Hankey Bannister Heritage Blend – viskiuutuus miltei sadan vuoden takaa

Suomen markkinoille on saapunut uusi, hauska ja ennen kaikkea erittäin pitkiä perinteitä kunnioittava viski. Kyseessä on blendi joka juontaa juurensa vuonna 2012 löytyneeseen vanhaan ja pölyiseen, mutta täydellisesti säilyneeseen pulloon Hankey Bannister viskiä. Pullo osoittautui olevan peräisin 1920-luvulta ja sen sisältö todettiin niin hyväksi, että reseptiä oli pakko lähteä matkimaan.

HB-Heritage

Lopputulos oli hiljattain julkaistu Hankey Bannister Heritage Blend. Tämä kieltolainaikaista nostalgiaa huokuva tuote mustassa pullossa poikkeaa huomattavasti Hankey Bannisterin originalista, vaikka talon luonnetta molemmissa selkeästi löytyy. Siinä missä moderni tuote on markkinoiden ainoa täysin turvesavuton sekoiteviski, Heritage Blendistä löytyy hento makea savuisuus sekä tuoksusta että mausta.

Heritage Blendistä yli 40% on mallasviskejä, joka on verrattain suuri prosentti, etenkin tämän hintaluokan blendeistä. Korkea mallasviskien osuus ja vähintään 5 vuoden ikä tuovat Heritage Blendin makuprofiiliin hienostuneisuutta ja kypsyyttä, ja voisin jopa väittää tuotteen menevän monelle täydestä single malttina.

Hankey Bannister Heritage Blend

HB-Heritage-glass
Raakana nautittuna Heritage Blendin koko makuprofiili tulee hyvin esille.

Väri: Karamellivärillä vahvistettu

ABV: 46%

Suosittelemme

Tuoksu: Makea ja hennon savuinen. Hitunen vihreää omenaa ja mausteita. Vaniljaa ja toffeeta, ripaus appelsiininkuortakin.

Maku: Paksu, hunajaa ja toffeeta.

Jälkimaku: Pitkä ja hennon mausteinen, yllättävän monipuolinen.

Huomiot: Sietää hyvin vettä, toimii myös jäiden kanssa ja koktaileissa erinomaisesti.

Saatavuus: Alkon hyllystä ja pian varmasti myös ravintoloista

Kenelle: Kaikille. Heritage Blend toimii hyvin introviskinä, sillä siinä on savua ja hedelmäisyyttä ja kaikkea muutakin, muttei mitään liikaa.

Mr. Hankey

Klassisten koktailien aikakautena syntyi Manhattanin (ja sen skottiviskivariaatio Rob Royn) ja ginipohjaisen Hanky Pankyn välimuoto, Fanciulli. Näitä ryhdikkäitä viski-vermutti koktaileja maustaa yrttikatkero. Mr. Hankey on erinomaisen sopiva juoma kieltolakiteemaisiin illanistujaisiin tai muuten vaan jazzin tai hyvän seuran parina.

Cocchi Vermouth di Torino, Hankey Bannister Heritage Blend & Gammel Dansk - yhdessä Mr. Hankey
Cocchi Vermouth di Torino, Hankey Bannister Heritage Blend & Gammel Dansk – yhdessä Mr. Hankey

Tarjoilutapoja on muutamia, mutta nykymaailman isoihin laseihin pelkkä raaka alkoholi ja kirsikka eivät oikein sovi, joten juomaan voi hakea pituutta ja kesäistä raikkautta jäiden avulla. Ravistelemiseen ei tässä kuitenkaan kannata suotta lähteä.

  • 2cl Hankey Bannister Heritage Blend
  • 2cl Cocchi Vermouth di Torino – tai muuta laadukasta vermuttia
  • 1tl Gammel Dansk – tai perinteisemmin Fernet Brancaa, jos siitä sattuu pitämään
  • 1tl sokerisiirappia (1:1 vettä ja sokeria)
  • (Jäitä)
  • koristeeksi appelsiininkuorta 

Klassisempi tapa olisi toki käyttää perinteistä koktaillasia jonka vetoisuus on reilun desin – siis 2,5 annoksen – luokkaa. Tähän koristeeksi sopisi myös pari kirsikkaa.

Lue lisää