Kolme kellomerkkiä, joihin kääntäisin katseeni

Rannekellojen maailma tuntee ison määrän erilaisia kellonvalmistajia, joiden brändimielikuva vaihtelee laidasta laitaan. Joillekin kellot ovat yhtä kuin Rolex, toiset puolestaan vannovat Seikon nimeen. Sitten on niitä, jotka fanittavat TAG Heueria. Kaikkia näitä merkkejä yhdistää usein merkkiuskollisuus, jonka voi todeta kellolaatikkoon katsomalla – samaa kellomerkkiä löytyy useampia.

Fanittaminen on mahtava asia, koska se kertoo osaltaan siitä miten hyvin kellomerkit ovat onnistuneet sitouttamaan käyttäjänsä erilaisin keinoin. Jos asiaa haluaa kutsua varjopuoleksi, on fanittamisen kääntöpuolena se, että “fakkiinnumme” usein oman merkin ympärille, emmekä katso avoimin mielin mitä muuta olisi tarjolla. Moni merkki jää silloin huomaamatta, vaikka kyseessä olisi kunniakkaan historian ja mielenkiintoisen nykymalliston omaava valmistaja.

Bell & Ross

Tämän viitekehyksen puitteissa haluan nostaa omiin kokemuksiini perustuen esille kolme kellomerkkiä, joita yhdistää Suomen markkinoilla tietynlainen “under radar” -status, laadukas eteenpäin menevä tuotevalikoima, sekä vahva – usein historiaan nojautuva – olettamus pitkäaikaisesta tulevaisuudesta.

Bell & Ross

Ranskalainen Bell & Ross on näkynyt Stylefellow’n sivuilla markkinaosuuteensa nähden merkittävästi enemmän – ja hyvästä syystä. Pariisissa pääkonttoriaan pitävä ja Sveitsissä kellonsa valmistava yritys on tunnetaan kovaan käyttöön suunnitelluista instrumenttikelloistaan, joiden design on tarkoituksenmukainen ja tunnistettava.

Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM
Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM

Bell & Ross tunnetaan täyskeraamisten kellonkuorien edelläkävijänä, mikä kuvastaa hyvin valmistajan teknistä orientoitumista, joka kuitenkin vaikuttaa positiivisesti normaalin kellonkäyttäjän arkeen. Toisin kuin esimerkiksi DLC- ja PVD-pinnoitetut kellonkuoret, keraaminen kuori ei naarmuunnu tai kulu, jonka voi käytössä olleista pinnoitetuista kelloista huomata viisteiden vaalenemisena.

Suosittelemme

Bell & Ross BR V1-92 on erinomainen allrounder-rannekello.
Bell & Ross BR V1-92 on erinomainen allrounder-rannekello.

Vahvasta niche-lähtökohdasta ponnistava Bell & Ross on kuitenkin laajentanut mallistoaan kaupallisempaan suuntaan, eli tänä päivänä se sisältää helpommin lähestyttäviä ja jopa muodikkaita kellomalleja miehille sekä naisille. Näin ollen Bell & Ross tarjoaa nykyisellään mainettaan monipuolisemmin rannekelloja erilaisiin tyyleihin ja tilanteisiin.

Longines

Longines saattaa tulla tällä listalla pienimuotoisena yllätyksenä, mutta omasta mielestäni kellomerkki on nukkunut takavuosina hieman Ruususen untaan, mutta on sittemmin muutamia vuosia sitten herännyt ja ponnistanut kahden kärjen taktiikalla tämän päivän ehdottomasti yhdeksi kiinnostavimmaksi valmistajaksi.

Longines Flagship Heritage 60th Anniversary

Kahden kärjen taktiikalla tarkoitan sitä, että Longines on tutkinut ansiokkaasti vanhoja katalogejaan ja tuonut onnistuneesti uudelleenversiointeja vahvassa heritage-hengessä. Tämän rinnalla Longines on viimeisen parin vuoden aikana uudistanut nykymallistoaan voimakkaasti ja tuonut siinä rinnalla markkinoilla hyväksynnän saaneen V.H.P.-malliston.

Longines omaa useita ns. klassikon asemaan nostettavia käyttökelloja, joista Conquest-mallisto on useille kelloihin hurahtaneille ensimmäinen kosketus valmistajaan. Itselleni Longines edustaa puolestaan kelloalan yhtä vahvinta pukukellojen osaajaa, sillä tässä tuotesegmentissä harvalla valmistajalla on näin laaja valikoima erityylisiä puku- ja juhlakäyttöön sopivia miesten ja naisten kellomalleja järkevään hintaluokkaan sijoitettuna.

Naisten Longines-rannekello.

Longinesin kohdalla on todettava oma arvioni siitä, että valmistaja on hyödyntänyt Swatch Group -konsernitaustansa erinomaisesti myös koneistopuolella, sillä harvassa ovat kellomerkit, joilta saa niin korkeasti viimeisteltyjä ja lyömättömän hintaisia ETA-pohjaisia koneistoja erilaisilla komplikaatioilla, kuin mitä Longinesilta saa.

Montblanc

Kolmas pimennossa oleva kellomerkki on Montblanc, joka tunnetaan paremmin kynistään sekä pukeutumiseen liittyvistä tuotteistaan, kuten nahkavöistä ja -laukuista, solmioneuloista ja kalvosinnapeista, hajuisteista jne. Suuren yleisön on hyvä tietää, että Montblanc on tänä päivänä myös laadukas kellomerkki omistajakonserni Richemontin liitettyä vuonna 2007 ostamansa Minerva-kellovalmistajan osaksi Montblancia.

Montblancin alku Minervan kanssa oli luvalla sanoen hankala ja yksittäiset onnistuneet kellomallit eivät tuoneet kaivattua menestystä, kun mallistot eivät kokonaisuudessaan vetäneet. Aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja viimeisen vuoden aikana Montblanc on löytänyt punaisen langan tekemiseensä.

Montblanc 1858 Automatic

Montblanc 1858 Geosphere
Montblanc 1858 Geosphere

Montblancin mallisto on laaja, alkaen muutaman tuhannen euron arvoisista peruspukukelloista aina kymmenien tuhansien arvoisiin komplikaatiokelloihin. Se mitä itse erityisesti Montblancin kelloissa arvostan ovat paitsi hienot Minervalta perityt ja edelleenkehitetyt koneistot, myös upeasti viimeistellyt kellotaulut ja komplikaatiot. Näistä esille nostan erikseen kauniisti toteutetut kuunkierrot, sekä viimeisimpänä 1858 Collectioniin kuuluvan Geospheren, joka lienee hintaluokkansa upein tulkinta aikavyöhykekellosta.

Yhteenveto

Bell & Ross, Longines ja Montblanc ovat nousukunnossa olevia kellomerkkejä, jotka ponnistavat eteenpäin omilla vahvuuksillaan. Siinä missä Bell & Ross perustaa olemassaolonsa suorituskykyyn ja kestävyyteen eri olosuhteissa, nojaa Longines puolestaan vahvaan eleganssiin ja järkihintaiseen luksukseen. Montblanc on kolmikosta eniten kallellaan tyylikkään elämän eri osa-alueisiin, vahvalla Haute Horlogerie -osaamisella höystettynä.

Näillä perusteluilla uskallan lämpimästi suositella lukijoitamme tutustumaan rohkeasti edellä esiteltyihin kellomerkkeihin.

Lue lisää