Kuukauden koru: Juha Koskelan Swirl

Vuoden Koru 2019 –ehdokas

Juha Koskelan Swirl-korut ovat kuin tanssinpyörähdys, jossa liikevoima vauhdittaa iloisia pyörteitä. Hopeasta valmistetut veistosmaiset korut saavat vangitsevan muotonsa anticlastic raising –tekniikasta, jonka avulla Juha tekee hopealevystä taidokkaita ja näyttäviä koruja. Erityisesti Swirl-sarjan rannekorua ja sormusta katsellessa on vaikea päättää pitäisikö korujen sijaan puhua pikemmin taideteoksista.

Swirl-sarjan korujen muodoissa on virtaviivaisia, mutta pehmeitä, pyörteitä.

Anticlastic-tekniikan mestareiden oppiin jo nuorena

Juha Koskela aloitti opiskelut silloisessa Kultaseppäkoulussa Lahdessa 16-vuotiaana. Hän sai mahdollisuuden isänsä työn myötä opiskella jo 17-vuotiaana St. Louisissa Heikki Sepän opissa, joka oli maailmallakin tunnettu suomalainen anticlastic-tekniikan mestari. Tämä oli Juhan ensiaskel anticlastic raising -tekniikan pariin. Tekniikassa metallilevyä työstetään vastakkaisiin suuntiin kaareutuvasti, josta esimerkkinä on satulamainen muoto. Juha palasi Yhdysvaltoihin Michael Goodin oppiin, joka oli keskittynyt käyttämään tekniikkaa erityisesti koruihin. Myöhemmin Juha päätyi myös työskentelemään Michael Goodin kanssa kahdeksan vuoden ajan, mikä teki hänestä todellisen anticlastic-tekniikan mestarin – taitajan, joita Suomessa ja maailmalla on vain harvoja.

Juha Koskelan signature-tyyli muodostuu anticlastic raising -tekniikasta sekä liikkeestä ja kolmiulotteisuudesta.

Tekniikkaan pohjautuva Juhan signature-tyyli on tunnistettava. Juhan käsissä syntyy näyttäviä statement-koruja, joita hän mielellään tekisi enemmänkin. Isoja statement-tyylisiä uniikkikoruja Juha myy erityisesti Yhdysvalloissa. Hänen korujaan on myynnissä muun muassa New Yorkissa 5th Avenuella Aaron Faberin galleriassa. Uniikkikorujen lisäksi Juhan valikoimissa on myös korumallistoja arkisempaankin käyttöön.

Hiotut muodot johdattavat onnistuneisiin koruihin

Taiteilijaperheen lapsena esteettisyys muovasi Juhaa kiinnittämään ympäröivään kauneuteen huomiota ja havainnoimaan esineitä ja luontoa ympärillään. Koruissaan Juhalla ei ole yleensä tiettyä aihetta tai teemaa inspiraationa vaan pikemmin töitä ohjaa muotojen näkeminen, hakeminen ja hiominen. Lisäksi muotoilussa on läsnä vahvasti korujen käytettävyys.

Materiaaleina Juha käyttää pääasiassa hopeaa. Tämän lisäksi hänen verstaalla syntyy koruja titaanista ja kullasta sekä japanilaista Mokume-gane metodia hyödyntäen, jossa yhdistetään eri metalleja kerroksittain.

Swirl-sarjan korut on tehty anticlastic-tekniikkaa hyödyntämällä hopeasta. Kuvassa sarjan kaulapanta ja korvakorut.

Juhan designiin käytetty anticlastic-tekniikka luo koruihin vahvan ilmeen. Sen lisäksi Juha haluaa, että koru näyttää jokaisesta suunnasta hyvältä ja siinä on kolmiulotteisuutta. Hänen tyyliinsä kuuluu myös, että korussa on havaittavissa liikettä. Koruissa käytetyt muodot ovat tarkkaan harkittuja ja tutkittuja. Juha työskentelee mielellään isojen ja haastavien korujen parissa, joista löytyy jokin ”juju”. Tästä yhtenä onnistuneena esimerkkinä hän mainitsee Swirl-sarjan.

Suosittelemme

Swirl-sarjan koruissa on vaivatonta moniulotteisuutta

Itseäni Swirl-koruissa viehättää moniulotteinen muoto, joka naulitsee katseen. Korun muodon liikkumattomasta liikkeestä hurmioituu. Myös rohkea ja näyttävä koko ovat Swirl-korujen meriitti. Juhan statement-tyyliset isot korut ovat toisaalta päällä kevyitä kantaa. Voimakas muotokieli on kuitenkin ajaton ja elegantti, mutta pitää sisällään räväkkyyttä tyylitellysti. Korut sopisivat hyvin rokahtavampienkin asujen kanssa, mutta loistavat elegantisti myös kauniin iltapuvun seurassa.

Korujen kolmiulotteinen muotoilu on rohkeaa, mutta silti tyylikästä.

