Viski harrastuksena

 

Viskien kerääminen, harrastusmielessä saattaa tuntua monesta oudolta (ainakaan useimmat ystäväni piirien ulkopuolelta eivät käsitä innostustani.)

Keräilyharrastukset kuitenkin yleisemmin lienevät kaikille tuttuja. Niissä valitaan keräilyn kohde, esimerkiksi postimerkit, pullonkorkit tai urheiluautot ja kokoelman karttuessa rajataan usein hieman tarkempaan ryhmään, jottei homma aivan karkaa käsistä. Tai sitten ei, jolloin harrastus saattaa muuttua joksikin vakavaksi, esim. ammatiksi.

Viskejä löytyy montaa eri tyyppiä, useasta eri maasta ja monelta mantereelta. Vaikka rajaisi keräilynsä tuohon ikonisimpaan, eli skotlantilaisten single maltien maailmaan, löytyy tislaamoja yli sata usealta eri alueelta ja tyyliltä. Tähän kun lisää jokaisen tislaamon useat eri tuotteet ja niiden vuosikerrat, hukkuu äkkiä potentiaalisiin pulloihin. Keräiltävää siis riittää, vaikka rajaisikin hyvin tiettyyn alueeseen tai vain yhteen tislaamoon. Tietenkin viskien parhaita piirteitä ovat niiden erilaisuudet toisistaan, joten kokoelma joka koostuu 50 pullosta Glenfiddichin 12-vuotiasta vuosilta 1960-2010 ei ole kauhean jännä. Ei kannata siis ainakaan aluksi rajailla itseään aivan liikaa, ellei nyt sattumalta pidä tasan vain ja yhdestä viskistä koko maailmassa.

Viskit ovat myös oivallinen investoinnin kohde, sillä niiden arvo on taattu (kunhan korkki pysyy kiinni!) ja arvonnousu voi olla yllättävän kovaa, etenkin harvinaisemmissa pullotteissa. Viskihän ei pullossa enää muutu miksikään, joten sitä voi säilyttää käytännössä loputtomiin. 12-vuotias viski on yhä 12-vuotisasta 50 vuoden päästä, mutta pullon arvo on todennäköisesti aivan eri kuin ostettaessa.

kartta-HPViimevuosien aikana eräät viskitalot ovat reagoineet hyvin viskikeräilijöiden intoon kerätä sarjoittain viskejä. Erinomainen esimerkki tästä on Highland Park, skotlannin pohjoisin tislaamo. Sen lisäksi, että Highland Park on yksi korkeimmin arvostetuista tislaamoista maailmassa, on heillä myös markkinoinnin jalo taito hanskassa. HP on viimeisen kolmen vuoden aikana julkaissut yhteensä 10 pullotetta kahdessa sarjassa, jotka ovat herättäneet kiinnostusta ja hullunkiiltoakin ympäri maailmaa. Alla otteet omasta kokoelmastani.

“Highland Park is the greatest all-rounder in the world of malt whisky.”
– Michael Jackson

Suosittelemme

Valhalla – Pohjolan jumalat

ThorThe Valhalla Collection -sarja alkoi kun Highland Park toi markkinoille erikoisessa puukehikossa käsin puhallettuun pulloon kätketyn 16-vuotiaan, 52.1% volttisen Thorin. Kaiken näyttävyyden lisäksi, pakkauksesta käy heti ilmi, että tuotetta on tehty rajoitettu erä (23000 pulloa, tässä tilanteessa.) Pullo on kuvitettu hyvin simppelisti kauniilla Thorin vasaralla ja kehikko on tehty tuomaan mieleen viikinkien lohikäärmepäiset sotapaatit.

Ukkosenjumala Thorin kunniaksi toteutettu viski on vahva, mausteinen ja erittäin syvä. Tuoksusta erottaa savun lisäksi inkivääriä, kuparia ja siirappimaista imelyyttä. Maussa maistaa ensin alkoholin tuoman kuivuuden, jonka jälkeen kanelia ja kardemummaa (piparimausteita, niinsanotusti) ja vaniljaa, erinäisiä marjoja ja hedelmiä. Maku elää suussa aika kauan, muuttuen ja vuoroin vahvistuen ja pehmentyen. Ukkosmyrskymäisen juontikokemuksen jälkeen suuhun jää mukava, vaniljainen ja mausteinen maku pitemmäksi aikaa.

Hintakehityksen malliesimerkki, Thorin sai aikoinaan £120’lla ja nyt kolmea vuotta myöhemmin sitä näkee huutokaupattavan kuusinkertaiseen hintaan. Jatko näyttää, jatkuuko moinen suorastaan ylenpalttinen kehitys, ja kuinka pitkään.

