Hazelburn 12 Year Old – Campbeltownia parhaimmillaan

Sijainti 55°25′31.5″N, 5°36′31.9″W. Springbank distillery, eteläinen Kintyren niemimaa. Campbeltownin viskialue on aikoinaan ollut loistelias 28 tislaamon mekka, mutta tänä päivänä Campbeltownissa toimii vain Springbank, Glengyle ja Glen Scotia.

Näistä Spingbank on kaupallistetuin ja tunnetuin, tislaamon valmistaessa kolmea eri merkkistä viskiä; Springbank, Longrow ja Hazelburn. Campbeltownin alueen viskit ovat tyypillisesti hieman erilaisia, mitä muilta aluilta löytää. Alue jakaa varmasti mielipiteitä, mutta itse luonnehtisin sen ehkä Del Monte -miesten niche-jutuksi, josta massaa ja keskikuraa luukuttavien Pirkka-poikien kannattaa pysyä hyvin kaukana. Sen tarkemmin en Campbeltownia lähde analysoimaan, koska en halua laittaa oman suuni makua muiden suuhun. Kokeilkaa ja todetkaa itse!

Springbankin tislaamo perustettiin vuonna 1828 ja se on tänä päivänä Mitchellin suvun 5. sukupolven hallinnassa. Campbeltownin keskustassa sijaitseva tislaamo on kolmen tislauspannun mökki, joka tuottaa kolmea eri viskimerkkiä. Hazelburn on turpeeton, Springbank hennon turpeinen ja Longrow vahvan turpeinen. Tislaamolla on oma mallastamo, joka riittää oman tuotannon tarpeisiin. Tuotanto Springbankilla on kohtuullisen pieni: vain 750 000 litraa vuodessa. Pienenä nyanssina todettakoon, että Hazelburn ja Longrow ovat itse asiassa vanhoja jo kipanneita tislaamoja, joiden nimeä Springbankin tuotemerkit kantavat.

all_our_stuff

Hazelburn 12 Year Old

Uskomaton tuote. Ok, ok, allekirjoittaneella on kyllä pieni fetissa Campbeltownin tuotoksiin, mutta siitä huolimatta. Hazelburn 12 on ehdottomasti hyvää ja sopivan monimutkaista viskiä parhaimmillaan. Tähän on jotenkin saatu ängettyä kaikkea mahdollista sherrystä suolaan ja sieltä kuivattuihin hedelmiin ja pähkinöihin ilman, että kokonaisuus olisi liian monimutkainen, torta på torta.

Mikään todella simppeli tuotehan tämä ei ole, mutta tässä on silti paljon enemmän kuin monessa muussa monimutkaisessa sherrypommissa. Jos lähelläsi on ravintola, josta saa hyviä viskejä, kannattaa tätä käydä ehdottomasti kokeilemassa.

Suosittelemme

Tuoksu:12-years
Todella rikas, sherryinen, makea, hieman sitrusta, kuivattuja hedelmiä. Todella mahtava tuoksu.

Maku:
Hienostunut sherrypläjäys, makeutta, mausteisuutta ja maltaista, itse saan tähän hieman savua, pähkinöitä. Moniulotteisuutta ja sopivaa kompleksisuutta.

Jälkimaku:
Melko pitkä, tummaa suklaata, hieman sitrusta ja mausteita.

Soveltuvuus viskiharrastusta aloitteleville:
Saattaa olla hieman haasteellinen, koska tässä on aisteille kohtuullisen paljon tavaraa.

Soveltuvuus useampia erilaisia drameja kokeneille:
Jos et ole kokeillut, olet jäänyt paljosta paitsi.

Pullokoko:
70 cl.

ABV (Alcohol by volume eli suomeksi voltit):
46%

Mistä ostaa:
Nettikaupat taitavat olla ainut lähde tälle.

Lue lisää