Swirl on kattava sarja helppokäyttöisiä ja näyttäviä statement-koruja

Swirl sai alkunsa rannekorusta 2010-luvun alussa, jolloin Juha osallistui New Yorkissa messuille. Swirl-korujen osalta Juha halusi kokeilla materiaaliin avonaisempaa tekniikkaa tavanomaisen putkimaisen anticlastic-muodon sijaan. Lopputulos syntyi erilaisilla paperimallikokeiluilla, joissa korun vaatima hopealevyn oikeamalli syntyi.  Omaan makuun juuri anticlasticin avoimempi tekniikka on sellainen, joka luo näihinkin koruihin enemmän mielenkiintoja sekä uniikimpaa ilmettä sekä vivahteikkuutta siihen, miten korut aistii ja tulkitsee.  Swirl-rannekoru on nähty myös Salma Hayekin yllä vuonna 2012 Marie Claire –lehdessä.

Swirl-rannekoru on nähty myös Salma Hayekin päällä Marie Claire -lehdessä.

Rannekorun jälkeen sarjaan syntyi myös sormus, josta kuvauksiemme sormus on toisen sukupolven versio. Uudemmat sarjan tulokkaat ovat kaulapanta sekä korvakorut. Korvakorut ja kaulapanta syntyivät käyttämällä samaa kaavaa kuin sormuksessa.  Tulevaisuuden visioissa Juhaa houkuttelee tehdä sarjaa myös roikkuvanmalliset korvakorut ja riipus sekä rintaneula. Näyttävästi ilmeestä huolimatta, tekniikkansa ja kiillotetun pinnan vuoksi, korut ovat helppohoitoisia ja helppo pitää puhtaana. Levystä tehdyissä koruissa on myös jännite, jonka vuoksi korut säilyvät hyvännäköisinä ja kestävät käyttöä vääntyilemättä.

Kaulapanta ja korvakorut ovat malliston uusimpia tulokkaita. Niissä on hyödynnetty samaa muotoa kuin sormuksessa.

Swirl on veistoksellinen rannekoru

Swirl-rannekoru on erittäin veistosmainen ja sitä katsellessa on vaikea päättää pitäisikö puhua korusta vai taideteoksesta. Ensi vilkaisulta rannekorun voisi luulla olevan päällä kömpelö tai hankala, mutta itse asiassa rannekoru kulkee oikein mukavasti ranteessa eikä se tunnu päällä häiritsevältä. Erityisesti korun keveys on positiivinen yllätys ja Juha onkin saanut yhdistettyä upeasti rannekoruun näyttävyyden, kestävyyden ja käytettävyyden.

Juha Koskelan koruja voi helposti kuvailla myös taideteoksiksi. Näyttävästä koosta huolimatta korut ovat miellyttävät käyttää.

Niin rannekorussa, sormuksessa kuin korvakoruissakin on mukavaa, että ne voi halutessaan pukea miten päin haluaa ja näin vaihdella korujen ilmettä, koska ne saavat aikaan erilaisen vaikutuksen katsomiskulmasta riippuen.

Upea kolmiulotteisuus on on yksi Juhan tyylin kulmakivistä.

Korvakorut yllättävät

Koruista eniten itseäni yllättivät korvakorut. Korurasiassa ne eivät pääse oikeuksiinsa, mutta korviin puettaessa vaikuttavuus pääsi esiin. Tämä onkin hyvä osoitus siitä, että korujen oikea luonne paljastuu usein vasta kun ne puetaan päälle. Pidin korvakorujen suuresta koosta, joka oli kuitenkin muodoltaan sulava. Nämä korvakorut ovat mahtipontiset, mutta kuitenkin keveät kantaa. Kooltaan korvakorut menevät myös arkisempaan pukeutumiseen ja toimivat pelkistetyn asun kanssa klassisena kokonaisuutena.

Korvakorut sopivat juhla-asun lisäksi myös arkeen sulavan muotoilunsa vuoksi.

Korvakorujen kanssa samalla kaavalla on myös tehty kaulapanta, joka istuu päällä vaivattoman kevyesti. Tekniikkansa ja muotoilunsa vuoksi kaulakorussa ei myöskään ole tarvetta käyttää erillistä mekanismia.

Chic – niin juhlaan kuin toimistolle

Swirl-sarjan korut ovat mielestäni loistava keskustelun herättäjä juhlapukeutumiseen, sillä erityinen muotoilu herättää varmasti kiinnostuksen seurueessa kuin seurueessa. Nämä korut eivät varmasti jää huomaamatta.  Korut ovat näyttävästä koostaan huolimatta miellyttävät päällä ja niiden seurassa viihtyy pidemmänkin illan, yön tai päivän. Esimerkiksi sormuksen ja korvakorujen yhdistelmän näen myös erittäin chic asusteina raikkaan valkoisen kauluspaidan ja mustan housujen kanssa toimistollekin.

Voimakasilmeiset Swirl-korut eivät jää huomaamatta.

Juhan koruja voi ostaa hänen Juha Koskela Design -myymälästään Isokyröstä, joka sijaitsee Kyrö Distilleryn naapurissa. Tiloissa Juhalla on myös oma verstaansa. Omat Swirl-sarjan korusi voit ostaa ottamalla suoraan yhteyden Juhaan. Nettisivujen kautta voit myös tiedustella muita myytäviä koruja ja niiden saatavuutta.

Artikkelin korut:
Swirl-kaulapanta, hopeaa, 800€
Swirl-korvakorut, hopeaa, 350€
Swirl-sormus, hopeaa, 400€
Swirl-rannekoru, hopeaa, 700€

 

 

Lue lisää