähes aina melko kallista lainaa.

Siksi joskus voikin olla kannattavampaa nostaa rahoituslaitoksesta erillistä luottoa kuin solmia kaupan kanssa tyyris osamaksusopimus.

Edes tyyliä ei kuitenkaan koskaan pidä hankkia toimeentulon kustannuksella, sillä laina täytyy aina pystyä maksamaan takaisin. Olipa kyseessä sitten kulutusluotto, osamaksusopimus tai luottokortti, niin niistä kaikista syntyy kuluja, jotka tulee suhteuttaa omaan talouteen.

Mikäli omien tulojen ja menojen suhde on kuitenkin kunnossa, niin lainan nostamiselle ei ole estettä. Lainaa voi siis käyttää melko vapaasti, kunhan vain oma taloudellinen tilanne sen sallii. Toisin sanoen lainaraha voi auttaa elämisessä, mutta velaksi ei tule elää.

Millaista lainaa ja kuinka paljon?

Erilaisilla lainoilla on erilaisia käyttötarkoituksia ja kunkin yksilön tarpeisiin voi sopia erityyppinen rahoitus. Lainaa voi nostaa joko vakuudettomana tai vakuudellisena. Nimensä mukaisesti vakuudeton laina ei vaadi erillisiä vakuuksia, kuten vakuudellinen laina.

Vakuudettomia lainoja

  • kulutusluotto
  • joustoluotto
  • luottokortti
  • osamaksusopimus

Vakuudellisia lainoja

  • asuntolainat
  • useimmat autolainat
  • vakuudellinen kulutusluotto

Vakuudellinen laina on siis tyypillisesti suuria hankintoja varten. Arjen luksuksen, kuten asusteiden ja lomamatkojen, rahoittaminen puolestaan tapahtuu usein vakuudettomilla lainoilla. Yleensä vakuudetonta lainaa voi hakea 1–15 vuoden laina-ajalle aina 60 000 euroon asti.

Vakuudettomat lainat ovat kuitenkin yleensä kalliimpia vakuuksien puutteen ja lyhyempien maksuaikojen takia. Siksi niiden maksuehtoihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota ennen lainasopimuksen allekirjoittamista.

Nosta lainaa vastuullisesti – kilpailuta ja säästä

Jos lainan korot, muut kulut ja maksuaikataulu ovat tiedossa on helppo nähdä, onko lainaan todella varaa. Siksi se tulisi aina kilpailuttaa, sillä laina itsessään ei ole riski, mutta harkitsematon laina on. Kaikkien lainojen todelliset kulut voi myös tarkistaa esimerkiksi Sortterin helppokäyttöisellä lainalaskurilla.

Jos siis aiot tyylillesi uskollisesti hemmotella joulupyhien alla muita tai itseäsi, varmista ensin Sortterin lainalaskurilla, millaista lainaa sinun on kannattavinta nostaa.

Oli kyseessä sitten luottokortti, kulutusluotto, joustoluotto tai osamaksusopimus, se kannattaa aina lisäksi kilpailuttaa palvelussamme ilmaiseksi, jotta et maksa turhasta. Kilpailuttaminen kannattaa, sillä vaikka lainan ottamiseen olisi hyvin varaa, on silti taloudellisesti järkevää etsiä edullinen tarjous.

Uusimmat

Maailman kaunein autokilpailu – kun Mille Miglia saapui Torinoon

Alkuperäinen Mille Miglia oli maantiekilpailu, joka ajettiin vuodesta 1927 lähtien seuraavien 30 vuoden ajan Bresciasta Roomaan ja takaisin. Tälle reitille kertyi mittaa noin 1600 kilometriä, eli tuhat mailia kuten kisan italiankielinen nimi kuuluu.

C-kasetit tekevät paluuta – ostaisitko autoosi kasettisoittimen?

Kasettinauhojen myynti on kasvussa erityisesti Z-sukupolven ansiosta.

Akio Toyoda pysyy Toyotan puheenjohtajana sijoittajien vastustuksesta huolimatta

Toyotan perustajan Kiichiro Toyodan pojanpoika Akio Toyoda on valittu uudelleen yhtiön hallitukseen. Toyoda selvisi vaaleista yhdessä yhdeksän muun hallituksen jäsenen kanssa huolimatta viime vuosien kritiikistä.

Italian autokaupunki tarjoaa myös upeaa autohistoriaa – vierailimme Torinon kansallisessa automuseossa

Torino tunnetaan ennen kaikkea Fiatin kotikaupunkina, mutta Piemonten maakunnassa Alppien juurella sijaitsevassa vajaan 900 000 asukkaan kaupungissa on toiminut vuosien saatossa lähes uskomaton määrä muitakin autoalan yrityksiä. Niiden joukkoon ovat kuuluneet esimerkiksi lukuisat koripajat ja muotoilustudiot, ja myös automuseotoiminnalla on Torinossa pitkät perinteet.

Tesla on väitetysti keskeyttänyt Cybertruckin toimitukset tuulilasinpyyhkijän moottorivian vuoksi

Amerikkalainen sähköautovalmistaja Tesla on myöntänyt joillekin Cybertruck-auton omistajille, että tuulilasinpyyhkimien moottoreiden vaihtaminen kestää useita viikkoja.

Suosittelemme

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...