Kellonostajan opas: Osta myyjä ensin

Kellomarkkinat elävät jonkinlaisessa murroksessa ja käytettyjen kellojen ostaminen on etenkin asiaan vihkiytyneiden harrastajien suosiossa. Onhan tilanne sama kuin autoissa, joissa asiansa osaava ostaja voi tehdä todellisia löytöjä.

Ostajan kannalta tilanne on herkullinen, sillä kelloja voi ostaa niin yksityisiltä kuin pääasiassa käytettyihin rannekelloihin erikoistuneilta kauppiailta. Koska käytettyjen kellojen kaupankäynti tapahtuu suurimmalta osin verkossa, on virtuaalisia ostohousuja jalkaan pukiessa hyvä huomioida muutamia käytännön asioita. Näillä neuvoilla huijatuksi tulemisen vaara pienenee merkittävästi ja kellosta maksettu hinta on sopusoinnussa sen käypään arvoon.

Osta ensin myyjä

Tärkein nyrkkisääntö kellojen ostamisessa on kaupankäynnin yleinen perusta; osta myyjä. Luottamus on kaupankäynnissä tärkeintä pääomaa ja jos myyjän toiminta epäilyttää, eikä referenssit ole kunnossa, kannattaa kaupankäyntiin suhtautua todella varauksella. Tällöin kannattaa varmistaa myytävän tuotteen aitous esimerkiksi valtuutetun jälleenmyyjän tai kellosepän toimesta, jonka tarkistuksesta saa samalla kirjallisen aitoustodistuksen.

Myyjän näkökulmasta epäilykset heräävät aina, kun ostajalla on kova kiire jonkin verukkeen, kuten syntymäpäivän, johdosta. Tällöin kello pitäisi saada postiin heti ja sen vakuudeksi lähetetään maksukuitti sähköisessä muodossa. Tällöin on vain kylmästi odotettava, että rahat näkyvät tilillä ennen kellon luovuttamista. Tätä toimintatapaa suosittelen kaikille, toteaa Kellokonttorin Sami Astala.

Mikäli haluat pelata ostajana varman päälle, kannattaa myyjältä pyytää myytävästä kellosta papereineen ja laatikoineen (jos ne kuuluvat kauppaan) valokuva sen päivän sanomalehden päällä, jolloin kuvaa pyydät. Tällä varmistat osaltasi, että kyseinen kauppatavara on oikeasti olemassa.

Toinen epäilyksiä herättävä asia on kaupanteon osana tarjottavat vaihtokellot, jos niistä saatavat tiedot ovat puutteellisia ja valokuvat ovat epätarkkoja. Tällaisiin tilanteisiin liittyy yleensä vaatimus siitä, että kellot pitäisi lähettää puolin ja toisin samaan aikaan. Jos ostajalla ei ole täyttä varmuutta kellon aitoudesta ja kunnosta, eikä edes kuluttajansuojaa turvanaan, kannattaa katse siirtää eteenpäin. Kalliita oppirahoja ei kannata maksaa, Astala jatkaa.

Suosittelemme

Ostaisitko sinä kellon tämän kuvan perusteella?
Ostaisitko sinä kellon tämän kuvan perusteella?
Vai vakuuttaisiko tämä paremmin?
Vai vakuuttaisiko tämä paremmin? 

Kellon ostamisessa kannattaa pitää terve järki mukana. Mikäli eteen tulee poikkeuksellisen edullinen diili, yleensä vielä tuntemattomalta myyjältä, hälytyskellojen pitää soida saman tien. Asiat eivät yleensä ole kunnossa, jos 6.500 euron kellon voi ostaa 4.000 eurolla.

Selvitä myyjän taustat

Sosiaalisen median aikakaudella myös some-profiilien tarkistaminen on etenkin kalliimpien kellojen kohdalla suositeltavaa. Facebook- ja LinkedIn-kutsut ovat hyvä tapa selvittää, miten avoimilla korteilla myyjä on liikenteessä. Selkeimmät huijaustapaukset paljastuvat tässä yhteydessä, sillä väärennetyn some-profiilin tunnistaa suhteellisen vaivattomasti, kun sitä selaa vähän pidemmälle.

Varmista, varmista, varmista. Tätä sanontaa ei voi liian usein korostaa, kun kelloa on ostamassa sokkona tuntemattomalta myyjältä.

Kaupankäynnin viestinnästä kannattaa saada myös kirjallinen dokumentaatio, joten yksi hyvä ostajan henkivakuutus on pyytää kommunikointi tehtäväksi työsähköpostilla. Tällä keinolla varmistetaan se, että onko henkilö oikeasti kyseisen organisaation palveluksessa, jossa hän väittää esimerkiksi LinkedInissä olevansa. Toiseksi työsähköpostin käyttäminen epärehellisessä toiminnassa on osaltaan korkeamman kynnyksen takana.

Jos et pääse tapaamaan ostajaa, voit hakea lisäturvaa pyytämällä kuvan ajokortista ja sopimalla Skype-videopuhelun, josta näet nopeasti vastaako myyjän naama ajokortissa nähtyä, Sami Astala vinkkaa.

Edellä mainitut keinot voivat kuulostaa osittain vainoharhaisilta, mutta rannekellojen kaupankäynnissä pyörivät maailmanlaajuisesti isot rahat, joka on houkutellut markkinoille myös epärehellisiä toimijoita. Se missä määrin erilaisiin varmistuksiin kannattaa turvautua riippuu myös myyjän tunnettuudesta.

Jos tiedät kauppakumppanisi luotettavaksi, go for it. Jos sinua vähänkään epäilyttää, älä tee kauppoja. Tämän takia kotimaasta hankittu kello on usein suositeltavin vaihtoehto, sillä piirit ovat pienet ja huono maine karsii mädät omenat nopeasti pois markkinoilta.

Mikäli et tunne kauppakumppaniasi entuudestaan, voit hakea ja kysyä lisätietoa Kellofoorumilta, jonka turvalliseksi todetun markkinapaikan yhteydestä löytyy palauteketju foorumilla tapahtuneesta kaupankäynnistä. Arkistoa tutkimalla pääset puolestaan kiinni käytettyjen kellojen pyyntihintoihin.

 

Jatkoa seuraa…

Juttusarjan seuraavassa osassa pureudumme siihen, miten voit varmistua kellon aitoudesta.


Kellonostajan opas on moniosainen juttusarja, jonka tekemisen yhteydessä olemme haastatelleet käytettyihin arvokelloihin erikoistuneen Kellokonttorin yrittäjä Sami Astalaa, joka avaa kellojen ostamisen ja myymisen sudenkuoppia yli 20 vuoden kokemuksella niin harrastajana, kuin kauppiaana.

 

Lue lisää