Frakki

Frakki on kaikkein arvokkain ja muodollisin asu, jota käytetään arvokkaimmissa tilaisuuksissa. Nykyisin frakkiin pukeudutaan esimerkiksi valtiollisissa tai akateemisissa tilaisuuksissa ja seremonioissa, arvokkaimmissa juhlissa ja häissä. Frakkia käyttävät työasuna esimerkiksi kapellimestarit ja sinfoniaorkesterin soittajat.

Pukukoodi on hyvin tarkka, joten pukeutumiseen ei voi ottaa erivapauksia ja etiketin rikkomista kannattaa miettiä toiseenkin kertaan. Rennompi iltapukeutuminen smokkiin sallii monia eri variaatioita, mutta frakin kanssa kannattaa pysytellä tiukasti etiketin sallimissa rajoissa. Voi häntä, joka astelee Linnan juhliin värikäs solmuke kaulassaan!

Frakkiin kuuluu musta hännystakki, jota ei missään tilanteessa napiteta; mustat housut, valkoinen frakkipaita ja valkoinen liivi, sekä valkoinen rusetti. Taskuliina on aina valkoinen.

Päällysvaatteina on pitkä musta takki sekä valkoiset hansikkaat ja kaulaliina.

Takki

Takki on yleisimmin musta hännystakki, joskin myös erittäin tumman sininen, ns. yönsininen takki on etiketin mukainen vaihtoehto. Takin hännys ulottuu polviin saakka, ja selän kaksi nappia muistuttavat takin historiasta käyttövaatteena, jolloin takin hännykset kiinnitettiin aina ratsaille noustessa.

_MG_7847-web

Suosittelemme

Takki on aina kaksirivinen eikä sitä milloinkaan kuulu napittaa – käytännössä takin oikeaoppinen avoin leikkaus tekee napittamisen mahdottomaksi. Tiukimman etiketin mukaan takin liepeiden kuuluu juuri ja juuri peittää liivi – mutta nykyajan tulkinta on sellainen, että pieni viiru liiviä voi näkyä takin alta.

Pystykaulus on ainoa sallittu vaihtoehto. Vaikka historian lehdiltä löytyy shaalikauluksellisia takkeja, ei niiden käyttöä voi suositella kuin korkeintaan 30-40 -lukujen teemajuhliin. Kaulus päällystetään silkillä ja napeissa käytetään joko samaa materiaalia tai puvun materiaalia.

Paidan kalvosin näkyy hillitysti hihan alta.
Paidan kalvosin näkyy hillitysti hihan alta.

Takin hihat ovat kapeat ja paljastavat 0,5-1,5 cm paidan kalvosinta. Mikäli frakkia aikoo käyttää tanssiaisissa tai esimerkiksi esteratsastuksessa, kannattaa harkita korkealle sijoitettua, napakkaa kädentietä. Kuten Fred Astairen elokuvia ihailleet ovat huomanneet, estää napakka kädentie takin liikkumisen ja nousemisen käsiä nostettaessa ja varmistaa asun täydellisen istumisen myös tanssin pyörteissä.

Housut

Housut valmistetaan samasta materiaalista kuin takkikin. Housut leikataan vyötärönkorkuisiksi ja ne nousevat hivenen takin miehustan alalinjaa korkeammalle. Housut eivät saa jäädä takkia alemmaksi, koska tällöin myös housut peittävä liivi näkyisi takin alta.

EI NÄIN! Housujen vyötärön kuuluu olla liivin alla piilossa.
EI NÄIN! Housujen vyötärön kuuluu olla liivin alla piilossa.

Housujen sivussa kulkee yksi leveä tai kaksi kapeampaa silkkistä koristeraitaa. Periaatteessa frakin ja smokin kanssa voidaan käyttää samoja housuja, kunhan molempien asujen takit on valmistettu samasta kankaasta. Frakin kanssa käytetään aina olkaimia, joten housuista on luonnollisesti löydyttävä niille kiinnikkeet.

Liivit

Frakkiliivi valmistetaan pikeepuuvillasta ja on aina väriltään valkoinen. Napitus voi olla yksi- tai kaksirivinen, mutta liivien kaulus on aina syvään leikattu. Napit ovat helmiäisvalkoiset, tai kultaiset.

