The Macallan Rare Cask – veronpalautusviski

Eilen suurin osa suomalaisista sai veronpalautuksia ja moni varmasti miettii mitä ekstrakivaa sillä rahalla voisi tehdä. Omat palautukseni eivät olleet aivan etelänmatkaluokkaa mutta onnekseni ystäväni vinkkasi, että paikalliseen panimoravintolaan kannettiin juuri erikoinen pullo viskiä hienojen ohjeistuksien saattelemana. Pakkasin siis muistiinpanovälineet mukaan ja lähdin makumatkalle.macallan rare cask 1

 

kartta-the-macallanThe Macallan Distillery, perustettu vuonna 1824 on maailman top 3 single malt valmistajista, kilpaillen toisesta sijasta Glenfiddichin kanssa volyymissä ja voittaen sen kirkkaasti varastoarvossa. Itse tislaamo sijaitsee Spey-joen varressa, noin puolimatkassa Aberlourin Charlestownin ja Craiggelachien välissä ja vajaat 10 kilometriä Dufftownista luoteeseen, eli siis vilkkaimman viskimaaston keskiössä.

Vaikka lähes kaikki luokittelevatkin Macallanin tuotokset Speyside viskeiksi, ei uusimpien Scotch Whisky Regulationeiden mukaan Craiggelachien wardissa tuotettuja viskejä Speysideiksi saa jostain syystä kutsua. Siispä tämä kirjaimellisesti Spey-joen kupeessa syntyvä juoma on virallisesti Highland viski. #funfact

Macallan distileryKuusi pilaria

Tislaamon brosyyrin mukaan, The Macallan perustuu kuuteen kulmakiveen jotka määrittää talon viskien luonteen. Näitä kutsutaan nimellä The Six Pillars. Nämä kuusi pilaria ovat:

6-pillarsHenkinen koti: Easter Elchies House niminen kartano, rakennettu vuonna 1700 ja sijaitsee aivan keskellä Macallenin tiluksia.

Suosittelemme

Kummallisen pienet tislauspannut: Speysiden pienimmät pannut antavat erityisen hedelmäisen maun tuoreeseen tisleeseen.

Parhaat päältä: Tynnyreihin päätyy vain 16% tisleestä, eli kermojen kerma.

Erinomaiset tammitynnyrit: The Macallan käyttää enemmän aikaa ja rahaa tynnyreiden hankintaan, rakentamiseen, “kypsentämiseen” ja huoltoon kuin mikään muu tislaamo.

Luonnollinen väri: The Macallanin viskeissä löytyvä runsas värikirjo on täysin luonnollinen.

The Macallan, itse: Vertaista vailla oleva, yksi maailman hienoimmista viskeistä. (Toim. huom. näin siis tislaamon omin sanoin.)

The Macallan Rare Cask

macallan rare cask

The Macallan Rare Cask on yhdistelmä 16 erilaista sherrytynnyriä, joiden ominaisuudet ovat erottaneet ne joukosta. Mainospuheiden mukaan alle 1% tislaamon varastosta on katsottu sopivaksi kantamaan nimeä Rare Cask, eli kyseessä todellakin lienee jotain harvinaislaatuista. Yhdistelmässä on sekä eurooppalaisesta että amerikkalaisesta tammesta valmistettuja sherrytynnyreitä, useissa eri koko ja muotoluokissa joista valtaosa on first fill tynnyreitä. Luonnollisestikin tämä tarkoittaa syvää väriä ja vahvaa tammisuutta ja puun luonnetta viskissä.

Muutamat arvostelijat ovat leimanneet Rare Caskin suklaaviskiksi, mutta itse en niinkään löytänyt suklaata vaan enemmänkin rusinaa, inkivääriä ja muita mausteita ja loppua kohden vahvistuvaa vaniljaa. Kukin tavallaan toki, mutta  ilokseni Macallanin omat makuhuomiot ovat hyvin pitkälti samalla linjalla kuin omani.

macallan-tastingVäri: Mahonki

ABV: 43%

Tuoksu: Täyteläinen ja voimakas, rusinainen ja alkuun hieman tunkkainen. Sherryä, tammea, appelsiinia ja sitruksenkuorta, vahvaa inkivääriä ja kakkumausteita.

Maku: Makeaa, makeaa, makeaa… Nipistää vähän kieltä, olisiko tässä aika nuoria viskejä seassa? Täyttää suun hienosti hetken päästä, rusinaa, suklaata, inkivääriä, tammea. Pitkä.

Jälkimaku: Erittäin pitkä, täyteläinen ja lämmin. Pehmeitä lämpimiä hedelmiä. Hieman sitruksenkuorta ja leikkisää vaniljaista mausteisuutta vahvan tammisen rungon päällä. Tämä maku ei lähde mihinkään.

Huomiot: Ei ole vesileikkeihin soveltuva viski. Heitin tämän arvion hatusta ja päätin kokeilla olisinko sittenkin väärässä. Tuoksu muuttui entistä täyteläisemmäksi muutamalla tipalla vettä, huomattavasti enemmän viskin ihanan jälkimaun mukaiseksi. Ikävä kyllä, aivan kuten oletinkin, suurin osa maun kevyemmistä ja hennommista elementeistä katosi kokonaan. Vastaisuudessa uskon vaistojani.

Saatavuus: Hyvin varustettujen viskibaarien hyllyistä annoksina ja alan liikkeistä Briteissä ja Jenkeissä.

Kenelle: Heille, jotka pääsivät nauttimaan ylenpalttisista veronpalautuksista ja toki myös heille jotka kaipaavat jotain peittääkseen mätkyistä jääneen karvaan maun. – Mutta oikeasti, herkuttelijoille jotka rakastavat sherryisiä viskejä ja joilla on aikaa istua ja olla lasillisen ääressä enemmän kuin hetki.

Lue lisää