Bowmore 12 Year Old – jokamiehen savuviski

Aiemmassa artikkelissa kerroimme tumman suklaan makuisesta Bowmore 18 yo:sta. Tällä kertaa sukellamme Loch Indaalin kaakkoisrannan antimiin Bowmore 12 Year Oldin muodossa. Perinteisten valmistusmetodien mukaisesti myös 12-vuotias Bowmore on valmistettu tislaamon omissa tiloissa lattiamallastetusta ohrasta. Moni tislaamo on siirtynyt käyttämään teollisia mallastamoita, mutta Bowmore on yksi kuudesta skotlantilaisesta tislaamosta, jotka lattiamallastavat ohran omissa tiloissaan.

floor-malting

 

Bowmore 12 yo on loistava jokamiehen savuviski. Maussa on täydellisyyttä hipova balanssi hunajan tuomaa maukeutta, sitruunan hapokkuutta ja turpeen savua. Bowmore on tyypillisesti kohtuullisen kevyen savuinen, mikä tekee siitä helposti lähestyttävän tuotteen, oli kyseessä lähes mikä hyvänsä tislaamon pullotteista. 12-vuotiaan makuprofiili soveltuu hyvin suuhun ja rohkeasti väitän sen tarjoavan jokaiselle jotain.

Tuoksu:12yearsold
Sopivan pehmeästi turvesavua, hunajan makeutta, sitruksen pirteyttä. Tuoksussa on juuri sitä, mitä tuotepaketissakin sanotaan.

Maku:
Tuoksu siirtyy hyvin makuun. Savun, hunajan ja sitruksen sekoitus, jossa on myös hieman vaniljaa ja juuri sopivaa öljyisyyttä.

Suosittelemme

Jälkimaku:
Keskipitkä, mukavan turpeen lämmin, sitruksinen ja hieman öljyinen.

Soveltuvuus viskiharrastusta aloitteleville:
Soveltuu, ehdottomasti! Jos kevytsavuinen, makea ja silti sitruksinen kuulostaa hyvältä, on tätä ehdottomasti kokeiltava!

Soveltuvuus useampia erilaisia drameja kokeneille:
Tähän on hyvä palata koska hyvänsä.

Pullokoko:
70 cl.

ABV (Alcohol by volume eli suomeksi voltit):
40%

Mistä ostaa:
Handeliin mars.

EXTRA:
Kokeile vaniljajäätelön tai savustetun lohen kanssa.

Lasin merkitys

Hyvä viski tulee juoda hyvästä lasista. Viskin aromien vapautumiseen vaikuttaa oleellisesti se, millaisesta lasista viski nautitaan. Aromit puolestaan vaikuttavat siihen, miltä viski maistuu, sillä ilman hajuaistia ei ole makuaistia. Päätimme tehdä pienen testin ja kokeilla, miten viskin aromit ja sitä kautta maku muuttuvat, kun tuote nautitaan eri tyylisistä laseista. Valitsimme testiimme Riedel Vinum Single Malt Whisky -lasin sekä Riedel Vinum Cognac Hennessy -lasin.

bm12-riedel-artikkeliin
Riedel Vinum Cognac Hennessy, Bowmore 12 yo, Riedel Vinum Single Malt

Riedel Single Malt, tuoksu:
Tuoksu on pyöreä ja pehmeä. Savu ja hunaja korostuvat, mutta sitrus ei nouse niin voimakkaasti.

Riedel Cognac Hennessy, tuoksu:
Tuoksu on invensiivisempi ja terävämpi. Viskin luonne tulee esiin voimakkaampana ja hieman pistävämpänä. Aromit ovat voimakkaampia ja terävämpiä.

Riedel Single Malt, maku:
Savun, sitruksen ja makeuden öljyinen sekoitus.

Riedel Cognac Hennessy, maku:
Intensiiviset ja keskittyneemmät aromit siirtyvät myös makuun ja sitruksen maku ja happamuus tulee Cognac Hennessyssä paljon vahvemmin esille. Makeus jää huomattavasti enemmän taka-alalle ja viskissä korostuu myös hieman sen kohtuullisen nuori ikä.

Yhteenveto:
Bowmore 12 yo:n tapauksessa lasivalinnalla oli hyvin selvä vaikutus viskin tuoksuun ja sitä kautta sen makuun. Itselleni Bowmore 12 toimii paljon paremmin Single Malt lasista, josta aromit vapautuvat miellyttävämmässä tasapainossa. Tuote on myös kohtuullisen nuori, joten intensivisesti keskittyneet aromit tuovat esille myös tuotteen nuoren luonteen. Cognac Hennessyssä pääsee kiinni täsmällisiin pieniin aromien nyansseihin, mutta Single Maltissa tämä nuori Islay on pyöreämpi ja tasapainoisempi, mistä itse pidän.

Molempiin laseihin oli lisätty 6 tippaa vettä ja lasien päällä oli aromikansi noin 5 min. ajan, ennen kuin viskiä haisteltiin. Havainnot ovat täysin subjektiivisia ja meistä jokainen haistaa ja maistaa asiat eri tavoin. Lasivertailua ei voi missään tapauksessa pitää ehdottomana ja kiveen kirjoitettuna totuutena.

Lue lisää