Katsauksessa Marks & Spencerin kesäpuku

Uutisoimme hiljattain, että brittiläinen tavaratalojätti ja vaatettaja, Marks & Spencer tulee Suomeen. Monelle yritys ja sen tuotteet ovat tuntemattomia, joten päätimme ottaa yhden Marks & Spencerin (M&S) puvun lähempään tarkasteluun.

Alunperin allekirjoittaneen innostus kokeilla M&S:n pukua syntyi kirjoituksesta, jossa brittiläinen räätäli Thomas Mahon (English Cut) antoi kehunsa valmistajan pukujen hinta-laatusuhteesta. Kirjoituksessa pohdittiin vaihtoehtoja räätälinpuvulle edullisemmasta hintaluokasta. Katsauksemme alla oleva puku on ostettu reilu 4 vuotta sitten ja kesäpuvuksi ominaisen vaalean värinsä vuoksi se on ollut vähäisellä käytöllä. Tästä kiitos Suomen kesien.

Marks & Spencerin kesäpuku
Marks & Spencer, Autograph-malliston hiekanvärinen kesäpuku

Malli on valmistajan Autograph -mallistosta, hyvin kevyestä villasta valmistettu hiekan värinen kesäpuku. Marks & Spencerin puvuissa on erilaiset leikkaukset ja tyylit jaettu omiin mallistoihin, joka helpottaa ostamista – varsinkin verkosta. Eri mallistoja on kirjoitushetkellä kuusi, eli mikäli saarivaltioissa on päässyt poikkeamaan kokeilemassa eri mallistojen pukuja. Tällöin voi ostopäätös syntyä verkon yli helposti myöhemmin, kun tietää mikä malli istuu ja sopii omaan vartaloon ja tyyliin parhaiten.

M&S:n liikkeiden saapuminen Suomeen helpottanee verkko-ostamista entisestään, olettaen että kaikki mallistot ovat Suomessa liikkeissä nähtävillä ja kokeiltavissa. Autograph on mallistona klassisen ja modernin sekoitus; se sopii hoikahkolle mutta kauluksen käänteet eivät ole modernin tyylin mukaisesti aivan liian ohuet. Tämä varmistaa puvun käyttöikää sen klassisuutensa puolesta.

Omakohtaista kokemusta allekirjoittaneella löytyy M&S:n Autograph-malliston lisäksi valmistajan Collezione -mallistosta, joka on mitoitukseltaan reilumpi. Housuissa on Collezionen malleissa enemmän väljyyttä, samoin kuin takissa, jossa sama koko tuntuu aavistuksen suuremmalta niin rinnan kuin vyötärön mittojen suhteen, kuin Autograph-sisarmallissa.

Ns. räkkipukujen yleisin ongelma eli kainaloaukon koko on suurehko.
Ns. räkkipukujen yleisin ongelma eli kainaloaukon koko on suurehko.

Yksi käyttöä hankaloittava moite puvussa on takin kainaloaukon suuruus. Tämä yleisestikin valmismallistojen eli ns. räkkipukujen riesana oleva mitoitusongelma aiheuttaa puvun takin nousemisen rumasti, kun käsiä nostaa ylöspäin. Ominaisuus toki helpottaa takin päällepukemista, mutta se ei salli kovin vapaata käsien liikuttelua.

Suosittelemme

Tämä häiritsee mm. autoa ajettaessa, kun takki ei istu ja liiku kovin hyvin päällä. Kainaloaukon koko ei tosin ole yhtä suuri kuin vastaavan hintatason Dressmannin mallistojen puvuissa, eli leikkaus ja mitoitus on Dressmannin pukuihin nähden parempi.

Autograph-malliston puvun takeissa napit ovat koristeellisia, eivät toimivia.
Puvun takin napit ovat koristeelliset – ei toimivat.

Puvun takin hihanapit ovat koristeelliset, eli niitä ei voi avata. Tämä helpottaa hihojen lyhennystä. Valmistajat joilla takin hihanapit ovat funktionaaliset, eli napinreiät on ommeltu hihoihin, on suuri hihojen lyhentämisoperaatio lähes mahdoton toimenpide.

Hintatasoltaan M&S:n mallit tarjoavat markkinoille houkuttelevan vaihtoehdon. Mallistoissa on saatavilla takin pituuksia niin Short (S), Regular (R) sekä Long (L) mittaisina. Näitä ei edullisimmilta merkeiltä Suomesta aina löydy.

Toisaalta, hieman suurempi hintalappu voi tarjota paremmat vaihtoehdot niin kestävempien materiaalien kuin istuvampien leikkauksien suhteen, joka kannattaa ottaa huomioon varsinkin tiuhaan käytettävää arkipukua ostettaessa.

Puvun hinta n. 230 €. Materiaali on 100 % villaa, vuori on 100 % viskoosia. Hinta-laatu huomioiden oikein hyvä suoritus M&S:ltä.

Lue lisää