Frakkiliivissä kannattaa suosia pikeepuuvillaa. Napit ovat lähtökohtaisesti helmiäisenvalkoiset.
Frakkiliivissä kannattaa suosia pikeepuuvillaa. Napit ovat lähtökohtaisesti helmiäisenvalkoiset.

Frakkiliivin pituus on erittäin kriittinen tekijä täydellisen ulkonäön kannalta. Liivin on yllettävä housujen päälle, mutta toisaalta se ei saa vilkkua takin alta kuin  hyvin hillitysti. Liian pitkää liiviä on ehdottomasti lyhennettävä oikean pituuden saavuttamiseksi.

Paita

Frakkipaita valmistetaan valkoisesta puuvillasta. Paidan etumus on vahvasti tärkätty, joten sen taittumisen estämiseksi istuuduttaessa paidan pituuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Rintatasku frakkipaidassa on etikettivirhe, koska tasku tärkätyssä etumuksessa ei yksinkertaisesti näytä hyvältä. Normaalien nappien lisäksi voidaan käyttää kalvosinnappien kanssa samanlaisia, irrallisia koristenappeja.

Frakin kanssa käytetään yhdenmukaisia, ensisijaisesti helmiäisenvalkoisia kalvosin- ja paitanappeja. Mustat napit kuuluvat smokkiin.
Frakin kanssa käytetään yhdenmukaisia, ensisijaisesti helmiäisenvalkoisia kalvosin- ja paitanappeja. Mustat napit kuuluvat smokkiin.

Paita on siipikaulusmallinen ja sen kuuluu nousta vähintään sentin verran takin kaulusta korkeammalle. Parhaaseen lopputulokseen pääsee käyttämällä korkeaa irtokaulusta, mutta kiinteäkauluksinen malli on myös etiketin mukainen, kunhan paita muuten henkii oikeaa tunnelmaa. Aikoinaan frakin kaulus on kohonnut jopa leukaperiin saakka, mutta nykyisin matalampi malli on suositeltavampi. Kauluksen olisi kuitenkin syytä olla korkeudeltaan yli 2 cm, jotta riittävä pesäero arkisempiin kauluspaitoihin säilyy.

EI NÄIN! Kaulus ei saa lerpattaa, tai nousta solmukkeen yli.
EI NÄIN! Kaulus ei saa lerpattaa, tai nousta solmukkeen yli.

Erityisesti kaupassa kannattaa kiinittää huomiota kauluksen jäykkyyteen, koska mikään ei pilaa muodollista asua lerpattavia kauluksia tehokkaammin.

Selvyyden vuoksi liene vielä syytä mainita, että vaikka Suomessa wing collar on suosittu myös smokkipaidoissa, ei smokkipaidan käyttäminen frakin kanssa ole missään tilanteessa hyväksyttävää.

Frakkipaidan hihoissa jäykät yksinkertaiset kalvosimet. Taittuvien ranskalaisten kalvosinten käyttäminen on yksiselitteisesti virhe, samoin kalvosinten sulkeminen arkisilla napeilla. Käytännössä frakkipaita ei sovellu muuhun käyttöön eikä sitä voi korvata monikäyttöisemmällä yleispaidalla.

Frakkipaita on tehty pikeepuuvillasta ja siinä on kunnon kaulukset.
Frakkipaita on tehty pikeepuuvillasta ja siinä on kunnon kaulukset.

Solmuke ei koskaan saa näkyä takin kauluksen yltä. Sen vuoksi frakkipaidan selkäpuolella aivan kauluksen alla on halvimpia paitoja lukuunottamatta lenkki, jonka läpi solmukkeen nauha kulkee. Lenkillä varmistetaan ettei solmukkeen nauha vahingossakaan nouse näkyville illan kuluessa.

Solmuke

Frakin kanssa käytetään ainoastaan valkoista solmuketta; musta solmuke on varattu henkilökunnalle. Äläkä edes kuvittele pukeutuvasi värikkääseen solmukkeeseen.

Solmuke valmistetaan pikeepuuvillasta. Optimitilanteessa materiaali on samaa kuin liivissä.

Itsesolmittava solmuke on herrasmiehen valinta.
Itsesolmittava solmuke on herrasmiehen valinta.

