Kotimaiset neulemekot taistelevat tylsyyttä ja kylmyyttä vastaan tyylikkäästi

Kaupallinen yhteistyö artikkelin yritysten kanssa

Neulemekot ovat suomalaisessa talvessa erinomainen vaate. Niiden tuomalle lämmölle ja helppoudelle on talven harmaina päivinä vaikea löytyy kilpailijaa aamulla pukeutuessa. Kotimaisilla valmistajilla on ilahduttavasti useita vaihtoehtoja, joilla sinä voit taistella kylmyyttä vastaan tyylikkäästi. Esittelemme tässä artikkelissa meidän poiminnat Suomessa valmistetuista neulemekoista, jotka herättelevät valikoiman laajaan kirjoon niin malleissa kuin tyyleissä, persoonallisuutta unohtamatta.

Neulemekko, talven luottovaate

Itselleni neulemekot ovat vaate, josta en talvisesongissa suostuisi luopumaan. Neulemekot ovatkin omia luottovaatteitani kylmään. Niiden hyvä puoli on, että ne ovat muuntautuvia eri asustein niin työpäivää kuin rennompaan ajanviettoon tai viikonloppuun. Voin myös myöntää, että neulemekko on laiskojen aamujeni vaatevalinta, jolloin en jaksa uhrata ajatustakaan sille, mitä laittaisi päälle, mutta kello tikittään ja työt kutsuvat.

Neulemekot ovat talvisesongin luottovaatteita.

Vahvasta funktionaalisten neulemekkojen ei kuitenkaan tarvitse olla tylsiä. Käyttämällä vyötä mekon päällä tai lisäämällä näyttävämmän rintakorun asun ilme muuttuu täysin. Kaveriksi voi valita sään mukaan joko ohuemmat läpikuultavat sukkahousut, paksut mustat sukkahousut tai vaikkapa ihonmyötäiset leggingsit. Kenkävalinnallakin on suuri merkitys ilmeeseen: Neulemekko korkeakorkoisten nilkkureiden kanssa on naisellisempi ja hieman tyylitellympi asu kuin tasapohjaisten rennompien tai rokimpien kenkien kanssa.

Neulemekot käyvät sukkahousujen kanssa ja myös muun muassa farkkujen yläosaksi.

Rennoimpiin päiviin mekot käyvät pitkistä tunikoista myös farkkujen kanssa. Lisäksi neulemekon alle on hyvä piilottaa tarvittaessa myös kerrospukeutumista, paksummat leggingsit tai pitkähihainen paita. Neulemekko on myös monikäyttöinen ja kätevä asu reissatessa ja neulemekot ovatkin Euroopan reissuillani vakikäytössä.

Laadukas materiaali kaipaa pitkään ikään oikeanlaista huoltoa

Laadukkaista materiaaleista valmistettu neulemekko on pitkäikäinen kumppani, joka säilyy käytössä hyvännäköisenä vuosia. Tärkeää on kuitenkin muistaa seurata hoito-ohjeita ja lukea ne huolella. Kannattaa myös pitää mielessä, että villa ei kaipaa jatkuvaa pesua vaan esimerkiksi tuuletus ulkona on hyvä keino raikasta mekko ja auttaa villaa puhdistamaan itse itseään.

Hurmåksessa Makeaan: maksitunika Säkylästä

Hurmås Neuleen neuletuotteissa on leikkisyyttä niin kuvioissa kuin tekstuureissa. Pilke silmäkulmassa ne taistelevat tylsiä neuleita vastaan kuitenkin tyyliä unohtamatta. Hurmåksen persoonallinen tyyli on nähtävillä myös Makea-maksitunikassa. Neuleen kuvio on saanut inspiraationsa Säkylän sokeritehtaasta ja muistuttaa siroteltua hienoa sokeria. On mukavaa, että rohkeilla kuvioilla Makea erottautuu ja toisaalta antaa myös kantajastaan mielenkiintoisemman kuvan.  Maksitunikan värivaihtoehdot ovat kuvauksiemme Hienon lisäksi Fariini, jossa on yhdistetty mustaa ja ruosteenruskeaa sekä Siirappi, jossa on kirkasta sinistä ja kaarnanruskeaa.  Makeasta on saatavilla myös lyhyempi tunika lyhyemmillä hihoilla.

