Kolme kellomerkkiä, joihin kääntäisin katseeni

Rannekellojen maailma tuntee ison määrän erilaisia kellonvalmistajia, joiden brändimielikuva vaihtelee laidasta laitaan. Joillekin kellot ovat yhtä kuin Rolex, toiset puolestaan vannovat Seikon nimeen. Sitten on niitä, jotka fanittavat TAG Heueria. Kaikkia näitä merkkejä yhdistää usein merkkiuskollisuus, jonka voi todeta kellolaatikkoon katsomalla – samaa kellomerkkiä löytyy useampia.

Fanittaminen on mahtava asia, koska se kertoo osaltaan siitä miten hyvin kellomerkit ovat onnistuneet sitouttamaan käyttäjänsä erilaisin keinoin. Jos asiaa haluaa kutsua varjopuoleksi, on fanittamisen kääntöpuolena se, että ”fakkiinnumme” usein oman merkin ympärille, emmekä katso avoimin mielin mitä muuta olisi tarjolla. Moni merkki jää silloin huomaamatta, vaikka kyseessä olisi kunniakkaan historian ja mielenkiintoisen nykymalliston omaava valmistaja.

Tämän viitekehyksen puitteissa haluan nostaa omiin kokemuksiini perustuen esille kolme kellomerkkiä, joita yhdistää Suomen markkinoilla tietynlainen ”under radar” -status, laadukas eteenpäin menevä tuotevalikoima, sekä vahva – usein historiaan nojautuva – olettamus pitkäaikaisesta tulevaisuudesta.

Bell & Ross

Ranskalainen Bell & Ross on näkynyt Stylefellow’n sivuilla markkinaosuuteensa nähden merkittävästi enemmän – ja hyvästä syystä. Pariisissa pääkonttoriaan pitävä ja Sveitsissä kellonsa valmistava yritys on tunnetaan kovaan käyttöön suunnitelluista instrumenttikelloistaan, joiden design on tarkoituksenmukainen ja tunnistettava.

Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM
Bell & Ross BR 03-92 NIGHTLUM

Bell & Ross tunnetaan täyskeraamisten kellonkuorien edelläkävijänä, mikä kuvastaa hyvin valmistajan teknistä orientoitumista, joka kuitenkin vaikuttaa positiivisesti normaalin kellonkäyttäjän arkeen. Toisin kuin esimerkiksi DLC- ja PVD-pinnoitetut kellonkuoret, keraaminen kuori ei naarmuunnu tai kulu, jonka voi käytössä olleista pinnoitetuista kelloista huomata viisteiden vaalenemisena.

Bell & Ross BR V1-92 on erinomainen allrounder-rannekello.
Bell & Ross BR V1-92 on erinomainen allrounder-rannekello.

Vahvasta niche-lähtökohdasta ponnistava Bell & Ross on kuitenkin laajentanut mallistoaan kaupallisempaan suuntaan, eli tänä päivänä se sisältää helpommin lähestyttäviä ja jopa muodikkaita kellomalleja miehille sekä naisille. Näin ollen Bell & Ross tarjoaa nykyisellään mainettaan monipuolisemmin rannekelloja erilaisiin tyyleihin ja tilanteisiin.

Longines

Longines saattaa tulla tällä listalla pienimuotoisena yllätyksenä, mutta omasta mielestäni kellomerkki on nukkunut takavuosina hieman Ruususen untaan, mutta on sittemmin muutamia vuosia sitten herännyt ja ponnistanut kahden kärjen taktiikalla tämän päivän ehdottomasti yhdeksi kiinnostavimmaksi valmistajaksi.

Kahden kärjen taktiikalla tarkoitan sitä, että Longines on tutkinut ansiokkaasti vanhoja katalogejaan ja tuonut onnistuneesti uudelleenversiointeja vahvassa heritage-hengessä. Tämän rinnalla Longines on viimeisen parin vuoden aikana uudistanut nykymallistoaan voimakkaasti ja tuonut siinä rinnalla markkinoilla hyväksynnän saaneen V.H.P.-malliston.

Longines omaa useita ns. klassikon asemaan nostettavia käyttökelloja, joista Conquest-mallisto on useille kelloihin hurahtaneille ensimmäinen kosketus valmistajaan. Itselleni Longines edustaa puolestaan kelloalan yhtä vahvinta pukukellojen osaajaa, sillä tässä tuotesegmentissä harvalla valmistajalla on näin laaja valikoima erityylisiä puku- ja juhlakäyttöön sopivia miesten ja naisten kellomalleja järkevään hintaluokkaan sijoitettuna.

