Joensuun vaateliikkeet

Joensuu on yliopistokaupunki Itä-Suomessa, Pohjois-Karjalassa. Koska Leevi and the Leavings laulaa tunnetussa kappaleessaan “vaihdan farkut verkkarihousuun”, oli minulla aasinsiltamainen syy selvittää kesälomamatkani aikana millainen klassisen pukeutumisen tarjonta Joensuussa heinäkuussa 2020 on. Tämä artikkeli onkin päivitetty seitsemän vuoden takaa, vuodelta 2013, jolloin tein vertailun edellisen kerran.

Tarjontaa ei ole liikaa

Heti kärkeen on todettava hieman pettyneenä, että varteenotettavaa tarjontaa ei ole jonoksi asti. Kun vuonna 2013 vierailukohteeni olivat ystävieni suositusten perusteella Kekäle, Sokos, Carlson ja Kuosikulma, nousi tuolloin Kekäle selväksi ykköseksi. Tänä vuonna listaan tuli muutoksia, sillä Kuosikulma on lopettanut toimintansa ja Sokoksen tarjonta oli suuri pettymys odotuksiin nähden.Listauksen osalta vain Kekäleelle voin antaa selkeän ykkösmaininnan, muuten listauksen sijat riippuvat siitä, millaisia vaatteita on etsimässä. Listan suurin yllätys itselleni olikin se, että Prisma on ajanut valitettavasti Sokoksen ohi monilta osin. Parhaiden listalle nousi Pilkon Citymarketissa sijaitseva Dressmannin myymälä, jonka palvelu on Kekäleen jälkeen parasta ja jonka tarjonta on etenkin nuorekkaalle bisnes- ja vapaa-ajan pukeutujalle kaupungin parhaimmistoa.

Joensuun vaatetarjonnan suurin puute on mielestäni samankaltaisuus. Samojen merkkien vaatteita myydään useammassa paikassa, jonka hyvä puoli on siinä, että itselle sopiva koko ja väri on helpompi löytää jostain liikkeestä. Varjopuoli on kuitenkin se, että jos etsit jotain muuta, joudut suuntaamaan katseesi vaikka Kuopioon, tai verkkokauppoihin. Tässä suhteessa ainoan laajan kirjon vaatteita tarjoaa Kekäle.

Kekäle on selvä ykkönen

Joensuussa paalupaikkaa laatupukeutumisen saralla on pitänyt vuosikymmenten ajan perheyritys Kekäle, joka on viimeisten vuosien aikana laajentunut Suomen laajuiseksi vaateliikkeeksi. Uuden konseptin mukaiset myymälät ovat mukavia asiointipaikkoja, sillä niissä on selkeä struktuuri. Kuluttajana pystyt helposti hahmottamaan sen, mistä esimerkiksi paidat ja puvut löytyvät.

Kekäle on Joensuun paras vaateliike, niin miesten kuin naisten osalta.

Kekäle on Joensuun ainoa liike, josta saa ns. “normituroa” parempaa laatua useissa tuoteryhmissä. Tämä on luonnollista, sillä Kekäle tarjoaa ainoana liikkeenä laajan valikoiman eri valmistajien vaatteita ja asusteita, joista erikseen voisin mainita mm. Balmuirin, Billebeinon, Oscar Jacobsonin, Ralph Laurenin ja Stenströmsin. Kenkien puolella toiveeni on edelleen, että Kekäle ottaisi valikoimaansa ns. oikean kenkämerkin. En myöskään pistäisi pahakseni, jos valikoimiin otettaisiin Bogliolin, Canalin, Caruson tai L.B.M. 1911:n kaltainen italialainen huippumerkki.

Vaatteita ja asusteita löytyy kattavasti eri hintakategorioista, joten asiakas löytää Kekäleestä myös budjettivaatteita. Painoarvoa annan luonnollisesti asiantuntevalle asiakaspalvelulle, sekä mahdollisuudelle ostaa tuotteita verkkokaupasta. Pieni positiivinen nyanssi löytyy sovituskopeista, joista löytyvä kenkälusikat. Tätä asiaa oppii arvostamaan siinä vaiheessa, kun ostoskierros on loppusuoralla ja jalat ovat jo hieman turvonneet.