LokiSeuraavana sarjaan ilmestyi huijarijumala Lokin mukaan nimetty 15-vuotias, 48,7% vahvuinen viski. Sarjan monimutkaisimmaksi arvioitu viski on todellakin sitä. Vivahteinen ja välistä suoraan sanottuna outokin, tässä viskissä löytyy runsaasti muuttuvia ja häilyviä piirteitä. Alkuun tuoksussa selkeä appelsiini vaihtuu hetken päästä sitruunankuoreksi. Kardemumma pyöristyy lämpimäksi piparimaiseksi tuoksuksi ja vettä pisaran tai pari lisäämällä lyö läpi vahva lakritsimaisuus.

Maussa tapahtuukin sitten tosi ihmeitä, sillä tuoksusta puuttunut savuisuus on melkein ensimmäinen kielellä tuntuva maku. Savuisuuden hälvennessä lakritsin ja salmiakin maku tulee esiin, sekä paahdetun omenan maku. Sitrusmaisuus palaa tuoksusta vasta hetken päästä ja tuo miltei greippimäistä karvasta makua mukanaan. Vedenlisäys vapauttaa jälleen yllätyksellisiä, tumman suklaan vivahteita. Jälkimaku on mausteinen, neilikkaa ja savua sekä hieman vaniljaa.

Pakkaustapa on edeltäjänsä kanssa identtinen, eli viikinkiveneenmukainen puukehikko ja klassisenkaunis pullo kuvitettuna luolapiirrosmaisella Loki -jumalan kuvalla. Pahvipakkauksesta käy ilmi, että tätä olikin valmistettu enää 21000 pulloa. Ehdottomasti kokeneemman viskinjuojan viski, tuumaisin.

FreyaRakkaudenjumalatar Freya oli seuraava nesteeksi tiivistetty pohjolan jumalista. Freyan pullo on silmäänpistävä myrkynvihreä joka tuo ensin mieleen absintin ja sitten kysymyksen “miksi minä?” – mutta pullon sisältä löytyy aivan hienoa 15-vuotiasta jälkiruokaviskiä. 51,2% volttisena ei voi mistään kevyestä puhua, mutta luonteeltaan Freya on poikajumalaviskejä hyvin erilainen.

Nenään Freya loihtii mantelia ja mausteista vaniljaa. Valkosuklaata ja säilöttyjä kirsikoita (ei niitä muovisia cocktail-kirsikoita, vaan sellaisia kunnollisia…) ja kaikkia makeita hedelmiä. Maussa on toffeeta, appelsiininkuorta, kukkaisuutta ja todella pirskahtelevaa pirteyttä. Inkivääriä ja sitruunaruohoa, joita ympäröi kevyt turpeinen savuisuus. Suuhun jäävä maku on mausteinen ja sekoitus savuisuutta ja makeutta.

Näitä tehtiin 19000 pulloa, eli selkeä laskusuhdanne on määrissä havaittavissa. Myynti ja hintakehitys eivät myöskään vastanneet aivan edeltäjiään ja itse uskon, että tuolla oudolla pullonvärillä on asian kanssa tekemistä. Tatuoinninveroinen kaunis Freyan kuva on tosin näyttävä hyllyssä ja keräilijälle tietenkin tärkeätä omistaa koko sarja.

Odin

Viimeisempänä, tänä keväänä, 100 päivän kiihkeän markkinointihypetyksen huipentumana julkaistu Odin on tämän sarjan viskien, ja muiden jumalien kiistämätön kuningas. Odinia odotettiin Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa järjestetyin kilpailuin ja visailuin ja julkaisuhetken tullessa kohdalle HPn sivusto kävi hetken alhaalla kaikkien yrittäessä päivittää sivua samanaikaisesti.

Astetta raskaampaan, mustaan kehikkoon ja täysin mustaan pulloon kääritty 55.8% vahvuinen ja 16-vuotias omaa sisäistä valoaan hohtava ambrosia tarjoaa niin pitkän jälkimaun, että se riittää kotiin asti. Tuoksussa tulee melkein aistit tyrmäävä maustepommi kanelia ja muskottipähkinää, jota seuraa pähkinäinen ja vahvasti savuinen luonne. Maistaessa suun täyttää vuosituhansien viisaus, joka on kerroksittain turvetta ja savua, pähkinää ja paahteista tammisuutta. Se kotiin seuraava jälkimaku on lievästi makea ja muistuttaa erinomaisista sherryistä luumun ja hennon aprikoosimaisella maullaan, jotka jälleen uppoutuvat turpeen ja savun pehmeään syleilyyn.

