From Russia With Love – Vostok Amfibia

Kellomiehiä on monenlaisia. Yhdet keskittyvät prestiisimerkkeihin, ja mikä tahansa muu kuin Rolex tai Panerai ranteessa on kuin ilmaa. Oma lukunsa ovat Seiko-miehet, jotka ovat löytäneet oman nirvanansa japanilaisen valmistajan loputtomasta mallistosta. Tosimiehet löytyvät kuitenkin muualta. Tosimiehet harrastavat nimittäin venäläisiä Vostok-kelloja.

Vostok-yhtiön Amfibia-sukelluskellon juuret juontavat Neuvostoliittoon, minnekäs muuallekaan. Vuonna 1967 neuvostosuunnittelijat Mihail Novikov ja Vera Belov saivat puolustusministeriöltä tehtäväkseen suunnitella kello, joka olisi vedenpitävä 200 metriin saakka.

 

Eteen tulivat välittömästi neuvostoteknologian rajoitukset. Sveitsiläiseen tarkkuuteen ei kyetty, joten suunnittelu piti käynnistää aivan toisista lähtökohdista. Siinä missä länsimaisin toleranssein valmistettu kello säilyttää muotonsa ja rakenteensa vielä sille määritellyssä maksimisyvyydessä, toimii Amfibia toisin. Suunnittelijoiden neronleimaus oli nimittäin kääntää tekniikan rajoitukset voitokseen.

Suosittelemme

Amfibian suunnittelun keskiössä on kellon takakansi. Se koostuu itse kannesta ja kiristysrenkaasta, jotka painautuvat suurta kumirengasta vasten. Perinteisessä rakenteessa kierrekannen ja kuoren välissä on ohut kuminen O-rengas, jotka yhdessä muodostavat staattisen vesitiiviin kokonaisuuden, kunhan työstö on ollut riittävän tarkkaa.

Amfibiassa taas takakannen liike paineessa ylisuurta kumirengasta vasten takaa vesitiiviyden. Itse asiassa kello muuttuu sitä tiiviimmäksi mitä suurempi paine siihen kohdistuu. Amfibian kumirengas puristuu kokoon jopa 20-30 % maksimisyvyydessä. Itse kumi on erikoisvalmisteista, sillä normaali kumi ei palautuisi oikeassa tahdissa muotoonsa pintaan tultaessa, ja kello alkaisi vuotaa.

Amfibian paksu pleksilasike toimii samalla periaatteella. Pleksin joustavuus mahdollistaa sen ”venymisen” paineessa ja muotoutumisen tiiviimmin kuorta vasten. Ehkä tunnetuin (ja samalla epäilyttävin) piirre Amfibiassa on sen vetonuppi, joka auki ruuvattuna hölskyy ja huojuu niin, että asiaan vihkiytymätöntä heikottaa. Tämäkin on kellon ominaisuus, ei vika, joka tekee kellosta tiiviimmän.

Vostok Amfibiaa löytää eBaysta ja muilta sivustoilta lukemattomin eri variaatioin, ja kun ottaa huomioon, että kyse on automaattikellosta huikealla historialla, on vain reilun 60 euron hinta käsittämätön. Yhtä hyvä hinta-laatu –suhde löytyy lähinnä Seikolta. Mukana tuleva ranneke on melko rupinen, mutta sopivalla nato-rannekkeella varustettuna Amfibia kohoaa todelliseksi tyyli-ikoniksi.

Tyyliniekka kehottaa kaikkia tyylistään tietoisia ihmisiä hankkimaan itselleen Amfibian mitä pikimmin. Jos ei muuten, niin ainakin lähestyvän YYA-sopimuksen solmimisen 70-vuotispäivän muistoksi.

Tämä artikkeli kirjoitettiin 70-luvun kirjoituskoneella oikean tunnelman aikaansaamiseksi.
Tämä artikkeli kirjoitettiin 70-luvun kirjoituskoneella oikean tunnelman aikaansaamiseksi.

Plussat ja miinukset

+ Hinta
+ Variaatiot
+ Historia
+ Toimintavarma kuin Kalashnikov¨
+ Varma keskustelunherättäjä
– Lume
– Mukana tuleva ranneke

Lue lisää