Kolme laatusukeltajaa noin tuhannen euron hintaluokassa

Tyyliniekan toimituksen nostot laadukkaista noin tuhannen euron kellosta ottaa käsittelyyn kolme laadukasta sukeltajankelloa. Listalle ovat päässeet Seiko Prospex PADI King Sumo SPB325J1, Mido Ocean Star 200C Titanium ja Certina DS Super PH500m.

Joulun alla päätoimittaja antoi toimeksiannon nostaa valokeilaan kolme Suomessa myytävää laadukasta automaattikelloa noin tuhannen euron hintaluokassa. Päätin rajata toimeksiannon sukeltajankelloihin.

Seiko Prospex PADI King Sumo SPB325J1

Seiko-harrastajien keskuudessa lempinimellä ‘Sumo’ kulkevat kulttimaineeseen nousseet rouheat sukeltajankellot saivat kesällä 2022 päivityksen kolmen uuden kellomallin myötä. Nostaisin näistä esiin PADI Special Edition mallin SPB325J1. Nimensä kuorimalli on saanut raskaasta olemuksestaan, mutta King Sumon tapauksessa 45 millimetrin leveys tuntuu kokoaan pienemmältä. King Sumo on muotoilultaan ajaton klassikko eikä vilkuile vintagen suuntaan monien nykykellojen tapaan.

Seiko King Sumo on 45 millimetrin kokoaan pienemmän tuntuinen.

Sukeltajankellojen kategoriassa tällä mallilla on vahvasti paikkansa. Seikolla on pitkä historia sukelluksenopettajien järjestön PADIn, eli Professional Association of Diving Instructorsin kanssa. Seiko julkaisee tasaisin väliajoin PADI erikoismalleja, joissa speksit ovat astetta peruslinjastoa korkeammalla.

Kellon koneisto on saanut päivityksen aiempaan 4R35-koneistoon ja tässä King Sumossa on laadukkaampi Presage-sarjassa vuonna 2019 esitelty 6R35-koneisto 70 tunnin käyntivaralla. King Sumon kuori on vesitiiveysluokitettu sukeltajankellolle vaadittuun 200 metriin. Kellossa on safiirilasi ja keraaminen kellokehä. Sininen silikoniranneke korostaa keraamisen kehän osittain sähkönsinisiä numeroinserttejä tyylikkäästi. Kellon luminointi on sukeltamista varten suunniteltu ja taulu on selkeä luettava myös veden alla.

Seikon erikoismallit ja rajatun saatavuuden limited edition -mallit nousevat hinnaltaan helposti useamman tuhannen euron tuolle puolen, mutta PADI King Sumo on saanut kylkeensä ominaisuuksiin nähden edullisen 1300 euron hintalapun. Kelloa löytyy useilta Seiko-jälleenmyyjiltä mm. Salkarilta.

Suosittelemme

Mido Ocean Star 200C Titanium

Mido on satavuotias sveitsiläinen kellobrändi, joka nykyisin kuuluu Swatch Groupin talliin. Suomessa Midot jäävät hieman muiden Swatch Groupin merkkien varjoon ja brändi tunnetaankin paremmin Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. Midolta kuitenkin löytyy pitkää historiaa nauttiva Ocean Star -sukeltajankellomallisto, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Mido Ocean Star 200C on edullinen titaanisuklari hintaan 1210€.

Midon Ocean Star -mallisto on ollut tuotannossa jo 1950-luvun lopulta saakka ja on yksi merkin ankkurimallistoja. Ocean Star 200C Titanium on luonteeltaan sukeltajankello 200 metrin vesitiiveydellään. Taulu on kuitenkin muotoilultaan selkeä ja vähemmän täyteen ahdetun oloinen kuin monissa sukeltajankelloissa. Titaanikuoren halkaisija on 42,5 millimetriä ja kello on kokonsa ja toimintojensa puolesta monikäyttöinen. Täysiverisessä sukeltajankellossa viikonpäiväkalenterille ei varmastikaan olisi suuresti käyttöä.

Ocean Star -mallistosta löytyy myös hintahaarukkaan mahtuva Ocean Star Tribute, joka on selkeämmin 50-luvun vintagesta lainaava malli, mutta Ocean Star 200C Titanium on muotoilultaan moderni, vaikka viimeisiä vintage-vivahteita onkin nähtävissä. Kellon vetonupin suojus on peruja alkuperäisestä 50-luvun sukeltajasta, mutta muuten kello on nykyaikaisen linjakas.

Kellonkehä on modernisti keraamia ja kellon lasi molemminpuolin heijastuksenestoaineella käsiteltyä safiiria. Koneistona Ocean Star 200C:ssä on Mido Caliber 80, joka pohjautuu ETA C07.621 -kaliiperiin, joka toisaalla tunnetaan nimellä Powermatic 80. Kellosta irtoaa 80 tuntia tarkkaa käyntiä.

Teräksinen Ocean Star 200C olisi 990€ hintaisena myöskin oivallinen nosto.

Ocean Star 200C -mallista on saatavilla vielä paremmin tonnin kieppeille asettuvat sinisellä tai vihreällä värityksellä varustetut teräksiset mallit, mutta näillä spekseillä 1210 euron hintainen titaaninen sukeltajankello on siinä määrin harvinainen tapaus, että titaani pääsi tällä kertaa kirkkaimpaan valokeilaan.

Mido Ocean Star 200C Titaniumia myy esimerkiksi Lindroos.

Certina DS Super PH500M

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä esiin nostaisin sveitsiläisen Certinan retrohenkisen DS Super PH500M diverin. Kyseessä on kolmikon syvimmälle vesitiiveysluokitettu kello. Mallinimi PH500M tulee kellon 500 metrin luokituksesta.

Kello lainaa muotoilua vuoden 1969 DS-2  PH-500M Super -kellosta, jota käytettiin Yhdysvaltain laivaston TEKTITE-sukelluksilla, jossa neljä tiedemiestä majoittui 60 päivän ajaksi 15 metrin syvyyteen ankkuroidulle tutkimusasemalle tutkimaan pitkäaikaisen paineessa oleskelun vaikutuksia ihmisen fysiologialle. Tuloksena on retrosävytteinen suklari, joka kestää myös nykyajan katseet.

Kellossa on kaikki laadukkaan sukeltajankellon vaatimat ominaisuudet. Heijastuksenestopinnoitettu safiirilasi ja turvamekanismilla varustettu vastapäivään kiertyvä kellonkehä tuovat runsaasti hinta-laatusuhdetta tähän alle tonnin sukeltajaan.

Kuoren 500 metrin vesitiiveys on testattu ISO 6425 -standardin mukaisesti. Koneistona kellossa on uuden sukupolven piistä valmistetulla magnetisoitumista estävällä Nivachron-spiraalilla varustettu Powermatic 80.111 automaatikoneisto. Nimensä mukaisesti Powermatic 80:stä irtoaa 80 tuntia käyntivaraa.

Sinisävyinen tekstiiliranneke istuu loistavasti kellon sinioranssien sävyjen kanssa ja tekevät tästä suklarista loistavan jokapaikan arkikellon. Hinnaltaan kello on kolmikon edullisin 975 euroa ja sitä myyvät kaikki Certina-jälleenmyyjät, mm. Hovisepät.

Lue lisää