Koordinaatit 57°49′33.2″N, 4°4′40.8″W. Pohjanmeren rannalla, Skotlannin ylämailla sijaitseva Glenmorangie distillery pumppaa 6 000 000 litraa viskiä vuodessa käsilaukkufirma LVMH:n liikevaihdon jatkeeksi. Glenmorangien tarjooma on melko monialainen, sisältäen sekä ikämerkittyä huttua että myös kohtuullisen paljon NAS-viskejä. Tainin kylässä sijaitseva tislaamo käyttää paikallisesti tuotettua ohraa. Käytössä olevat tislauspannut ovat Skotlannin korkeimmat ja tuottavat Glenmorangien mukaan erittäin kevyen maun. Tuotanto oli vuosikymmenien ajan vain 16 ympäri vuoden työskentelevän miehen varassa, kunnes tuotannon laajennuksen myötä henkilöstömäärä kasvoi 24:ään.
Sitkeästi läpi vaikeuksien
Glenmorangien historia seuraa hyvin saman tyylistä kaavaa monen muun skottitislaamon kanssa: omistajia on tullut ja mennyt ja tislaamon ovet on avattu ja suljettu ja avattu ja niin edelleen. Ensimmäiset dokumentit alkoholin valmistuksesta ajoittuvat vuodelle 1703, Morangie Farm:lle. 1730-luvulla maatilan vesilähteen nurkille rakennettiin olutpanimo ja lähes 100 vuotta myöhemmin panimo muutettiin William Mathesonin toimesta ginitislaamoksi. Tätä seurasi myöhemmin myös nimen muutos Glenmorangieksi. Glenmorangien tislaamon osti sen tärkein asiakas Macdonald and Muir, vuonna 1918.
Nyyhkyhetket ajoittuvat 1920-1950 luvulle, jolloin Amerikan kieltolaki ja Suuri lama kääntivät viskimyynnin rajuun laskuun. Vuosien 1931-1936 ja 1941-1944 välillä tislaamo nukkui syvää unta, mutta vuonna 1948 tuotanto oli WW II:n jälkeen jälleen täydessä kapasiteetissaan. Lukuisten laajennusten jälkeen Macdonaldin perhe myi vuonna 2004 Glenmorangien tislaamon ranskalaiselle LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton:lle. LVMH aloitti kaupan jälkeen Glenmorangie-brändin vahvan uudistuksen. Pullo ja pakkaukset muuttuivat luksusmaisemmiksi ja nimikikkailulla tuotettiin uusia ranskalaisvivahteisia tuotenimiä, kuten The Quinta Ruban, Nectar d’Or ja LaSanta. Foux Du FaFa, mutta mikäs siinä, jos se toimii.
Glenmorangie 18 Year Old
Glenmorangie tuottaa laadukasta viskiä. Sitä on kovin vaikea kiistää, vaikka maullisesti Glenmorangiet ovat omaan suuhuni yleensä himppu liian pliisuja. 18 yo Glenmorangie on kaikin puolin tasapainoinen tuote, mutta suu jää kaipaamaan jotain lisää. Analogiana voisi käyttää kovaa kahvinjuojaa, jolle on tarjolla vain teetä: kahvinjuoja kaipaa päivittäistä intensiivistä kahvimakua suuhunsa ja jos tarjolla on vain teetä, ei koskaan päästä siihen tarvittavaan intensiiviseen makuun, vaikka teetä litkisi koko pannullisen. Glenmorangie on vähän kuin kahvinjuojan tee. Sitä kyllä juo ihan mieluusti, mutta suuhun ei koskaan tule sitä tarpeeksi intensiivistä ja tyydyttävää makua. Viskien Lapin Kultaa? Kokeilkaa itse. Kaikien puolin tuotteen tuoksu, maku ja jälkimaku ovat hyvässä tasapainossa, joten huonosta hutusta ei missään tapauksessa ole kyse. Oiva tuote niihin hetkiin, jolloin kaipaa helppoa viskiä.
Lasin merkitys Glenmorangie 18 yo:ssa
Hyvä viski tulee juoda hyvästä lasista. Viskin aromien vapautumiseen vaikuttaa oleellisesti se, millaisesta lasista viski nautitaan. Aromit puolestaan vaikuttavat siihen, miltä viski maistuu, sillä ilman hajuaistia ei ole makuaistia. Päätimme tehdä pienen testin ja kokeilla, miten viskin aromit ja sitä kautta maku muuttuvat, kun tuote nautitaan eri tyylisistä laseista. Valitsimme testiimme Riedel Vinum Single Malt Whisky -lasin sekä Riedel Vinum Cognac Hennessy -lasin.
Suosittelemme
Riedel Single Malt, tuoksu:
Tuoksu on tasapainoinen, makea, sherryinen ja hunajainen.
Riedel Cognac Hennessy, tuoksu:
Tuoksu on invensiivisempi ja voimakkaampi. Makeus, sherry ja hedelmät tulevat vahvemmin esille.
Riedel Single Malt, maku:
Hyvin hento, pyöreä, kevyen sherryinen, hunajainen ja hieman mauteinen.
Riedel Cognac Hennessy, maku:
Makeus ja mausteisuus tulee vahvemmin esille. Glenmorangie 18 on melko tasapainoinen ja hento, minkä vuoksi se toimii itselleni Cognac Hennessyssä paremmin, kun aromit tulevat vahvemmin esille.
Jälkimaku:
Todella makea! Säilyy suussa pitkään ja muuttuu ajan mittaa hieman kuivaksi ja tammiseksi. Suu jää kaipaamaan lisää.
Yhteenveto:
Tämänkin viskin kohdalla lasivalinnalla on kohtuullinen merkitys tuoksun ja maun suhteen. Glenmorangien suhteen en priorisoi lasivalintaa ehkä aivan yhtä kiihkeästi, mitä Bowmore 12 yo:n kanssa, sillä Glenmorangien tapauksessa viskien luonne säilyi molemmissa laseissa miellyttävänä. Tässä tapauksessa korostuu hyvin viskeissä muutenkin tärkeä kultainen lanka: tee valinta oman fiiliksesti perusteella. Harvoin vaistuu vain se yksi ja sama uudelleen ja uudelleen.
Molempiin laseihin oli lisätty 10 tippaa vettä ja lasien päällä oli aromikansi noin 10 min. ajan, ennen kuin viskiä haisteltiin. Havainnot ovat täysin subjektiivisia ja meistä jokainen haistaa ja maistaa asiat eri tavoin. Lasivertailua ei voi missään tapauksessa pitää ehdottomana ja kiveen kirjoitettuna totuutena.
Soveltuvuus viskiharrastusta aloitteleville:
Soveltuu. Tasapainoinen, hellä ja helppo.
Soveltuvuus useampia erilaisia drameja kokeneille:
Jos haet intensiivistä sherryviskiä, älä vaivaudu. Niihin hetkiin, kun kaipaat helppoa viskiä.
Pullokoko:
0,70 l.
ABV (Alcohol by volume eli suomeksi voltit):
43 %
Mistä ostaa:
Handeliin mars!