Monofix – Perinteinen suutari Helsingissä

Päivitys: Monofix on lopettanut toimintansa tammikuussa 2016.

Huomasin pari viikkoa sitten, että suosikkikenkieni sisävuoreen oli kantapään kohdalle tullut reikä. Tämä ei varsinaisesti häirinnyt käyttöä, mutta näytti ilkeältä. Muutaman kympin kengän kohdalla tällainen voisi olla hyvä syy heittää pari roskiin, mutta arvokkaamman kenkäparin korjauttaa mielummin kuntoon.

Olin jo pitkään odottanut hyvää tekosyytä päästä jutustelemaan legendaarisen Monofixin suutarin Tonin kanssa ja suunnistinkin keskustan suutareiden sijaan kenkieni kanssa Arabianrantaan, jossa Monofix nykyään sijaitsee. Löysin suutarin osoitteesta Toukolankatu 27. Paikkaa ei voi olla huomaamatta kadun varrelta isojen ikkunateippausten vuoksi.

Meerminin kengät kaipaavat suutarin apua
Nämä Meerminin broguet kaipaavat selvästi suutarin käsittelyä.

Ennen kuin esittelin kenkäni Tonille, halusin jutella tovin hänen tarinastaan ja siitä miten hän päätyi tekemään suutarin hommia. Toni aloitti suutarin työt 1980-luvulla Lauttasaaressa ja on toiminut mm. Stockmannin suutarina yli 20 vuotta. Ammattina suutari on vähän samanlainen kuin stylisti – kuka vain voi julistautua stylistiksi tai suutariksi ilman mitään tutkintoa.

Suurin osa suutareista on oppinut työtapansa tekemisen kautta ja Toni ei tee tässä suhteessa poikkeusta. Pyörää ei kannata keksiä uudestaan ja sama pätee myös suutarin työtapoihin, Toni kertoi työskennelleensä uransa aikana yli 40 eri suutarin kanssa ja se on avartanut näkemystä merkittävästi. Ainakin kenkien keskimääräinen taso on hänen mukaansa laskenut huomattavasti sitten 1980-luvun vaikka me laatukenkien ystävät teemme kaikkemme tilanteen korjaamiseksi.

Suosittelemme

Suutari-helsinki-monofix-5
Suutarin kaksi tärkeintä työkalua: Suutarinvasara sekä hohtimet

Suutarin palveluihin kuuluu kaikenlaista kenkien, laukkujen sekä muiden käyttöesineiden korjausta, sekä usein myös avainpalveluita. Monofixistä saa kaikki nämä perustoimenpiteet korkolappujen vaihdosta puolipohjaukseen, mutta laatukenkien omistajien on hyvä tietää myös se, että Toni pystyy tekemään Goodyear Welt -rakenteisiin kenkiin pohjien vaihdon. Esillä olikin erilaisia nahka- ja kumipohjavaihtoehtoja. Pääsin myös ihmettelemään keskeneräistä pohjanvaihtoa. Täytyy sanoa, että vastaavanlaista tarkkuutta vaativaa käsityötä pääsen harvoin todistamaan.

Monofixistä saa luonnollisesti kenkien huoltamiseen tarvittavia välineitä kuten voiteita, nauhoja ja harjoja. Aiemmin Monofixistä sai myös amerikkalaisen Allen Edmondsin laatujalkineita, mutta nyt jäljellä oli enää vain hajakokoja.

Toni esitteli minulle myös klassisen Goodyear weltin rakenteen
Toni esitteli minulle myös Goodyear Welt -rakenteen.

Kun esittelin kenkäni Tonille, sain heti kuulla käveleväni puoli kokoa liian pienillä kengillä. Jos epäilet kenkiesi kokoa, niin suosittelen näyttämään kenkiäsi suutarille tai vaihtoehtoisesti mittaamaan jalkasi Brannock-laitteella. Brannock-laite mittaa molempien jalkojen pituuden sekä leveyden US-kokona ja tuloksen perusteella kenkien ostaminen esimerkiksi netistä on helpompaa. Kyseisen laitteen löydät myös Monofixistä.

Brannock-laite kertoo sinulle oikean kengänkoon
Brannock-laite kertoo sinulle oikean kengän koon.

Kenkiini löytyi ratkaisu helposti. Kantapään alueelle liimataan pieni pala nahkaa, joka peittää reiän. Näin kengät saavat taas paljon lisää käyttöikää – pienestä koosta huolimatta.

2 KOMMENTIT

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat