Ajoittain on hyvä haastaa omat vakiintuneet käsityksensä siitä, mitkä ovat “oikean” rannekellon tunnusmerkkejä. Vähänkin rannekellojen maailmaan perehtyneenä ensimmäinen asia, missä korostuu tietynlainen ehdottomuus, on koneisto. Näin on käynyt myös omalla kohdallani ja mekaaninen koneisto on lähtökohtaisesti perusvaatimus, jota olen vaatinut mielenkiintoni heräämiseen.
Onneksi kokemus tuo myös varmuutta ja mielen avaruutta, sillä tällä hetkellä on kellonvalmistajien inhouse-koneistoilla toimivien rannekellojen rinnalle noussut entistä useammin varteenotettavaksi vaihtoehdoksi laadukkaasti tehdyt kvartsikellot, joiden etuina voidaan pitää maltillisempaa hintatasoa sekä yksinkertaisempien ja usein pienempään tilaan sullottavien koneistojen tuomia vapauksia kellon suunnittelussa. Ja kun puhumme laadukkaasti toteutetusta kvartsikellosta tai hybridistä, jossa on yhdistetty mekaanisuus ja elektroniikka, ovat ne yhtälailla huollettavissa ja sitä kautta hyviä valintoja vuosikymmeniksi eteenpäin.
Bulova Special Edition Lunar Pilot Chronograph
Oma heräämiseni asian tiimoilta tapahtui, kun sain koekäyttööni tämän jutun tekemistä varten Bulovan Special Edition Lunar Pilot Chronograph -rannekellon, joka nimensä mukaisesti on tähän päivään tuotu versio Apollo 15 -lennolla mukana olleesta kellosta. Sillä kyllä, vaikka yleisesti Omegan Speedmasteria on pidetty virallisena kuukellona, käytti NASA avaruuslennoillaan koko 60-luvun ajan kuumoduulin kellona Bulovaa, Speedmastereiden ollessa astronauttien ranteissa maaliskuusta 1965 alkaen.
Bulova Special Edition Lunar Pilot Chronografissa viehättää selkeälukuinen kellotaulu ja hyvä ranneistuvuus. Kellotaulu on simppelin mustavalkoinen, johon tarvittavan särmän tuo upotetut pientaulut, joiden pohja on kaiverrettu. Kellotaulua on mukava katsoa heijastesuojatun safiirilasin läpi, joka on tämän hintaluokan kelloissa pienimuotoinen ylellisyys. Vaikka kellonkuoren koko on näennäisesti isohko 45 millimetriä, istuu se kevyenä ja varsin ohuena nätisti pienempäänkin – kuten minun – ranteeseen.
Vetonupin ja kronografin painonappien tuntuma on moitteeton, mitä nyt minuuttiosoittimen asettamisen kanssa kannattaa vetonuppi painaa alas rauhallisesti “viisarin värähtämisen” pois paikoiltaan estämiseksi. Iso vaivahan tämä ei ole, sillä voimanlähteestä johtuen kello pitää hyvin aikansa, eikä vaadi mekaanista liikettä. Tämä on ehdottomasti kvartsitekniikan hienoja puolia, joka välillä unohtuu kun uppoutuu liian syvälle mekaanisten kellojen maailmaan.
Suosittelemme
Nykyisin japanilaisen Citizenin omistuksessa olevan Bulovan voimanlähde ansaitsee käsittelynsä, sillä kyseessä on kvartsikoneistoksikin varsin vikkelä tapaus. Kun kvartsikellot käyvät yleensä noin 32 kilohertsin taajuudella, laukkaa Bulova peräti 262 kilohertsin taajuudella. Arjessa tämä tarkoittaa sitä, että normaalin kvartsikoneiston tarjoaman 10-15 sekunnin kuukausittaisen heiton sijaan Bulovan “High-Performance” nimellä toimivan koneiston heitto on korkeintaan kymmenen sekuntia vuodessa. Ajanoton tarkkuus on puolestaan 1/10-sekuntia, joten se riittää vaativampaankin käyttöön.
Pukeutumisen näkökulmasta katseltuna Bulova Lunar Pilot Chronograph sopii virallisinta bisnes- ja juhlapukeutumista lukuunottamatta hyvin kaikenlaisiin tyyleihin. Toki kronografi on lähtökohtaisesti sporttiseen elämään suunniteltu, mutta kellon hillitty olemus ei tässä tapauksessa huuda olemassaolostaan kauluspaidan kalvosimen alta.
Kello toimitetaan tyylikkäässä rasiassa, kahdella rannekkeella ja työkalulla, jolla ranneke on helppo vaihtaa.
Pähkinänkuoressa
- Mallinumero: 96B251
- Koneisto: Bulova High Performance 262 kHz
- Käyntitaajuus: 262 kHz
- Käyntiaika: 2 vuotta
- Kellon kuori: ruostumaton teräs
- Kellon halkaisija ilman nuppia: 45 mm
- Kuoren paksuus: 13,5 mm
- Lasi: safiiri (heijastesuojattu sisäpuolelta)
- Vesitiiviys: 50 m (5 bar)
- Rannekkeen leveys: 20 mm
- Ranneke: nahka, nylon/nupukki
- Hinta: 780 €