Kun sen saa tehdä itse! Pihkassa laukkukurssiin

Kaupallinen yhteistyö: PIHKA collection

Käsillä tekeminen ja omin käsin luominen ovat merkityksellisiä kokemuksia. Tamperelainen nahkatuotteita valmistava PIHKA collection tarjoaa upean mahdollisuuden tehdä itse oman laukun tai kengät tarjoamillaan kursseilla.  Kursseilla valmistettavissa tuotteissa on sekä miehille että naisille sopivia vaihtoehtoja.

Kurssit ovat suunniteltu niin, että jokainen taitoihin katsomatta pystyy osallistumaan ja kurssit sopivat myös niillekin, joilla käsityötaitoja ja kokemusta ei entuudestaan löydy. Osaava ohjaus takaa, että kuka tahansa onnistuu. PIHKA collection on järjestänyt kursseja vuodesta 2014 lähtien. Valmiita kursseja löytyy nettikaupan valikoimasta, mutta kursseja on mahdollista joustavasti järjestää myös tilauksesta, myös valmistettavaa tuotetta kustomoiden, vaikka kaveri- tai työporukalle.

Itse päätin tehdä Agata-kirjekuorilaukun. Agata on kaunis ja yksinkertainen laukkumalli, joka mahduttaa sisäänsä kaiken tarpeellisen esimerkiksi bileiltaa varten puuterin ja puhelimen kera. Laukku sopii hyvin arkeen, mutta on myös yksinkertaisen juhlava. Agata-laukun voit myös ostaa  valmiina PIHKA collectionin verkkokaupasta, mutta takaan, että itse tehtynä laukku on entistä mielekkäämpi ja rakkaampi.

Kanssani samaan aikaan laukkukurssille saapui Kaisa Pöntinen Seinäjoelta. Hän oli ollut tekemässä kurssilla kengät neljä vuotta sitten ja edelleen tyytyväisenä kehui kenkiä sekä kokemusta. Kenkäkurssilla kenkien mittoja voidaan muokata juuri omiin jalkoihin sovivaksi ja tällöin kengistä tulee erittäin mukavat jalkaan. Nyt Kaisa oli saapunut kurssille juhlistamaan kesän alkua ja nauttimaan elämyksestä. Lopulta Kaisakin päätyi Agata-laukun malliin, joka syntyi PIHKA collectionin Maisan opastuksella.

Suosittelemme

Kurssi-ilta perjantaina työteliään viikon jälkeen oli oikein mukava ja rentouttava kokemus. Illan aikana pääsin tutustumaan nahan työstämiseen sekä kaikkiin laukun valmistamisen työvaiheisiin. Laukku valmistui ammattitaitoisessa ohjauksessa muutamassa tunnissa, ja välissä vielä ehti siemailla hieman kuohuvaa PIHKA collectionin syntymäpäiväjuhlinnan merkeissä.

Laukun valmistaminen oli itse asiassa huomattavasti helpompaa kuin olin osannut ajatella. Tärkeää oli tietenkin kuunnella ohjeet tarkasti ja edetä työvaiheissa ajatuksen kera.  Valmistus alkoi valitsemalla mieleinen materiaali vaihtoehdoista. Tällä kertaa sivuutin luottovärini mustan rohkeasti ja päädyin nudeen.  Tämä jälkeen osat leikattiin nahkavuodasta terämuoteilla, raudoilla, koneen avustuksella.

Koska päätin ommella laukun käsin, sabluunan avulla merkittiin paikat rei’ille ompelua varten.  Ompelua helpottamaan reiät aukaistiin naskalilla painelemalla jo etukäteen. Ennen ompelutouhuun ryhtymistä vielä kiinnitettiin niitein erilliset osat kuten suljentamekanismin lenkki.

Aikaavievin osa laukun tekemisessä oli ompelu. Tekniikassa käytettiin kahta neulaa ja pitkää lankaa – välillä piti kieli keskellä suuta keskittyä, että langat, neulat ja solmut kulkivat oikeassa järjestyksessä. Muutama lipsahdus matkalla saattoi kuitenkin tapahtua. Kaiken kaikkiaan ompeleminen ei kuitenkaan ollut vaikeaa, mutta vaati toki keskittymistä. Mainittakoon myös, että laukkukurssin puuhastelu ei ole mitenkään likaista tai suttaavaa touhua, mutta suosittelen pukeutumaan ”ei niin arkoihin” materiaaleihin. Itselläni oli jalassa farkut, ja näin ei tarvinnut puuhastelun ohessa arastella vaatteita vaan sai nauttia tekemisestä antaumuksella.

Kurssin yksi hyvistä puolista on, että pääset itse valitsemaan laukkusi materiaalit, kuten myös nahkan värin, ja lisäksi kustomoida laukun omaan makuusi. Agata-kirjekuorilaukku tulee normaalisti irrotettavalla olkahihnalla ja lisäksi laukkuun on mahdollista saada rannelenkki. Itse kuitenkin tiesin, että laukkua käyttäisin pääsääntöisesti clutch-mallisena kirjekuorilaukkuna ilman hihnaa, joten tästä syystä jätin hihnan kiinnikkeet laittamatta kokonaan virtaviivaisemman ilmeen aikaansaamiseksi. Mikäli kuitenkin mieleni jossain vaiheessa muuttuu, on nuo kiinnikkeet helppo lisätä jälkikäteen.

Kokemus laukkukurssista oli erittäin miellyttävä. Suosittelen kurssia lämpimästi! Kurssit sopivat vaikka myös lahjaksi syntymäpäivää tai muuta juhlapäivää juhlistamaan. Kurssi oli ihana tapa viettää aikaa, tyhjentää ajatuksia ja rentoutua! Samalla muistoksi syntyi upea ja kestävä laukku.  Kuinka moni voikaan sanoa ylpeydellä, että kantamansa nahkalaukku on itse tehty!

PIHKA collection on pihkassa kauniiseen ja kestävään laatuun, jossa yhdistyy monialaisten osaajien ammattitaito. Kolmen taitavan nuoren naisin voimin syntyy tyylikkäitä nahkatuotteita osaavissa käsissä. Tuotanto on täysin kotimaista. Takeena tuotteiden ja palveluiden kotimaisuudesta PIHKAlle on myönnetty Avainlippu- ja Design From Finland -merkkien käyttöoikeudet. PIHKAn juuret juontavat vuoteen 2013, jolloin PIHKA perustettiin pienten englantilaisten kenkäpajojen sytyttämästä kipinästä.

Lue lisää