Suosittelemme

Hurmåksen Makea-maksitunikassa kuvio muistuttaa ripoteltua hienoa sokeria.

Neuleessa on tukevampi yläosa ja laskeutuvampi, kevyempi, alaosa.  Makea löytää pääroolin useasta tilanteessa. Kylmänä päivänä Makea on sopiva lämmittäjä töissä ja vaikkapa joulun juhlapyhinä toimiva asu kotoisaan yhdessäoloon.  Makean loistavia ominaisuuksia ovat taskut, joihin kämmenet hakeutuvat mielellään luonnostaan sekä lyhyemmät hihat. Usein neuleiden paksut hihat saattavat olla tiellä töissä tai kokkaillessa, mutta tämä maksitunika on loistava juurikin niille henkilöille, jotka yleensä neuleesta tykkäävät hihat kääriä tai rullata sivuun.

Jos tykkäät poolokauluksisista neuleista, osta maksitunikan kaveriksi tuubihuivi samassa kuosissa.

Mulesing-vapaasta merinovillasta Säkylässä neulottu neule käy hyvin mekkona eikä välttämättä kaipaa alleen erikseen farkkuja tai leggingsejä. Mikäli tykkäät poolokauluksisista neuleista, tarjoaa Hurmås siihenkin hyvän ratkaisun: Makea-sarjasta on myös tuubihuivi, joka antaa lämpöä kaulalle ja tekee neuleesta myös erilaisen. Makea-maksitunika on väljä yhdenkoon neuletunika, joka sopii noin XS-XL –kokoiselle. Tilauksesta myös isompi ja pienempi koko ovat mahdollisia. Itselleni M-kokoisena koko oli mukava reipas, mutta se ei tuntunut ylisuurelta. Hurmåksen neuleista voit lukea lisää myös jo aiemmin julkaisemastamme artikkelista.

Maksitunika on yhdenkoon neulemekko, jossa on myös taskut.

Micasin Erna-mekossa on fiksua pörröä ja tekstuuria

Helsinkiläisen Micasin Erna-mekon pinta on äärettömän pehmeä ja oman uniikin ilmeensä tuo pinnan tekstuuri. Ernan neulosta voi kuvailla jopa pörröiseksi, mutta se on kuitenkin siistin ja tyylikkään oloinen. Pinta tuo Erna-mekkoon viimeistellyn ja harkitun lisän, jonka vuoksi mekko saa nostetta tyylikkäänä valintana. Mekko on erittäin joustava ja kevyt ja se myötäileekin vaivattomasta päällä sopien monelle vartalon mallille. Vaikka mekossa onkin hieman väljyyttä, ovat hihat napakat, jolloin ei tule tunnetta, että mekko roikkuisi päällä tai se olisi hankalan suuri päivän toiminnoissa. Tästä syystä mekko onkin loistava vaikkapa töihin, sillä hihat eivät ole kiusallisen tuntuiset esimerkiksi näppäimistön äärellä. Mekon sivuissa on halkiot, joiden avulla mekossa on vieläkin miellyttävämpi liikkua.

Erna-neulemekossa on sivuissa halkiot.

Oman ilmeensä Ernaan antaa myös siihen käytetty lanka. Mekko on neulottu erittäin hienosta merinovillalangasta. Neulos on päällä ihanan pehmoista ja notkeaa, mutta kuitenkin ryhdikästä. Kuvauksiemme mekon väri on mustanruskea, jossa ruskea antaa mukavasta elävyyttä sekä lämpöä turvallisen mustan rinnalle. Ernaan on tulossa myös muita herkullisia värivaihtoehtoja. Mekosta on saatavissa kaksi kokoa: S/M ja M/L. Kuvauksiemme mekko on pienempää kokoa. Mikäli itse haluat mekon vielä reilumpana, neuvon valitsemaan yhtä kokoa liian ison koon.

Pörröinen tekstuuri on ihastuttava ja pehmeä.

