From Russia With Love – Vostok Amfibia

Kellomiehiä on monenlaisia. Yhdet keskittyvät prestiisimerkkeihin, ja mikä tahansa muu kuin Rolex tai Panerai ranteessa on kuin ilmaa. Oma lukunsa ovat Seiko-miehet, jotka ovat löytäneet oman nirvanansa japanilaisen valmistajan loputtomasta mallistosta. Tosimiehet löytyvät kuitenkin muualta. Tosimiehet harrastavat nimittäin venäläisiä Vostok-kelloja.

Vostok-yhtiön Amfibia-sukelluskellon juuret juontavat Neuvostoliittoon, minnekäs muuallekaan. Vuonna 1967 neuvostosuunnittelijat Mihail Novikov ja Vera Belov saivat puolustusministeriöltä tehtäväkseen suunnitella kello, joka olisi vedenpitävä 200 metriin saakka.

 

Eteen tulivat välittömästi neuvostoteknologian rajoitukset. Sveitsiläiseen tarkkuuteen ei kyetty, joten suunnittelu piti käynnistää aivan toisista lähtökohdista. Siinä missä länsimaisin toleranssein valmistettu kello säilyttää muotonsa ja rakenteensa vielä sille määritellyssä maksimisyvyydessä, toimii Amfibia toisin. Suunnittelijoiden neronleimaus oli nimittäin kääntää tekniikan rajoitukset voitokseen.

Suosittelemme

Amfibian suunnittelun keskiössä on kellon takakansi. Se koostuu itse kannesta ja kiristysrenkaasta, jotka painautuvat suurta kumirengasta vasten. Perinteisessä rakenteessa kierrekannen ja kuoren välissä on ohut kuminen O-rengas, jotka yhdessä muodostavat staattisen vesitiiviin kokonaisuuden, kunhan työstö on ollut riittävän tarkkaa.

Amfibiassa taas takakannen liike paineessa ylisuurta kumirengasta vasten takaa vesitiiviyden. Itse asiassa kello muuttuu sitä tiiviimmäksi mitä suurempi paine siihen kohdistuu. Amfibian kumirengas puristuu kokoon jopa 20-30 % maksimisyvyydessä. Itse kumi on erikoisvalmisteista, sillä normaali kumi ei palautuisi oikeassa tahdissa muotoonsa pintaan tultaessa, ja kello alkaisi vuotaa.

Amfibian paksu pleksilasike toimii samalla periaatteella. Pleksin joustavuus mahdollistaa sen ”venymisen” paineessa ja muotoutumisen tiiviimmin kuorta vasten. Ehkä tunnetuin (ja samalla epäilyttävin) piirre Amfibiassa on sen vetonuppi, joka auki ruuvattuna hölskyy ja huojuu niin, että asiaan vihkiytymätöntä heikottaa. Tämäkin on kellon ominaisuus, ei vika, joka tekee kellosta tiiviimmän.

Vostok Amfibiaa löytää eBaysta ja muilta sivustoilta lukemattomin eri variaatioin, ja kun ottaa huomioon, että kyse on automaattikellosta huikealla historialla, on vain reilun 60 euron hinta käsittämätön. Yhtä hyvä hinta-laatu –suhde löytyy lähinnä Seikolta. Mukana tuleva ranneke on melko rupinen, mutta sopivalla nato-rannekkeella varustettuna Amfibia kohoaa todelliseksi tyyli-ikoniksi.

Tyyliniekka kehottaa kaikkia tyylistään tietoisia ihmisiä hankkimaan itselleen Amfibian mitä pikimmin. Jos ei muuten, niin ainakin lähestyvän YYA-sopimuksen solmimisen 70-vuotispäivän muistoksi.

Tämä artikkeli kirjoitettiin 70-luvun kirjoituskoneella oikean tunnelman aikaansaamiseksi.
Tämä artikkeli kirjoitettiin 70-luvun kirjoituskoneella oikean tunnelman aikaansaamiseksi.

Plussat ja miinukset

+ Hinta
+ Variaatiot
+ Historia
+ Toimintavarma kuin Kalashnikov¨
+ Varma keskustelunherättäjä
– Lume
– Mukana tuleva ranneke

3 KOMMENTIT

  1. mistä tilataan aidot vostok kellot?
    Olen ymmärtänyt että tästäkin olisi jo kopio versioita huonommalla laadulla..

  2. Moi.
    Hankin juuri lähes vastaavanlaisen kellon. Nyt etsinnässä olisi pari sopivaa ranneketta. Mistä artikkelin mielestäni erinomaisesti kelloon sopiva ranneke on hankittu?

  3. ^ Ranneke on aikoinaan eBaysta tilattu, mutta suunnilleen vastaavia löytyy esim. cheapestnatostraps.com -putiikista.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Oris X Bracenet – kalaverkkoa kellotauluun

Bracenet-järjestön ja Oris-kellomerkin yhteistyön tuloksena syntynyt Aquis Date -malliston sukeltajankello on ainutlaatuinen teos, jonka kellotaulu on valmistettu merenpohjasta kerätyistä kalastusverkoista. On arvioitu, että vuosittain...

Esittelyssä TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche

TAG Heuer Carrera Chronosprint x Porsche juhlistaa Carrera-kellomallin ja Porsche 911 -automallin kuuden vuosikymmenen mittaista taivalta.  Sveitsiläiskellovalmistaja TAG Heuer tunnetaan useista ikonisista kellomallistoistaan, joista tänä...

Älykellon ranneke täydentää tyylisi

Kello on paljon enemmän kuin pelkkä ajanmittari. Se on myös osa yksilöllistä tyyliä. Älykellot ovat tuoneet perinteiseen kelloon modernin ulottuvuuden sekä uutta monipuolisuutta. Yksi...

Grand Seikon 9S-kaliiperin juhlamallisto täydentyy kahdella GMT-mallilla

Vuosi 2023 on Grand Seikolle juhlavuosi. Vuonna 1998 julkaistiin Grand Seikon kehittelemä 9S-koneistosarja, joka lopullisesti sinetöi Grand Seikon maineen horologiseen kärkikaartiin koneistonvalmistuksen osalta. Tätä...

Tyyliniekan uusimmat