Verkkokaupalle antaisin sellaisen vinkin, että tuotteisiin olisi hyvä lisätä kaikki kriittiset perusmitat, eli myös hihojen pituudet sekä lahkeiden leveydet. Samoin takeissa on tärkeää tietää millaiset olkatoppaukset ovat. Tämä menestyneiden verkkokauppojen toimintatapa helpottaisi merkittävästi vaatteiden ostamista. Vink vink. 😉

Kauppakeskusten vaatettajat

Kekäleen jälkeen niputan neljä seuraavaa toimijaa samaan nippuun, joista Carlsonin ja Dressmanin hieman ylemmäksi, kuin niitä seuraavan Prisman ja yllättäen hännille tipahtaneen Sokoksen. Nämä neljä edustavat ns. kauppakeskus-osastoa, joista Carsonissa ja Dressmannissa saa halutessaan asiansa osaavaa palvelua.

Carlsonin vahvuus on valikoiman laajuus, eli tarjolla on runsaasti erilaisia vaatteita ja näin sesonkiaikaan myös kokojakin oli hyvin vielä tarjolla. Smart ja business -casual -pukeutujalle paikka antaa hyviä mahdollisuuksia, sillä pukuja, irtohousuja ja takkeja löytyy runsaasti eri kokoisina, väreinä ja myös fitteinä. Pääpaino puvuissa on kuitenkin konservatiivisempi kuin Dressmannilla.

Carlsonilta löytyy hyvä irtotakkivalikoima.

Dressmann on vaateliike, joka jakaa mielipiteitä. Paikka on sellainen, että sieltä löytyy harkitusti ostamalla hyvinkin laadukkaita vaatekappaleita – etenkin hintaansa nähden. Tämän lisäksi sukat, alushousut, irtohousut ja neuleet ovat sellaisia, joiden takia itse piipahdan Dressmanneissa säännöllisesti katsomassa, josko tekisi löytöjä.

Joensuun kohdalla Dressmann on selkeästi Kekäleen jälkeen paras paikka löytää nuorekasta bisnespukeutumisen vaatetta. Lisäksi pidän Dressmannin konseptista, jossa asiakkaan on helppo hahmottaa mitä mistäkin löytyy. Näin ostaminen on tehty helpoksi.

Suurimman kysymysmerkin aiheutti S-ryhmä.

Sokos oli takavuosina Kekäleen jälkeen selkeä kakkonen, mutta nyt huomasin sattumalta lasten vaatteita ostaessani ja sen jälkeen Sokoksella käydessäni, että miesten vaatteiden osalta Prismassa oli joiltain osin jopa parempi – mutta pääosin geneerinen – tarjonta, kuin Sokoksella. Lisäksi Prisman vaatteet on järjestetty siten, että seuraamalla katosta roikkuvia kylttejä pystyi hahmottamaan mistä mitkäkin vaatteet löytyvät. Täsmäiskuna löysin alennusmyynneistä London Foxin sadetta pitävän takin reilulla 20 eurolla.

Yritän olla edelleen sitä mieltä, että satuin Sokokseen huonoon aikaan, jolloin hyllyt olivat tyhjät alennusmyyntien loppusuoralla, sillä koko tarjonnasta löysin vain yhdet sortsit, joiden ostamista pystyin harkitsemaan. Ehkä suurin ongelma Sokoksessa käyntihetkelläni oli se, että alennusmyyntikampanja oli nimetty Sokos Outlet -kylteillä, joka teki koko myymälästä outletin omaan makuuni huonossa mielessä.

Lisäksi ensimmäisenä esille tulivat todella isot koot, sekä trendikkäät nuorisovaatteet, joten asiallista casual-henkistä pukeutumista, sekä formaalimpaa vaatetta arvostavana koin ison pettymyksen. Vaikka elämmekin kesäkautta, kontrasti vaikkapa Tampereen Sokoksen miesten vaateosastoon on todella iso.

Joensuun vaateliikkeet – yhteenveto

Kekäle ⭐️⭐️⭐️⭐️
Carlson ⭐️⭐️
Dressmann ⭐️⭐️
Prisma ⭐️
Sokos ⭐️

Tiivistetysti Joensuun tilanne on maakuntien suurimmille kaupungeille tyypillinen. Ilmatilaa hallitsee selkeästi yksi toimija, jonka jälkeen on selkeä hajurako seuraaviin liikkeisiin. Joensuun kannalta hieno asia on se, että kaupungissa on Kekäleen kaltainen kunnianhimoinen toimija, joka monilta pienemmiltä paikkakunnilta tyystin puuttuu.

Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

1 KOMMENTTI

  1. Kiitos kovasti päivityksestä tähän artikkeliin ja toiset kiitokset hyvistä pisteistä! Täällä verkkokauppa kuuntelee ja samalla kirjailee ylös toiveet, joissa voidaan vielä parantaa 😉

    – Kekäle / Eetu

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.