Micasin tämän sesongin innovatiiviset neuleet olivat esillä syksyllä myös New Yorkin muotiviikoilla. Micasin tyyli on urbaani ja neuleissa on aina jokin uusi juju, joilla perinteiset neuleet tuodaan nykypäivän trendeihin kuitenkin ajattomasta. Myös käytettävyys on Micasin tuotteissa tärkeää ja omasta mielestäni neuleita onkin helppo yhdistellä monenlaisiin asuihin. Voit lukea lisää Micasista aiemmista artikkeleistamme.

Erna-neulemekon ruskeanmusta sävy on eläväinen ja lämmin perinteiseen mustaan verrattuna.

Vietto-merkin merinovillainen resoritunika viettelee värein

Jos talven harmaus ja pimeys kyllästyttää, neulemaailmaan saa väriä esimerkiksi Vieton merinovillaisella tunikalla. Resoritunika on valmistettu mulesing-vapaasta merinovillasta, joka on neulottu Orivedellä Orneuleella. Mekon ompelutyö on tehty  Sik-Sak Tuvalla Hattulassa. Vietto on vuonna 2007 perustettu yritys, jonka ohjenuorana on yllättävän ja innovatiivisen muodin lisäksi eettisyys ja kotimainen valmistus, käyttömukavuutta unohtamatta.

Merinovillaiset Vieton resoritunikat tuovat väriä elämään.

Resoritunikoiden värivalikoima on reipas ja antaa väripisaran talven harmauteen. Lämpimän aurinkoisen keltaisen lisäksi väreistä löytyy vihreä ja petrooli sekä tummemmat musta ja tummanharmaa.  Neulos on mukavan ohutta ja miellyttävän pehmeää, jolloin yhdistyy hyvä laskeutuvuus ja se, että mekossa ei tule kuuma. Neulos on kuitenkin jonkin verran joustavaa, joten se myös mukailee kehon muotoja. Vieton resoritunika toimii hyvin myös tyylikkäämpänä collegepaidan korvaajana, jossa on rentoutta siistillä otteella mukana. Osa ilmettä on juuri hihansuiden resorit, jotka tuovat myös ryhdikkyyttä neuleen hihoihin.

Tunika sopii käytettäväksi myös kaulustapaidan kanssa.

Resoritunika käy hyvin housujen kuten farkkujen kaveriksi ja alle mahtuu halutessaan vaikkapa kauluspaita hieman formaalimpaan asuun. Tunika käy myös mekosta paksujen sukkahousujen kera. Tällöin kannattaa omasta mielestäni valita yhtä kokoa isompi koko, jolloin mekko on hieman reilumpi. Kannattaa myös huomioida, että tunikan pituus kasvaa koon kasvaessa eli mitä isomman koon valitset, sitä pidempi tunika on. Helma Vieton resoritunikassa on takaa hieman pidempi kuin edestä.  Kokovaihtoehtoja on XS- koosta XL-kokoon ja mitat löytyvät Vieton nettisivuilta.

Resoritunika käy rennosta mekosta tai tunikana farkkujen kanssa.

Second Chancen Rosa-kietaisumekko tuo merinovillan osaksi toimistopukeutumista

Second Chancen kietaisumekot ovat jo klassikko ja suosittu myyntimenestys. Tencel-neuloksen lisäksi saatavilla on upeasti talven kylmempiin keleihin sopiva merinovillainen vaihtoehto, jolloin lempimekkomallista ei tarvitse luopua talvellakaan. Mekkojen värivaihtoehdot vaihtelevat ja tällä hetkellä valikoimista löytyy musta ja tiilenpunainen vaihtoehto. Mekko on rennonoloinen, mutta erittäin toimistokelpoinen.

Second Chancen kietaisumekko päivittyy talveen merinovillaisena.

Kietaisumalli tuo mekkoon heti särmikkyyttä työpaikalle sekä naisellisuutta. Mekossa on hitunen enemmän formaalimpaa tyyliä, joka tekee neulemekosta heti salonkikelpoisemman. Kymmenen pistettä ja papukaija merkki on ojennettava myös siitä, että kietaisumekon etukappaleen alapala on ommeltu kiinni saumaan, jolloin tahattomia vilautuksia ei pääse tapahtumaan. Tämä lisää huomattavasti kietaisumekon käyttömukavuutta. Mekossa on mukana vyö, jonka voi solmia myös rusetiksi. Malliltaan mekolla on mahdollista myös häivyttää mahdollisia keskivartalo-ongelmia. Kaula-aukko mekossa on V:n mallinen.

