Bowmore 18 Years Old

Bowmore-Storm
kartta-Bowmore55°45′25.7″N, 6°17′23.44″W. Loch Indaalin kaakkoisranta, Bowmore distillery. Paikallinen kauppias John P. Simpson perusti tislaamon vuonna 1779 ja Bowmore onkin täten yksi Skotlannin vanhimpia tislaamoita. Japanilaisen Suntoryn holding yhtiön Morrison Bowmore Distillers Ltd:n omistuksessa oleva tislaamon on vuosien varrella omistanut usea eri yritys. Suntoryn omistukseen tislaamo siirtyi vuonna 1994 yrityksen ostettua Morrison Bowmore Distillers Ltd:n.

Bowmore käyttää tuotannossaan mahdollisimman paljon Islayn ohraa, mutta Islayn pienen ohratuontannon vuoksi tislaamo saa osan ohrastaan mantereelta. Tuotu ohra on tislaamon pienen mallastuskapasiteetin vuoksi usein valmiiksi mallastettua. Bowmoren tislaamolla tislattu viski päätyy pulloihin Springburnissa, Glasgowssa. Kapasiteetiltaan tislaamo on muiden Islayn tislaamojen melko pieni ja vuodessa huttua saadaan maksimikapasiteetilla 2,000,000 litraa. Tästä huolimatta valikoima on melko kattava ja nykytrendin mukaisesti domestic markkinoille on ikämerkityt tuotteet ja Travel Retailiin NAS-viskit (pl. Travel Retailissa Bowmore 17 Year Old White Sands).

bowmore_18_yearBowmore 18 Years Old

Bowmore 18 on todella mielenkiintoinen Islay. Maultaan viski on hyvin vähäsavuinen ja kun tähän yhdistetään sitrukset ja tumma suklaa, saadaan erittäin mielenkiintoinen dram. Ardbegiin tai Laphroaigiin tätä ei kannata edes yrittää rinnastaa tai verrata, sillä 18-vuotiaassa kyseessä on hyvin stereotypisestä Islaystä poikkeava dram. Lisää mielenkiintoa 18-vuotiaan nauttimiseen saa miettiessä erilaisia ruokia tai herkkuja, jotka viskin kanssa soveltuisivat. Itse päädyin tällä kertaa kokeilemaan kyseistä viskiä suklaan makuisen Viennetta jäätelökakun kanssa ja lopputulos oli todella hyvä – Viennettakin maistui hyvältä! 18-vuotiaan keskeisin elementti on tumma suklaa. Pakkauksessa tästä kerrotaan, mutta tarinan uskoo todeksi vasta kun viskiä on pureskellut suussa pienen hetken.

Hoffa avaa meille hieman suklaan maun syntymisen taustoja:
Mistä tumman suklaan maku tulee viskiin? Lyhyt vastaus on, ettei mistään. Suklaa, alkuperäiseltä nimeltään dark chocolateXocoatl on kaakaopavusta tehty mauste joka maistuu enimmäkseen kitkerältä. Sitä käytetään mm. Meksikossa maustamaan burritoja, ja se toimii erinomaisesti chilien kanssa. Mutta kenties hieman saivartelen… Nykyterminologiassa “suklaa” on “tummaa” jos siinä on yli 30% kaakaota, eli siis se ei ole maitosuklaata. Tämä seos jota suklaaksi kutsutaan on siis valmistettu sokerista, kaakaovoista, mausteista kuten vaniljasta tai vaniliineista ja kaakaosta. Ja se on enimmäkseen tuo vaniljan ja sokerin maku josta ihmiset suklaassakin pitävät. Viski joka maistuu tummalta suklaalta maistuu siis tammesta tulevilta vaniliineilta, makeudelta sekä tynnyrin paahtoasteen ja muista puun ominaisuuksista syntyvästä paahteisesta kitkeryydestä, jota voisi kuvailla myös kahvimaiseksi. Myös tietynasteinen maltaan savuisuus, muttei turpeisuus vaikuttaa positiivisesti nostamaan esiin tätä “tumman suklaan” aromia.”

18yearsoldTuoksu:
Sitruksinen, savuinen, puinen, hieman karamellinen. Miedosti savua!

Maku:
Savuinen suklaakakku! Toisella savuinen suklaakakku! Lasin lämmettyä kolmannella savuinen hedelmäsuklaakakku!

Suosittelemme

Jälkimaku:
Todella pitkä. Todella miellyttävä ja lämmin savun, suklaan ja hedelmän maku jää suuhun.

Soveltuvuus viskiharrastusta aloitteleville:
Soveltuu kunhan ei ole ostamassa savuista Islay -viskiä. Jos tumma suklaa ei maistu, tämäkään ei maistu.

Soveltuvuus useampia erilaisia drameja kokeneille:
Täysin sama kuin yllä!

Pullokoko:
70 cl.

ABV (Alcohol by volume eli suomeksi voltit):
43%

Mistä ostaa:
Handeliin mars.

EXTRA:
Kokeile suklaajäätelön tai Elovena Välipalakeksi Tumma Suklaa kanssa!

 

Lue lisää