Longinesin kohdalla on todettava oma arvioni siitä, että valmistaja on hyödyntänyt Swatch Group -konsernitaustansa erinomaisesti myös koneistopuolella, sillä harvassa ovat kellomerkit, joilta saa niin korkeasti viimeisteltyjä ja lyömättömän hintaisia ETA-pohjaisia koneistoja erilaisilla komplikaatioilla, kuin mitä Longinesilta saa.

Montblanc

Kolmas pimennossa oleva kellomerkki on Montblanc, joka tunnetaan paremmin kynistään sekä pukeutumiseen liittyvistä tuotteistaan, kuten nahkavöistä ja -laukuista, solmioneuloista ja kalvosinnapeista, hajuisteista jne. Suuren yleisön on hyvä tietää, että Montblanc on tänä päivänä myös laadukas kellomerkki omistajakonserni Richemontin liitettyä vuonna 2007 ostamansa Minerva-kellovalmistajan osaksi Montblancia.

Montblancin alku Minervan kanssa oli luvalla sanoen hankala ja yksittäiset onnistuneet kellomallit eivät tuoneet kaivattua menestystä, kun mallistot eivät kokonaisuudessaan vetäneet. Aika on kuitenkin tehnyt tehtävänsä ja viimeisen vuoden aikana Montblanc on löytänyt punaisen langan tekemiseensä.

Montblanc 1858 Automatic

Montblanc 1858 Geosphere
Montblanc 1858 Geosphere

Montblancin mallisto on laaja, alkaen muutaman tuhannen euron arvoisista peruspukukelloista aina kymmenien tuhansien arvoisiin komplikaatiokelloihin. Se mitä itse erityisesti Montblancin kelloissa arvostan ovat paitsi hienot Minervalta perityt ja edelleenkehitetyt koneistot, myös upeasti viimeistellyt kellotaulut ja komplikaatiot. Näistä esille nostan erikseen kauniisti toteutetut kuunkierrot, sekä viimeisimpänä 1858 Collectioniin kuuluvan Geospheren, joka lienee hintaluokkansa upein tulkinta aikavyöhykekellosta.

Yhteenveto

Bell & Ross, Longines ja Montblanc ovat nousukunnossa olevia kellomerkkejä, jotka ponnistavat eteenpäin omilla vahvuuksillaan. Siinä missä Bell & Ross perustaa olemassaolonsa suorituskykyyn ja kestävyyteen eri olosuhteissa, nojaa Longines puolestaan vahvaan eleganssiin ja järkihintaiseen luksukseen. Montblanc on kolmikosta eniten kallellaan tyylikkään elämän eri osa-alueisiin, vahvalla Haute Horlogerie -osaamisella höystettynä.

Näillä perusteluilla uskallan lämpimästi suositella lukijoitamme tutustumaan rohkeasti edellä esiteltyihin kellomerkkeihin.

- Advertisement -
Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Kelloseppäkoulun valtionrahoitusta vähennettiin taas – koulua uhkaa lopettaminen!

Espoon Leppävaarassa toimiva, käytännössä täystyöllisyyteen kelloseppiä ja mikromekaanikkoja kouluttava Kelloseppäkoulu on taistellut lähes kymmenen vuoden ajan valtion ammattikoulutukseen kohdistamia...

Baselworld 2020: Bulgari vetäytyy – Zenith, Hublot ja TAG Heuer jatkavat

Maailman suurin kelloalan messutapahtuma Baselworld tiedotti tänään, että luksuskellovalmistaja Bulgari vetäytyy vuoden 2020 messuilta. Samalla LVMH:n kellodivisioonaan kuuluvat Zenith,...

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka tunnetaan parhaiten instrumenttihenkisistä pilottikelloistaan. Vuosien...

Esittelyssä sporttinen älykello: Casio Pro Trek WSD-F21HR

Casio Pro Trek -kellomalliston historia alkoi vuonna 1994, kun sarjan ensimmäinen ATC-1100 mallinimeä kantava kello julkistettiin. Valmistajan tavoitteena oli...

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR V2-92 Military Beige

Ranskalainen Bell & Ross on muutamassa vuodessa noussut kiinnostavimpien kellonvalmistajien joukkoon, jonka uutuudet ovat herättäneet innostusta ympäri maailmaa - eikä BR V2-92 Military Beige -kellomalli tee poikkeusta.

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Klassikkoja ja tuoreita suosikkeja – talvijalkineet moneen tyyliin ja makuun

Tämä talvi on ollut sään puolesta ailahtelevainen. Lumen sijaa taivaalta on tullut useammin vettä....

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...