Tyylikkyyttä Rosa-kietaisumekkoon tuovat V:n mallinen kaula-aukko sekä vyötäisille sidottava vyö

Koko neulemekossa on aavistuksen reipas, joten liian isoa kokoa mekosta ei kannata valita. Lisäksi mekon neulos joustaa hieman ja asettuu myötäillen tarvittaessa. Materiaalinsa ansiosta mekko on myös helppohoitoinen, sillä itsepuhdistuva villa ei kaipaa jatkuvaa pesua vaan usein pelkkä tuuletus riittää.  Tuote on Suomessa tehty kuten myös mulesing-vapaa merinovillaneuloskin. Vuonna 2008 alkunsa saanut tuotemerkki Second Chance panostaa ekologisuuteen ja eettisyyteen ja tarjoaa kotimaassa, osittain  ylijäämämateriaaleista, valmistettuja tuotteita myös kotiin ja lapsille. Heidän jokaisen tuotteen jokainen valmistusvaihe on tehty suomalaisessa perheyrityksessä

Kietaisumekko on siisti ja lämmin asuvalinta talvisiin päiviin toimistolle tai juhliin.

Niinmun’designin pitkässä Utö-neuleessa on perinteisen villapaidan henki

Niinmun’designing pitkään Utö-neuleeseen pujahtaminen on kuin sukeltaminen pumpulilla täytettyyn altaaseen. Vaikka neuleessa on reipas perinteisen villapaidan ilme, on neule pumpulinpehmeä ja kevyt kuin pilvi. Tähän neuleeseen pukeutuessa, ajatus painavasta ja kömpelöstä villapaidasta on kaukana. Ilme Utössa on kuitenkin perinteisen tunnelman kautta rehellinen ja aito. Neule on modernisoitu versio perinteisestä saaristolaisneuleesta ja siinä onkin hyvin yhdistetty perinteitä sekä jotakin uutta ja raikasta.

Niinmun’designing pitkä Utö-neule käy myös mekosta.

Malliltaan neule on suora ja väljä. Neule sopii myös mekkomalliseksi ja toki myös housujen kanssa pidettäväksi. Puolipoolokaulus tarjoaa lämpöä talven viimaan, mutta on kuitenkin kevyempi ja notkeampi päällä kuin massiivisempi poolokaulus. Kaulusta voi myös kääntää niin sisäämpäin kuin uloskin, jolloin kauluksen ilme muuttuu.  Pitkän Utö-neuleen lisäksi Niinmun’designingin mallistossa on lyhyempää Utö-villapaitaa. Kuvauksiemme valkoinen villaneule on väriltään  Joutsen. Tämän lisäksi saatavilla on vaaleanharmaa Kelo, meleeratturuskea Kaisla sekä tummanharmaa Kallio. Kokovaihtoehtoja neuleessa ovat S-XL -koot.

Puolipoolokaulus lämmittää myös kaulaa.

Neule on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Neuleen villa on 100% puhdasta uutta lampaanvillaa. Niinmun’designin kaikissa tuotteissa korostuu yksikertaiset ja ajattomat mallit, jotka kuitenkin tarjoavat jotakin uutta. Klassisen kauniit vaatteet ovat suunniteltu naisille, jotka arvostavat laadukkaita ja kestäviä luonnonmateriaaleja ja selkeitä muotoja sekä hienoa käsityötä.

Utössa on ihanaa perinteisen villapaidan henkeä.

 

Artikkelin neulemekot
Makea-maksitunika, Hurmås Neule
Resoritunika, Vietto
Rosa-merinovillakietasumekko, Second Chance
UTÖ pitkä neule, Niinmun Design
Erna-neulemekko, Micas

Kuvauksien muut tuotteet
Korut Vuoden koru -ehdokkaita vuodelta 2018 ja 2019:
Swirl, Juha Koskela Design
Serenity, Pioni Design
Hydrangea, Bu.ké
Mummolan Pitsi, Jenni Rutonen
Järvi, Kirsi Manninen

Kengät:
Palmroth
Gabor

Laukut:
Konjakin värinen olkalaukku, Karrax
Agata-kirjekuorilaukku, Pihka

Lue lisää