Ardbeg Corryvreckan – Myrsky lasissa

 

Talvi ei ainakaan tänne pääkaupunkiseudulle ole suostunut vielä tulemaan. Sen sijaan hyvin brittiläistä koleaa, märkää ja tuulista säätä olemme saaneet kestää jo hetken aikaa. Hyvä tee ja inkiväärikeksit lämmittävät mukavasti, mutta jotenkin nyt tuntui oikeammalta kaivaa kaapista säähän sopiva viski ja lopettaa pakoilu.

IMG_2310Vaikka säämme ei aivan samassa liigassa viikinkiajan valtamerimyrskyjen kanssa painikaan, ajattelin että Ardbeg Corryvreckan olisi kuitenkin parhaiten tähän hetkeen sopiva tuote.

ardbeg-distillery

kartta-ardbeg

Ardbegin tislaamo, kenties oikeammin Taigh-stail Àirde Beaga eli pienen niemen tislaamo, sijaitsee Islayn saaren etelärannikolla. Tislaamo aloitti toiminnan 1798 ja kaupallisen tuotannon 1815. Kuten melkeinpä kaikkien muidenkin skottitislaamojen kohdalla, valtaosa Ardbegin tuotannosta käytettiin blendeihin. Vuonna 1886 tislaamossa oli 60 henkeä töissä ja he tuottivat yli miljoona litraa vuodessa.

Suosittelemme

Vähäisen kysynnän vuoksi tislaamon tuotanto lakkautettiin vuonna 1981, mutta muutamaa henkilöä pidettiin kuitenkin varmistamassa ettei rakennukset lahoa ja myös vahtimassa huomattavia varastoja. Tislaamo avautui uudestaan vuonna 1997 jolloin silloin itsenäinen Glenmorangie (nykyisin molemmat kuuluvat LVMHn portfolioon) osti tislaamon ja aloitti tuotannon jälleen. Tuolloin Ardbeg myös sai nykyisenlaisensa paketoinnin, vihreät pullot ja ruskeanvihreät paketoinnit. Aluksi he julkaisivat vanhoista tynnyreistä otettua “10” ja “17” vuotiasta (molemmat ilmeisimmin jokseenkin vanhempia todellisuudessa) mutta sittemmin tuotanto on kääntynyt vahvasti nimettyihin pullotteisiin, josta ikämerkinnät uupuvat. Monien iloksi Arbeg ei käytä karamelliväriä, ei kylmäfiltteröi eikä laimenna viskejä pullotettaessa, joka säästää enemmän viskin täyteläisyyttä pulloon.

Corryvreckan- prinssin kurimus

corryvreckan-whirlpool
Corryvreckanin vesipyörre

Ardbegin luomus saa nimensä kuuluisasta Corryvreckanin vesipyörteestä, joka sijaitsee Juran ja Scarban saarten välisellä vesialueella, Skotlannissa. Lähteestä riippuen kyseessä on maailman toiseksi tai kolmanneksi suurin kurimus. Tarina kertoo, että Corryvreckan on nimetty viikinkiprinssi Breackanin mukaan, joka oli rakastunut saarelaiseen neitoon ja jonka isä suostui avioliittoon sillä ehdolla, että prinssi osoittaa rohkeutensa viettämällä kolme päivää ja kolme yötä ankkuroituna pyörteen keskellä. Kuten näillä tarinoilla oli tapana, hän otti mukaansa kolme köyttä joista yksi toisensa jälkeen pettivät ja hän huuhtoutui valtaisan virran mukana kuolemaansa.

Tislaamo tosin tarjoaa erilaisen lopun tälle tarinalle, sillä pakkauksen kyljessä kerrotaan, että he uskovat prinssin selvinneen, kiitos Cailleach Bhéaran, vesipyörteen suojeliajumalattaren, joka otti hänet mukaansa merenpohjaan unikaverikseen. Ja nyt prinssi olisi heräämässä ja palaamassa, ilmeisesti tämän viskin muodossa. Mene ja tiedä.

Ardbeg Corryvreckan

Tämä NAS viski julkaistiin vuonna 2009 ja korvasi suuressa suosiossa olleen Airigh nam Beistin. Corryvreckan saavutti heti aikamoisen kulttistatuksen ja lisäksi nykäsi kotiin pöydällisen pystejä ja pokaaleja maailman viskiarvosteluista vuosina 2009 ja 2010. Ajattelin kunnioittaa viikinkimyyttiä tuotteen nimen takana ja laitoin viskin käsityönä tehtyyn replikaan viikinkiaikaisesta juomalasista. Ja aika komealtahan se näytti, vaikka itse haisteluun ja maisteluun lasi ei aivan optimaalinen olekaan.

IMG_2303Väri: Kulta

ABV: 57,1%

Tuoksu: Jodia, lääkemainen aivan kuin vanhojen laastarien liima. Rasvainen, voita ja paistettua kanaa, ja lopuksi vielä kuusta ja yrttejä.

Maku: Ilman vettä aikamoinen sota pistelevää pippuria suussa, kuten tällä vahvuudella voi odotaakin. Sopivan vesimäärän jälkeen tuoksu pehmenee toffeemaisemmaksi. Maku on yhä todella voimakas, mutta kermainen ja mausteinen. Tuoreita hedelmiä, ehkä vähän jopa hieman liian aikaisin poimittuja marjoja. Yhä se laastarimaisuus sieltä löytyy ja ehkä hitunen sitruksenkuortakin.

Jälkimaku: Suolainen ja hapan. Savuinen muttei juurikaan turpeisuutta. Tervaa, sellaista tietyötervaa siis eikä mitään pastilleja. Chiliä loppuun.

Huomiot: Johan on vivahteita! Se on onnistunut yllättämään jokaisella juontikerralla. Rohkean erilainen viski, vähintäänkin.

Saatavuus: Kaikkialta. – Tekipä hyvää sanoa kerrankin näin! 

Kenelle: Jotain rohkeutta tämä ehkä vaatii. Kaikki se lääkemäisyys savun lisäksi. Islayn ystäville ja niille jotka ovat Uigeadailiin jo tutustuneet. En tiedä olisinko ryhtynyt viskinjuojaksi jos tämä olisi ollut ensimmäinen kokemukseni.

Lue lisää