Frakin kanssa käytetään aina itse solmittavaa solmuketta, sillä valmissolmuke ei yksinkertaisesti sovellu arvokkaisiin tilaisuuksiin. Käsinsolmittu solmuke erottuu valmismallista epäsymmetrisyydellään ja eloisuudellaan.Tilaisuutta kunnioittaakseen herrasmies uhraa tarvittaessa useamman tunnin opetellakseen solmukkeen solmimisen.

Jalkineet

Frakin kanssa käytetään yleisimmin joko peilikiillotettuja oxford-mallisia kenkiä tai kiiltonahkakenkiä. Kaikkein muodollisin valinta ovat rusetein koristellu ooppera-avokkaat, joita on käytetty arvokkaimmissa tilaisuuksissa Euroopan hoveissa 1600-luvulta lähtien. Tilaisuutta juhlistaakseen normaalista nahasta valmistetut oxfordit voi kiillottaa edellisenä iltana vaikkapa shampanjalla. Kenkien kanssa käytetään silkistä tai hienosta puuvillasta valmistettuja mustia sukkia.

Crockett & Jonesin plain-toe oxford -mallinen Overton on oivallinen pari frakille. Kuva: Crockett & Jones
Crockett & Jonesin plain-toe oxford -mallinen Overton on oivallinen pari frakille. Kuva: Crockett & Jones

Muut asusteet

Valkoinen taskuliina kuuluu ehdottomasti myös frakin taskuun. Valkoinen pellavataskuliina on varma valinta. Älä edes kuvittele käyttäväsi muita värejä.

Frakin kanssa ei käytetä vyötä, joten olkaimet ovat ainoa vaihtoehto varmistaa housujen pysyminen ylhäällä. Valkoiset olkaimet ovat klassinen vaihtoehto, ja kokonaisuutta voi täydentää valkoisilla sukkanauhoilla. Muista, että olkaimet luokitettaan alusvaatteiksi, eikä niitä kuulu esitellä muille vieraille.

Taskukelloa pidettiin aiemmin ainoana oikeana vaihtoehtona mikäli kelloa halusi frakin kanssa käyttää. Nykyisin myös hienovarainen pukukello alkaa olla hyväksyttävä valinta. Varmin valinta on jättää kello kokonaan kotiin ja unohtaa ajan kulku juhlien ajaksi.

Valkoiset hanskat kuuluvat frakkiasustukseen, mutta vaatii tilannetajua.
Valkoiset hanskat kuuluvat frakkiasustukseen, mutta vaatii tilannetajua.

Kävelykeppi on syytä unohtaa, jotta vältytään naamiasasuassosiaatioilta. Myös silkkipytty kannattaa jättää kotiin jos ei tarkalleen tiedä mitä on tekemässä. Mikäli hansikkaat vaaditaan – esimerkiksi akateemisissa tilaisuuksissa – ainoa oikea valinta on vuohennahkaiset hansikkaat.

Kunniamerkit

Frakin kanssa käytetään kunniamerkkejä silloin, kun kutsuja niin toivoo. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla, Linnan juhlissa, kunniamerkit ovat aina paikallaan. Kunniamerkkejä käytettäessä taskuliinaa jätetään pois.

Kunniamerkkien käyttö Suomessa: 
Suomalaisten ritarikuntien – Vapaudenristin ritarikunta, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta, Suomen Leijonan ritarikunta – kunniamerkit kiinnitetään aina arvokkaimmalle paikalle, vasemmalle takin/puvun keskiviivasta katsoen. Suomalaisten kunniamerkkien jälkeen tulevat ulkomaiset merkit kiinnitetään luokittain maiden ranskankielisessä aakkosjärjestyksessä. Lähde: Ulkoasiainministeriö

Akateemiset erikoisuudet

Akateemisissa tilaisuuksissa poiketaan normaalista etiketistä. Esimerkiksi promootiotilaisuuksissa käytetään valkoisen sijaan mustaa liiviä ja valkoiset hansikkaat kuuluvat kokonaisuuteen. Päivätilaisuuksissa käytetään nahkakenkiä ja kiiltonahkakengät ovat sallitut vain iltatilaisuuksissa.

Näitä tilaisuuksia varten pukeutumisohje kannattaa tarkistaa kyseisen oppilaitoksen verkkosivuilta mikäli pukukoodi ei selviä kutsusta yksiselitteisesti.

Kiitos! 
Tyyliniekka kiittää Pohjanheimoa kuvituskuvien kuvausjärjestelyistä.

 

Lue lisää