17000 pulloa tätä tehtiin, ja ne loppuivat parissa minuutissa HPn omasta nettikaupasta, eli kysyntää riitti. Odinille syntyi miltei välittömästi huomattavasti listahintaa korkeampi jälleenmyyntiarvo kansainvälisillä markkinoilla.

Soturit – Orkneyn historian merkkihenkilöt

The Warriors Series julkaistiin kesken Valhalla -sarjaa ja sen myynti suunnattiin maailmanmatkaajille, eli lentokenttien ja laivojen tax free osastoille. Sarjassa on kuusi ei-ikämerkittyä pullotetta, jotka alkavat selkeästi amerikantammisina ja sarjan edetessä yhä suurempi prosentti on eurooppalaista tammea. Myös pulloissa olevien viskien ikä kasvaa nopeasti sarjan edetessä, samoin hinta. Alla kätevä havainnollistava kuvitus.

HP-oak

Sarjan aloittaa Svein joka myydään litran pulloissa ilman tilpehöörejä. Pullosta löytyy 40% abv  juotavaa joka on kypsynyt tuntemattoman ajan 90% ex-jenkki- ja 10% ex-espanjantammessa. Kuten muidenkin sarjan pullotteiden nimet, Svein löytyy Orkneyn saaren historiasta kertovasta Orkneyinga Saga teoksesta. Sarjan jokaisessa pullossa on myös joku tietty symboli, tässä se on juomasarvi jonka myyttinen Svein sai jo syntyessään.

Seuraavana on jälleen litran pullossa myytävä Einar joka tosin tulee jo kivassa pahvisessa pakkauksessa. Yhä vakiossa 40% pysyvä, kymmenkunta euroa edellistä kalliimpi Einar on nimetty todellisen mulkun mukaan. Jaarli Einar tappoi nimittäin veljensä maakiistan takia kirveellä, jonka kuva tätä pulloa koristaa.

svein&Einar&Harald

Taas muutama kymmenen euroa ylöspäin hypäten ja pullokokoa 70cl:n pienentäen pääsemme sarjan seuraavaan yksilöön, Haraldiin. Tämä muinaisen Norjan kuninkaan mukaan nimetty  on koristettu kilvellä kuvaamaan Haraldin viikinkikulttuurin levittämistä ja suojelemista ympäri pohjoista pallonpuoliskoa. Eurooppalaisten tynnyrienkäytön prosentuaalisen kasvun vaikutuksesta tämä viski alkaa olla jo huomattavan hedelmäinen, joskin yhä turvesavuinen kuten koko sarja.

Hinnan tuplaamalla pääsee sarjan enimmäiseen puulaatikossa myytävään ja astetta jälleen hienompaan viskiin, nimeltään Sigurd. Nimensä pullo on saanut jälleen yhdestä Orkneyinga Sagan jaarlista joka sai syntymälahjaksi kuolleen isänsä miekan sirpaleet. (Tolkien oli hyvin alkuperäinen kirjailija). Tämä miekka luonnollisesti koristaa kyseistä pulloa ja on hienosti etsattu myös puisen laatikon kanteen. ABV on noussut jo 43% kohdalle, jota pidetään monesti perinteisimpänä viskivahvuutena.

Sigurd&Ragnvald

Ragnvald oli pohjolan kuninkaita joka johti sotalaivojaan aina lähi-itään ja Aasiaan saakka. Ragnvald on myös saattanut olla ensimmäisiä Eurooppalaisia jotka ovat astuneet Amerikkojen maaperälle. Mustasta lasista tehtyä pulloa ja komeaa puista laatikkoa koristaa viikinkiveneen lohikäärmepäinen keula. Pullon sisältä löytyy 44,6% vahvuista ja puolen tonnin myyntihinnan omaavaa huttua.

Sarjan viimeisimpänä ja kruunaavana pullona komeilee Thorfinn. Kun laittaa yhteen pulloon kiinni puolitoista tuhatta rahaa, pitää sen olla vähintään liian komea. Thorfinn on kätketty kiiltäväpintaiseen mustaan laatikkoon jota koristaa aito kulta filigroinnissa, HPn logossa ja komeassa viikinkikypärässä (ei sarvia!) joka koristaa myös pulloa. Pullo on jälleen mustaa lasia, sen kyljessä on suurikokoinen kultainen HPn logo ja koko setti näyttää hieman liiankin majesteettiselta. 45.1% vahvuisena ja hyvin vahvasti aromaattisuuteen painottuvana tämä viski on muutakin kuin kaunis kuori.

Mutta miksi uskoa vain minun sanaani? Siitä vaan keräämään itsellennekin hieno sarja viskejä! Katsokaa nyt sitä! Thorfinn

Lue lisää